חוקרי אוניברסיטת ליידן (Leiden) ריכזו מידע שנאסף על ידי מדענים במהלך 120 השנים האחרונות למאגר של אינטראקציות צמחיות-פטריותיות. נתונים ביולוגיים חשובים אלה זמינים כעת בחופשיות לחוקרים ולשמירת הטבע.
כמעט כל הצמחים הוסקולריים מקיימים קשר עם פטריות בעזרת חיבור לשורשים מה שמאפשר להם להשיג חומרים מזינים מהאדמה. מערכת יחסים זו, הנקראת מיקוריזה (Mycorrhiza), היא סימביוטית, שכן גם הפטריות מרוויחות מכך, מדובר בתועלת הדדית. התהליך הסימביוטי הזה הוא כל כך חשוב, שכן רוב מיני הצומח לא יוכלו לשרוד בלעדיו.
עד כה, מידע על קשר סימביוטי זה היה מפוזר במחקרים מדעיים רבים. אולם, מאגר נתונים חדש של אינטראקציות פטרייתיות, אשר זמין לכולם במתקן המידע הביולוגי (GBIF – Global Biodiversity Information Facility) ופלטפורמת ניהול הנתונים של המגוון הביולוגי PlutoF, משלבים את כל הידע למקור אחד ומאפשר למדענים להשיג הבנה חדשה של חשיבות הקשר שבין הצמחים, הקרקע והפטריות.
היבט בסיסי בחיי הצומח
פטריות שורשים לא רק מסייעות לצמחים להשיג חומרים מזינים מהאדמה, סוגי המיקוריזה הרבים הקיימים בשפע ובקרבת שורשי הצמח עשויים להשפיע רבות על חיי הצומח באופן כללי באקולוגיה הפלנטרית. מחקרים הראו כי סוגים שונים של מיקוריזה במערכת האקולוגית יכולים להשפיע באופן דרסטי על המגוון הביולוגי של הצומח. מחקרים אף הראו כי פטריות מיקוריזה יכולות להשפיע על כמות הפחמן שהמערכת אקולוגית יכולה לאגור באדמה.

האקולוגית נדיה סודזילובסקיה (Nadia Soudzilovskia) (CML), מנהיגת הקבוצה המדעית שהקימה את המאגר, מדגישה את החשיבות בהבנת היחסים בין צמחים ופטריות: \”זהו הקשר הסימביוטי העתיק ביותר בכוכב הלכת. רק בשני העשורים האחרונים התחלנו להבין את החשיבות האמיתית של המיקוריזה. שילוב כל הידע הקיים יאפשר לנו להבין את תפקיד הסימביוזה של המיקוריזה במערכות האקולוגיות.\”
בסיס נתונים צומח
באמצעות בסיס הנתונים החדש, החוקרים יוכלו לחבר בין צמח לסוג מסוים של יחסי המיקוריזה עם פטריות. נדיה ס\’: \”להרכיב את המאגר הייתה עבודה קשה מאוד. היינו צריכים לנבור בנתוני מחקר של עשרות שנים ולאתר שגיאות במסמכי המחקר הקודמים. כשמצאנו נתונים מנוגדים, היינו צריכים להחליט אם זוהי שגיאה או זיהוי חדש.\”
מסד הנתונים אינו מקיף כיום את כל הצמחים בעולם אך מציע אפשרות לחוקרים להוסיף נתונים חדשים. סודזילובסקיה: \”הצמחים במאגר מהווים חלק גדול מהביומסה של כדור הארץ, אך הוספת נתונים נוספים חשובה. למאגר יש אפשרות למדענים ומומחים נוספים להוסיף נתונים חדשים ולהשאיר הערות אם ההערכות הנוכחיות נכונות. אנו שואפים להיות שקופים ככל האפשר.\”
מלבד מידע על צמחים המתקשרים עם פטרייה ספציפית, במטא-דאטה ישנם גם נתונים על קרקעות, אקלים ומיקומים שונים, המאפשרים לחוקרים להצליב מידע במהירות ובקלות.
מקורות: https://phys.org/news/2020-05-database-reveals-secret-relationships-fungi.html