יערות בישראל משתרעים על פני שטח של כ-1.621 מיליון דונם, מעט יותר מ-7% משטחה הכולל של מדינת ישראל. בשנות האלפיים הם בחלקם הגדול מלאכותיים. בישראל היערות תופסים חלק גדול משטחי הטבע במדינה. היערות הטבעיים בישראל הם מסוג היערות הנשירים. היערות בישראל שייכים לתת קטגוריה שנקראת: חורש ים תיכוני.
במאמר הבא תוכלו לראות כיצד היערות בישראל נראים, באיזו צמחייה ופטריות הם מאופיינים, מפה אינטראקטיבית שמראה היכן היער שוכן ודרכי ההגעה אליו. כמו כן תקראו על המסלולים האתגריים וגם הקלים יותר, שמתאימים לכל המשפחה בו, קמפינג, מעיינות, עצים, אורך המסלול, דרכי רגל, אופניים ורכב, כמו כן יערות עם מסלולים ל 4X4. יערות מונגשים לאנשים בעלי מוגבלויות, חניונים, אתרים ושבילים – הכל במאמר הבא.
בישראל למעלה מ-240 מיליון עצים
יערות קק\”ל (קרן קיימת לישראל) הם שטחים מיוערים שניטעו על ידי הקרן הקיימת לישראל על אדמותיה כחלק ממפעל הייעור בארץ ישראל. יערות קק\”ל מתפרסים על פני כ-920,000 דונם, שבהם למעלה מ-240 מיליון עצים.
היערות בישראל השתנו על פני שנים ארוכות – יש תיעוד של היערות עוד מזמן התנ\”ך. במשך השנים השתנו – הן האקלים בישראל וסביבתה (האזור הפך יבש יותר) והשתנו גם סוגי העצים והיחס אליהם.
היערות בישראל הם סוב-טרופיים
היערות הנשירים הם יערות בהם רוב העצים הם עצים עם עלים, אשר נושרים בסתיו, ולא עם מחטים. היערות האלה נקראים גם \”היערות הממוזגים\” כי הם גדלים באקלים ממוזג, כלומר אקלים לא חם ולא קר. היערות הממוזגים מתחלקים להרבה קטגוריות, היערות בישראל שייכים לקטגוריית היערות הסוב-טרופיים.
גם במדבר יש יערות
בדרום הארץ, עם תהליך המדבור, שמתפשט בעולם, הולך וצובר תאוצה (תהליך התרחבות המדבר בקנה מידה עולמי) אותו תהליך מדבור מהווה איום על \”הריאות הירוקות\” בכל רחבי העולם. למעשה, המדבר מתפשט יותר מהר מהיערות והצמחייה. המדבר מתפשט בעזרת הרוח ונע כל הזמן קדימה ו\”בולע\” את מה שבדרכו, ומביא עמו אקלים מדברי. עומס חום כבד ביום ובלילה קר במיוחד – המדבר מאופיין בקור עז מאוד בלילה, מאשר בצפון.
ובכל זאת בדרום הארץ תוכלו למצוא יערות לא פחות יפים וגדולים מאלו שבצפון הארץ, אשר עליהם אנחנו נפרט בהמשך. הקונטרס ההוא שבין הצבע החום-כתום-צהוב של הקרקע והחול המדברי, לצבע החד והיפה של הצמחייה הירוקה, שצבעה גם משתלב יפה עם השמיים הכחולים והצלולים. לצמחים קשה לשרוד במדבר במיוחד בתקופת הקור בלילות החורף, הקיץ הארוך והיבש והחורף הקצר והחד.

