יערות טרופיים וסובטרופיים לחים בעלי עצים רחבים וגבוהים, צמחים עם עלים רחבים, מכסים בסך הכל 14% משטח האדמה של כדור הארץ, אך תומכים בלפחות ממחצית ככל המינים ומהווים כמפתח למערכת האקולוגית, מה שהופך אותם לפקטור מכריע, לעמידה ביעדי האקלים והשימור הסביבתי.

  • כתוצאה מפעילות אנושית, 33% מהביומה – נהרסה ועוד 22% ממנה נפגעה.

מהי ביומה? בִּיּוֹמָה (בעברית: נוֹפָה) היא חברה אקולוגית המשתרעת על פני שטח רחב, מוגדר מבחינה גאוגרפית ואקלימית, ומקיפה בדרך כלל כמה מערכות אקולוגיות. ביומות מוגדרות על סמך גורמים כמו מבנה הצמחייה (כמו עצים, שיחים, ועשבים), סוגי העלים (כמו עלים רחבים ועלים מחטניים), המרחק בין הצמחים (יער, חורש, סוואנה) ואקלים. ביומות מזוהות בדרך כלל עם דפוס מסוים של סוקצסיה אקולוגית ועם חברת שיא צמחית מסוימת.

המחקר מציג המלצות לשמירה על שיטות הגנה קיימות, הוספת חדשות, הפחתת פעילות אנושית הפוגעת בסביבה ושיקום היערות הפגועים או ההרוסים.

חידושים טכנולוגיים של הדמיית נתונים בעזרת לווייניים, מייצרים הזדמנות לאתר יעדים, בעלי חיוניות גבוהה וזאת לצרכי הגנה ושיקום היערות

יערות טרופיים לחים ורחבים מכסים בסך הכל 14% משטחו של כדור הארץ, אך תומכים בלפחות ממחצית מיני העולם, ומספקים תמיכה חיונית למערכת האקולוגית כמו למשל הסרת פחמן ותמיכה במחזור מים. זה הופך את המערכות האקולוגיות הללו לקריטיות לעמידה ביעדי האקלים ושימור הפלנטה

היערות מספקים תמיכה במערכת האקולוגית, כמו: אחסון פחמן ונוטים להיות עמידים יותר לאקלים המשתנה

המחקר מצא כי רק 47% מהיערות הטרופיים הלחים שנותרו ברחבי העולם הם בעלי שלמות אקולוגית גבוהה (High ecological integrity) – בעלי עצים גבוהים וחופות סגורות (Closed canopies), עם פעילות אנושית מוגבלת – שטח כולל של 1.9 מיליון דונם (7,336 מ\”ר). אלה נוטים להיות יערות ישנים יותר עם עצים גדולים יותר ושכבות חופה רבות יותר, השוכנות ברמות שונות של המגוון הביולוגי, שטחים אלה מספקים תמיכה במערכת האקולוגית, כמו: אחסון פחמן ונוטים להיות עמידים יותר לאקלים המשתנה. רק 6.5% מיערות אלה בעלי שלמות אקולוגית גבוהה, ומוגנים בחוק.

\”לרוב המוחלט של היערות הללו אין הגנה רשמית\”, מה שמציב אותם \”בסיכון משמעותי\”

\”יערות גבוהים עם \”חופות סגורות\” (closed-canopies) בעלי הפרעה מעטה של אנשים, מאופיינים באיכותם וחשיבותם הגבוהה ומהווים מחצית מהיערות הטרופיים הלחים בכדור הארץ, בעיקר באמזונס ובקונגו,\” אמר אנדרו הנסן (Andrew Hansen) מאוניברסיטת מונטנה, שהוביל את המחקר. והוסיף \”לרוב המוחלט של היערות הללו אין הגנה רשמית\”, מה שמציב אותם \”בסיכון משמעותי\”.

נתונים ברזולוציה גבוהה, שנאספו על ידי לוויינים של נאס\”א

כדי להשיג מידע על מיקומים של יערות חיוניים במיוחד, הנסן וצוותו השתמשו בנתונים ברזולוציה גבוהה, שנאספו על ידי לווייני ICESat-2 ו- Landsat-7 של נאס\”א על מנת לחשב את גובה החופה של העצים, וצורת כיסוי העץ. לאחר מכן שילבו את כל המידע למערכת אחת המחשבת את מבנה החופה וצפיפותם של עצי היערות.

\"\"

המחקר מציע מספר המלצות לשימור היערות, וקורא למדינות \”לשפר את ההגנות, להוסיף הגנות חדשות, למתן השפעות אנושיות מזיקות ולהשיב את מבנה היער לקדמותו\”, אמר הנסן. הצעות אלה כוללות הגנות חדשות על 41% מהאזור המיוער שנותר, שיקום פעיל ב -7%, והפחתת השפעות אנושיות מזיקות ב -19% מהביומה.

עם טכנולוגיות הדמיה לוויניות חדשות, \”כעת קיים הפוטנציאל לפקח על שלושת האלמנטים של השלמות האקולוגית – מבנה, תפקוד והרכב – באמצעות תצפיות על כדור הארץ מהחלל\”, אמר הנסן. זה נותן לממשלות, ארגונים לא ממשלתיים וארגונים בינלאומיים את היכולת להשיג את המידע המפורט הדרוש לקביעת יעדים חדשים להגנה ושיקום היערות.

חיזוק והרחבת ההגנה על היערות

הילידים המקומיים שומרים

קהילות הילידים המקומיים של יערות אלו שומרים על עליהם. \”הניסיון שלי באמזונס ובאזור צ\’וקו בקולומביה הוא שכמה מן האדמות החשובות (אקולוגית) ביותר. נמצאות על אדמות המנוהלות על ידי ילידים מקומיים\”, אמר הנסן.

\”מדינות זקוקות לתמיכה טכנית וכלכלית כדי להיות מסוגלות לעמוד בהתחייבויותיהן במסגרת האמנה בנושא הגנה על המגוון הביולוגי\”, וכדי לטפל באתגרים מרובים של אובדן המגוון הביולוגי, הביזוי וההרס של המערכת האקולוגית והתמודדות עם שינויי האקלים באופן הוליסטי.

המחקר פורסם ב- Nature Ecology and Evolution.

סיכום והערה שלי

חיים בסביבה אורבנית ללא גישה לטבע כלל, עשויים לגרום ליותר מקרי התאבדויות ודיכאון. טיול יומיומי או אפילו שבועי בטבע משפר את המצב רוח ותחושת הרווחה, ומפחית הסיכוי לדיכאון; כך עולה ממחקרים.

נשמח לשמוע מכם, בתגובות למטה או בעמוד שלנו בפייסבוק, מה אתם חושבים על מצב הצמחייה והעצים או היערות באיזור (או מסביב) בו אתם גרים? מה אתם מרגישים כשאתם מטיילים ביער? איך הייתם רוצים שהעיר או כדור הארץ יראה בהקשר לעצים וצמחייה?