צוות בינלאומי של מדענים מאוניברסיטת וינה ממשיך במחקר אודות עור טבעוני וחוקרים גילו דרך לייצר עור טבעוני מפטריות, שכן תעשיית האופנה לאחרונה ממשיכה להתקדם לעבר חומרים טבעיים, מקוריים ובעיקר מיוצרים באופן אתי.
העור המוכר לנו כיום עוצב מעור בעלי החיים במשך מאות שנים. בהרבה מקרים מדובר בתוצר לוואי של ייצור בשר (הם שוחטים בעלי חיים למכירת בשר, ועל הדרך גם העור בא בחשבון). עם זאת, לא רק גידול בעלי החיים הופך יותר ויותר למוקד של אתיקה, גם חומרים טבעיים ושמירה על איכות הסביבה. עד היום (ועדיין) תהליך ייצור העור נחשב כלא מוסרי ומזיק לסביבה. זה מוביל לכריתת יערות כדי לפנות מקום למרעה ועוד מרעה. כמו גם יותר פליטת גזי חממה, ושימוש בחומרים מסוכנים בתהליך שיזוף העור.
עור מלאכותי עשוי מפולימרים סינתטיים, אך גם לשיטה זו יש חסרונות. בתהליך זה משתמשים בפוליוויניל כלוריד (PVC), פוליאוריטן, וכימיקלים שמקורם בדלקים מאובנים.
חומר מתכלה השומר על הסביבה
“כאן נכנסים למשחק החומרים דמויי העור המתקבלים מפטריות. אלה הם CO2-ניטרליים (CO2-neutral) והם מתכלים לחלוטין בסוף השירות שלהם”, אומר כימאי החומרים אלכסנדר ביסמרק מהפקולטה לכימיה באוניברסיטת וינה. כיום הוא גם פרופסור אורח באימפריאל קולג ‘בלונדון. ביסמרק ועמיתו מיטשל ג’ונס מובילים צוות בינלאומי העוסק במחקר נוסף בנושא קצירת פטריות לייצור סוג עור חדש.
על פי הצהרות המדענים, השימוש בפטריות לייצור תחליפי עור הוא “אפשרי באמצעות מיחזור של תוצרי לוואי זולים של חקלאות וייעור (למשל נסורת)”. תוצרי לוואי אלה משמשים בסיס לתפטיר הפטרייתי. אלה מבנים צינוריים מוארכים המגרים את הצמיחה של ה- filamentous fungi
ניתן לקצור ביומסה פטרייתית זו לאחר תקופת צמיחה ואז לטפל בה פיזיולוגית וכימית. “בסופו של דבר שכבות אלה של ביומסה פטרייתית דומות במראה לעור, והן בעלות תכונות חומר דומות ומאפיינים הפטיים (haptic)”, אומר מנהל המכון אלכסנדר ביסמרק. חלק מחברות הביוטכנולוגיה כבר משווקות חומרים שמקורם בפטריות.

תפקיד משמעותי בעתיד
כל החומרים הכלולים בתחליף העור מקורם מפטריות. אלה כוללים כיטין ופוליסכרידים אחרים כגון גלוקאנים, והם מתכלים לחלוטין. במסגרת המחקר שלהם על ייצור רקמות פטרייתיות וחומרי בניין דמויי קצף (למשל לבידוד), ביסמרק ועמיתו ג’ונס חקרו בעבר פטריות ועלווה אדמדמה.
במחקרם שפורסם בכתב העת האקדמי Nature Sustainability, הם בחנו את עמידותם של עור פרה וחיקוי עור. בנוסף, הם גם הציגו את פריצת הדרך והפיכתה למסחרית – של תחליפי עור, שמקורם בפטריות. אחד האתגרים הגדולים ביותר העומדים כיום בייצור חומרים דמויי עור מפטריות נותר “השגת יריעות תפטור הומוגניות ועקביות המציגות צמיחה אחידה ועובי, צבע ותכונות מכניות עקביות.”
עד כה הייצור של חומרים אלה מונע בעיקר על ידי אינטרסים מסחריים, אומרים המדענים. מעל לכל, צרכנים וטבעונים מוכווני קיימות מעוניינים בפטריות כחומר גלם לתחליפי עור. הסיבה לכך היא שהם מייצגים אלטרנטיבה חסכונית, ידידותית חברתית וסביבתית בניגוד לעור פרה ועור סינתטי.
“ההתקדמות המשמעותית בטכנולוגיה זו לצד המספר ההולך וגדל של חברות המייצרות אלטרנטיבות מעור המשתמשות בביומסה פטרייתית מרמזות כי חומר חדש זה ימלא תפקיד משמעותי בעתיד הטקסטיל האחראי האתי והפרו-סביבתי.”