היער הגדול בישראל
יער יתיר הוא היער הנטוע הגדול בישראל, והוא שוכן בקצהו של מדבר הנגב. כמו כן הוא היער הגדול בעולם שניטע על ידי אדם באזור מדברי למחצה – חבל יתיר שבדרום הר חברון. היישובים הר עמשא ובית יתיר תוחמים אותו ממזרח והיישובים ליבנה (שני) ועשהאל מצפון. בקרבת מאגר המים ביער נבנה אמפיתיאטרון המשמש את תושבי היישובים הסמוכים.
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=90xc9SMEe9E[/embedyt]
הצומח ביער יתיר
היער כולל יותר מארבעה מיליון עצים, רובם עצי מחט – אורן ירושלמי וברוש מצוי. בנוסף מצויים ביער עצים רחבי עלים (אלה אטלנטית, אשל, שיזף מצוי, חרוב מצוי, אלת הבוטנה – הפיסטוק), עצי בוסתן (זית, תאנה), אקליפטוסים ושיטים, כרמים ליין ושיחים שונים כמו רותם המדבר ושיח אברהם מצוי. בחודשים נובמבר עד דצמבר פורחת החלמונית הגדולה. בחודשים פברואר עד מרץ פורחות הכלנית, הפרג, הנרקיס והצבעוני. ניתן לראות בין עצי האורנים גם רקפת מצויה.
האתר נמצא כ-1.5 ק\”מ מהכניסה לדרך, לצד חלקה קטנה של עצי בוטנה (פיסטוק), ולידה טרסה הבנויה שבעה נדבכים של אבנים גדולות. ליד הטרסה פורח בסוף אוקטובר ובראשית נובמבר ריכוז גדול של חלמונית גדולה. החלמונית היא צמח בָּצָל המצמיח פרחים גדולים, צמודים לקרקע, בעלי שישה עלי עטיף בצבע צהוב כחלמון.
יער ביריה
יער מירון-ביריה הוא יער נטע האדם הגדול בגליל. היער משתרע על פני כ-21 אלף דונם, במרחב שבין צומת מירון במערב עד המדרונות המשתפלים מצפת מזרחה, לעבר ראש פינה וחצור הגלילית. היער מגוון מאוד ומציג מבחר רב של אתרים ובהם בוסתנים ומעיינות, בית כנסת עתיק, קברי צדיקים וצמחייה עשירה. במרכז היער ניצבת מצודת ביריה – אתר התיישבות ומורשת, סמל למאבק על זכותו של העם היהודי להתיישב על אדמתו.

הוא נמצא מצפון לצפת, רוב היער ניטע בשנות ה-1950 בעבודות ייעור של הקרן הקיימת לישראל. היער מורכב ברובו מעצי אורן שונים, ובמיוחד אורן ירושלים, אך נטועים בו גם עצי ארז, ברוש ואלת הבֻּטנה. יש כוונה לגוון את העצים ביער בזה בעצים שאינם אורנים.
מגוון הצמחייה ביער
הגוש המזרחי והעיקרי של היער שוכן בין כביש 68 ועמק החולה. פסגות ההרים מתנשאות כאן לרום של יותר מ-900 מטר מעל פני הים. רובו המכריע של היער מורכב מעצי אורן ירושלים, אך קק\”ל גיוונה גם במיני עצים אחרים ובהם אורן ברוטיה, אורן קנרי, ברוש מצוי וברוש אריזוני. עם עצי היער הנטועים נמנים גם ארז אטלנטי ואלת הבוטנה (פיסטוק).
יער אודם

נמצא בשמורת יער אודם שעל מורדות הר אודם בגובה של כ 1000 מ\’ מעל פני הים, שהיא שמורת היער הגדולה בגולן. היער הנוכחי הוא שריד מיער רצוף, שכיסה את הגולן העליון כולו עד לפני כמאה עשרים שנה. היער נפגע על ידי הצ\’רקסים שבראו חלקות מרובעות בתוך היער. כיום מתאושש היער באיטיות ומתפשט על פני השטחים שבוראו. היער מורכב מארבעה גושים מבודדים. ביער עצים רבים ובהם אלון תולע, אלון מצוי, אלה ארצישראלית, ליבנה רפואי, עוזרר חד גלעיני. על העצים מטפסים רבים ובהם אספרג החורש, זלזלת הקנוקנות, יערה איטלקית, ספלול החרש, פואה מצויה, פטל לביד וקיסוסית קוצנית.
הצומח ביער אודם
ביער עצים רבים ובהם אלון תולע, אלון מצוי, אלה ארצישראלית, ליבנה רפואי, עוזרר חד גלעיני. עמו כן, עצים מטפסים רבים ובהם אספרג החורש, זלזלת הקנוקנות, יערה איטלקית, ספלול החרש, פואה מצויה, פטל לביד וקיסוסית קוצנית.
ביער עצים רבים ובהם אלון תולע, אלון מצוי, אלה ארצישראלית, ליבנה רפואי, עוזרר חד גלעיני. כולל עצים מטפסים רבים ובהם אספרג החורש, זלזלת הקנוקנות, יערה איטלקית, ספלול החרש, פואה מצויה, פטל לביד וקיסוסית קוצנית.
פרחים רבים ביער ובהם אביבית בינונית, אירוס הלבנון, בר נורית חרמשי, נץ החלב ההררי, צבעוני ההרים ורקפת יוונית כון גדלים בו מינים של סחלבים נדירים כגון בן חורש רחב עלים, מירונית סרגלית, סחלבן החורש, שנק החורש, רצועית הגליל ומיני כרכומים.
פטריות ביער אודם
ביער זוהו גם מיני פטריות ובהן אמנית המוות, גושית נאכלת וליבדית פלומתית. מרעה פרות בתחומי היער גורם לדריסה של מינים נדירים רבים הן של פטריות והן של עצים.
הר מירון
הַר מֵירוֹן הוא ההר הגבוה ביותר בשטח ארץ ישראל ממערב לירדן. הוא שוכן בין צפת למעלות תרשיחא ופסגתו מתנשאת לגובה של 1,204 מטר מעל פני הים, והיא הגבוהה ביותר ברכס הרי מירון שבגליל העליון. בעבר התנשא ההר לגובה של 1,208 מטר מעל פני הים, אך צה\”ל שיטח את פסגת ההר לצורך הקמת בסיס צבאי והנמיכה במעט.

הצומח ביער הר המירון
סביב הפסגה הוסדר שביל הליכה טבעתי המתאים לכל המשפחה, ולאורכו תצפיות נוף רבות וצמחייה נדירה. יחודה של שמורת הר מירון בפרט והרי מירון בכלל הוא בזה שהיא מהווה גבול תפוצה דרומי להרבה צמחים שמייצגים את הצומח בהרי טורקיה והלבנון. ניתן למצוא בהרי מירון צמחים כמו: רקפת יוונית, אדמונית החורש,חלמונית, ערער ארזי ועוד.
הר מירון הוא אחד האזורים הגשומים ביותר בארץ, בממוצע יורדים בו כ-900 מילימטר גשם בשנה. במרבית החורפים יורד בהר מירון שלג ולרוב הוא נערם. ההר מכוסה בחורש ים תיכוני שכולל עצי אלון רבים עצי קטלב אדומי גזע ועוד.
השמורה מהגדולות והוותיקות בשמורות הטבע בארץ ישראל
הר מירון הוא מרכזה של שמורת הרי מירון שמשתרעת על פני שטח של כ-100,000 דונם. שמורה זו היא מהגדולות והוותיקות בשמורות הטבע בארץ ישראל. היא הוכרזה כשמורת יער עוד על ידי השלטון הבריטי בשנת 1942. ההר מכוסה בחורש ים תיכוני שכולל עצי אלון רבים וזהו אחד המקומות הגשומים ביותר בישראל. בנוסף לכך יש באזור יערות אחרים – יער מירון, יער ברעם, יער אלקוש.
יערות ברעם
שמורת יער ברעם
שמורת יער ברעם, המשתרעת על פני כאלף דונם, היא אתר יוצא דופן בישראל. כאן שוכן חורש טבעי ורחב ידיים של אלון מצוי, שעציו צמחו לממדים גדולים מאוד ביחס למקומות אחרים. בתוך החורש סבך וצל כבד, השומר על קרירות ורעננות גם בחודשי הקיץ. החורש נשמר כנראה משום שהיה רכוש הכנסייה המרונית. בצל העצים גדלים מטפסים רבים ובחורף צומחים כאן מינים רבים של פטריות. הטיול ביער מומלץ בכל עונות השנה.
בתוך החורש סומן מסלול הליכה יפהפה, הנמשך כשעתיים עד שלוש שעות. לנקודת המוצא מומלץ לנסוע מחניון רבין דרומה בדרך עפר המסומנת בכחול. לאחר כ-300 מטרים של נסיעה בתוך יער אורנים מתעקלת הדרך \”הכחולה\” בעיקול חד ימינה. זהו מקום המפגש עם דרך מסומנת בשחור, אות לכך שכאן יש להחנות את הרכב.
אנו נמצאים בשולי יער האלונים. נמשיך לצעוד בשביל \”הכחול\”, היורד בעובי היער לנחל דישון. בנחל פונים ימינה בשביל המסומן בצבע אדום ובסימון של \”שביל ישראל\”. מאה מטרים הלאה משם מתנתק השביל האדום מנחל דישון ועולה במעלה נחל צבעון. ההליכה בצל הכבד של היער היא חוויה מיוחדת. לאחר כחצי קילומטר נפנה ימינה במעלה ערוץ, בשביל המסומן בשחור. השביל הופך לדרך עפר, שבה פונים ימינה וממשיכים בה עוד כ-800 מטרים עד לנקודה שבה נמצא הרכב.
חלקותיו הוותיקות של יער ברעם הנטוע
חלקותיו הוותיקות של יער ברעם הנטוע נשתלו בשנת 1950, אולם עיקר השטח ניטע בין השנים 1955–1965 בעצי אורן ירושלים ואורן קפריסאי. במהלך חורף 1992 נפגעו חלקים נרחבים מהיערות הנטועים על ידי השלג הכבד שירד בגליל העליון, דבר שהוביל לתמותת אורנים גדולה. שנה מאוחר יותר החלה הקרן הקימת לישראל במיזם נטיעות רחב היקף באזור שכלל סוגי עצים מעורבים, דוגמת אורנים, ברושים ומעט ארזים.
פארק הכרמל
הוא כינוי לרצף של גנים לאומיים ושמורות טבע על הר הכרמל הגבוה, המשתרע מגבולותיהן הדרומיים של הערים חיפה ונשר בצפון, ועד אזור נחל מערות ועמק מהר\”ל בדרום; שלושה יישובים על רכס הכרמל מהווים מובלעות בתוך רצף שטחי הפארק – עספיא, דלית אל כרמל ובית אורן.


נכון לשנת 2010 הגן הלאומי משתרע על שטח של 64,250 דונם, ושטח שמורת הר כרמל הוא 59,864 דונם. סך הכל גודל פארק הכרמל הוא 124,114 דונם. חלקו של הפארק מורכב משיחים וחלקו מחורשות ויערות. מאז הכרזת השטחים לשימור, אירעו בפארק הכרמל מספר רב של שריפות שנגרמו בשל הצתות בידי אדם, חלקן מכוונות וחלקן בשוגג.
מחקירות רבות שנוהלו על ידי מכבי האש ומשטרת ישראל נמצא ששריפות רבות נגרמות בשל הצתות מכוונות, בעיקר של בעלי אינטרסים המנסים בדרך זו להוריד את רמת ערכי הטבע באזורים הנשרפים, ובכך לזרז מתן של היתרי בנייה ופיתוח.
יער הזורע
יער הזורע הוא יער בישראל שמשתרע על שטח של כ-30,000 דונמים (30 קילומטרים רבועים) ומהווה חלק מפארק רמות מנשה ששטחו כ 84,000 דונם. יער הזורע נמצא מדרום ליקנעם. מספר העצים ביער נאמד בעשרים מיליון. בתחילה נטעה הקרן הקיימת לישראל ביער עצים מחטניים כמו עץ האורן שהוא עץ עמיד הצומח במהירות. משנות השמונים של המאה העשרים החלה לטעת עצים רחבי עלים בין עצי האורן.

מייסדי קיבוץ הזורע החלו את נטיעת היערות עם הקרן הקיימת במקום בשנות ה-30 של המאה ה-20, זאת לאחר שיער הקיבוצים הסמוך החל להינטע בשנות העשרים של המאה העשרים, זאת בשיתוף הקרן הקיימת. ענף הייעור היה הבסיס הכלכלי להיאחזות שלהם בקרקע. ביער נטועים עצי אורן, אקליפטוס, ברוש, חרוב ועוד. בוקיצה שעירה הוא עץ נדיר הצומח באופן טבעי בנחל גחר הנמצא ביער. יער הזורע הוא מוותיקי היערות הנטועים בארץ. בעבר היה האזור של רמות מנשה מכוסה ביערות של אלון התבור אך רוב היער העתיק נכחד ושרידים מעטים נמצאים באזור קיבוץ גלעד.
קק\”ל החלה בנטיעתו בשלהי שנות העשרים של המאה העשרים, באמצעות ראשוני קיבוץ משמר העמק. היער המפותח, שבו נטועים עצי מחט ועצים רחבי עלים, הוא מוותיקי היערות הנטועים בישראל.
יער בן שמן – \”הריאה הירוקה של גוש דן\”
יער בן שמן, המשתרע על פני כ-30,000 דונם, הוא אחד היערות הוותיקים והגדולים בישראל – \”הריאה הירוקה של גוש דן\” ביער בעיקר עצי אורן, ברוש ואיקליפטוס הוא מציע שלל נקודות עניין ואתרי פיקניק בין העצים עם שולחנות המתאימים בנוסף גם לאנשים עם מוגבלות. היער שופע בחניוני פיקניק ייחודיים, מתקני משחק, פינות מרגוע, פסלים סביבתיים, מערות קבורה מימי המכבים, שבילי טיול ברגל, באופניים ומסלולי 4X4.
הוא מוליך לעיר מודיעין. מדרום ליער המוכרז נמצא אזור בית ענבתה שכולל גם הוא שטחי יערות ועתיקות. במרחב שבין יער בית שמן ליערות בית ענבתה מתבצעות נטיעות שמשלימות רצף יערות גדול במיוחד במרכז ישראל.

– יער בן שמן, ישראל | ויקיפדיה

– יער בן שמן, ישראל | ויקיפדיה
יער ירושלים
יער ירושלים הנמצא מדרום-מערב לעיר ירושלים והוא \”הריאה הירוקה\” של תושבי הבירה. ברחבי יער ירושלים ניטעו מגוון עצים: אורן, ברוש, אלון מצוי, אלה ארץ ישראלית, חרוב, זית, תאנה, רימון ונציגים נוספים של חורש ים תיכוני ושל הבוסתנים שכיסו בעבר את מדרונות הרי יהודה. ביניהם פורחים באביב כלניות, נרקיסים ורקפות יפהפיות.
ובעלי חיים ושרידי חקלאות עתיקה. ביער צומחים עצי אורנים וברושים והוא שוכן בהרי ירושלים בתחום העיר ירושלים. קק\”ל פרצה ביער דרכי הגעה לפינות חמד רבות והכשירה בו חניוני נופש ומשחק.
יער ירושלים ניטע בשנות ה- 60 – 50 של המאה ה- 20 על פני כ- 4,700 דונם שהצטמצמו מאז ל- 1,250 דונם בלבד. בשנים האחרונות מתנהל מאבק ציבורי להצלת היער. קק\”ל יישמה כאן את מודל היער הקהילתי שבו התושבים שבקרבתו משתתפים בתכנון והטיפול בו.


יער חרובית
הוא יער נטוע של קק\”ל, הקרוי על שם עצי החרוב שבו. היער נמצא דרומית לכביש 383 בין כפר מנחם לגפן בחבל עדולם, שטחו כ-8,000 דונם. קצהו הדרומי של היער גובל בנחל האלה ומעבר לו נמצא תל צפית, שיש המשערים שהוא גת הקדומה.
העצים ביער
ביער בעיקר עצי אורן, אקליפטוס, שקד וחרוב. והרבה צמחייה אחרת, סוגי שיחים שונים, כולל פרחים יפים בעונת הפריחה.


גאוגרפיה
יער חרובית ניטע במערבה של שפלת יהודה, מדרום לכביש המקשר בין צומת ראם (מסמיה) לבית שמש (כביש 383), כשבעה ק\”מ ממזרח לצומת ראם. היער משתרע על פני כ-8,000 דונם.
האזור שבו היער נטוע מאופיין בגבעות נמוכות, שפסגותיהן מתנשאות לגובה של כ-200 מ\’ מעל פני הים. הגבעות בנויות מסלעי קירטון רכים. בגיאיות שבין הגבעות מצטברת שכבה עבה יחסית של קרקע והם מעובדים כיום כפי שהיו מעובדים גם בעבר. בלב היער נמצאת פרשת המים של שני נחלים גדולים. הערוצים המתנקזים צפונה יורדים לנחל תמנה, מיובלי נחל שורק; הערוצים המתנקזים דרומה יורדים לנחל האלה, מיובלי נחל לכיש.
יער המלאכים
יער המלאכים-שחריה הוא יער נטוע אורנים שננטע על ידי קק\”ל והנמצא באחזקתה. שטחו משתרע על 7,000 דונם וחלק ממנו משתרע בשטחם של היישובים חרבת א-ראעי וחרבת כרוע, ששכנו על גבולו המזרחי של כיס פלוג\’ה במלחמת העצמאות.
קק\”ל החלה בנטיעת היער בשנת 1957 והוא נקרא \”יער המלאכים\” לכבוד קהילת יהודי לוס אנג\’לס אשר תרמה כסף לנטיעתו ועל שמה של המעברה שחריה ששכנה בקרבת מקום. במרכז היער מגדל תצפית מבטון וסביבו פינות פיקניק מסודרות וחניון נופש פעיל. בחורף גדלות ביער פטריות רבות. בתחומי היער זורמים שני נחלים: בדרומו זורם נחל לכיש ובצפונו נחל שחריה. האזור נמצא ליד שביל בית גוברין.
צמחיית היער
יער יתיר
הוא היער הנטוע הגדול בישראל, והיער הגדול בעולם שניטע על ידי אדם באזור מדברי למחצה – חבל יתיר בדרום הר חברון, מדרום לקו הירוק ומצפון למדבר. [1] היער ממוקם באזור גבוה יחסית (בין 400 ל-850 מטרים מעל גובה פני הים), באזור ספר המדבר בארץ ישראל, בו ממוצע הגשמים הרב שנתי עומד על כ- 250 מ\”מ.

שטחו של היער הוא כ-40,000 דונם, והעצים הראשונים בו ניטעו על ידי יערני הקרן הקיימת לישראל בשנת 1964. היער כולל יותר מארבעה מיליון עצים, רובם עצי מחט – אורן ירושלמי וברוש מצוי. יש בו מגוון בעלי חיים כולל תן זהוב, שועל מצוי , צבי ארצישראלי, קרקל ועוד.