המערכת אנדוקנבינואידית האנושית (ECS) נקראת כך משום שהיא מגיבה לתרכובת המצויה בקנאביס. אבל הקנאביס אינו הרגולטור היחיד שלה – יש שפע של מולקולות שמקורן בצמחים או אפילו באורגניזמים תאיים וחד-תאיים הפועלים עם המערכת האנדוקנבינואידית.
מדענים איטלקים ושוודיים פרסמו סקירה לשנת 2019 במגזין הביקורת Planta המתארת צמחים “קנבימימיים” (Cannabimimetic). צמחים אלה אינם מתחזים לקנאביס, אך הם מייצרים כימיקלים מעניינים אשר פועלים עם המערכת האנדוקנבינואידית (ECS). מערכת שנחשבת הכרחית לכל האורגניזמים בעלי החוליות.
קנבינואידים המצויים בצמחים ידועים בשם Phytocannabinoids ועובדים בהרמוניה עם המערכת האנדוקנבינואידית של הגוף כדי לספק מגוון רחב של יתרונות בריאותיים. ישנם לא מעט צמחים המכילים תרכובות קנבינואידים, כמו גם צמחים המחקים את ההשפעות של הקנבינואידים, הידועים בשם תרכובות קנבימימטיות.
צמחים אלה המכילים קנבינואידים וקנבימימטיים נמצאים בשפע בטבע, וסביר ששמעתם עליהם אך בטח לא ידעתם שהם מכילים קנבינואידים. מהם הצמחים המכילים קנבינואידים ותרכובות דמויי קנבינואידים? המשיכו לקרוא כדי לגלות צמחים אחרים חוץ מאשר קנאביס, שאולי מעולם לא שיערת, שיכילו קנבינואידים.
החוקרים מציגים עשרות מינים של צמחים המייצרים סך הכל כ- 50 מולקולות הקשורות לקנבינואידים. לא מעט מצמחים אלה שימשו כתרופות מסורתיות במשך מאות שנים, ואת ההשפעות הרפואיות שלהם ניתן ליישר עם ההבנה המודרנית של תפקידה הבסיסי של המערכת במחלות רבות. צמחים מסוימים אפילו מייצרים אנדוקנבינואידים (כפי שגוף האדם מייצר בעצמו) anandamide ו- 2-AG, אם כי, עד כה לא ידוע על צמח בעל קולטני קנבינואידים.
- Quercetin, המצוי במריגולדס (Marigolds) וצמחי פרי רבים, עשוי להגדיל ביטוי קולטני קנבינואידים CB1 ע”י הגוף. Quercetin נחקר כמרכיב תזונתי מזין ומגן מפני מחלות לב ומחלות מטבוליות.
- Resveratrol – נוגד חמצון הנמצא בענבים אדומים, בוטנים, ומיני צמחים אחרים – גם הוא יוצר אינטראקציה עם קולטני CB1. אולם עד כה, השפעתו אינה ברורה לגמרי.
מחקר אחד מצא כי רזברטרול (לעתים קרובות שהוא גם הסיבה לשתות יין אדום) מגביר את הביטוי של קולטני CB1 ו- CB2 על פני התא. השערה נוספת היא כי הרזברטרול מעלה את רמות האנדוקנבינואידים בגוף, מה שמגביר את הפעלת CB1, גרימת אפקט נוירו-הגנתי (Neurorotective). דו”ח מוקדם יותר מ- 2009 מצא כי רזברטרול מעכב CB1 עם זיקה גבוהה (High Affinity).
דוגמאות לצמחים שהם “CANNABIMIMETIC“:
תרכובות פיטו-קנאבינואידים
חלק מהצמחים מייצרים תרכובות כמעט זהות לפיטו-קנבינואידים, אך עם “זנבות” מולקולריים. (THC וה- THCV זהים לחלוטין למעט “הזנבות” שלהם, אך ה- THC מפעיל את CB1, בעוד שה- THCV בכלל חוסם אותו). כ- 100 סוגים שונים של קנבינואידים מתונים נמצאו בטריכומות הקנאביס, פעילותן של רוב המולקולות הללו מובנת רק חלקית.
- CBG זוהה בפרח Helichrysum omraculigerum
- Perrottetinene, שמקורו בטחב ומינים של liverwort, הוא בעל \”זנב\” קצת קטן יותר מ- THC והוא מפעיל את קולטני CB1 ו- CB2.
- כמה אנלוגים של קנבידיול (CBD) מיוצרים על ידי קטניות ממשפחת ה- Fabaceae, אך פעילות הקנבינואידים שלהם אינה ידועה לעומק.
- Cannabigerol (CBG) עצמו עשוי להיות מיוצר על ידי Helichrysum umbraculigerum. זוהי הדוגמה הידועה היחידה של אחד מהפיטו-קנבינואידים ה\”קלאסיים\” המיוצרים על ידי צמח אחר.
מגבירי ENDOCANNABINOID
קולטני הקנבינואידים הם מרכיב מרכזי במערכת האנדוקנבינואידית, אשר מעסיקה גם אנזימים מטבוליים ומובילים (חומצות שומן חומצות חלבונים) כדי להסדיר את רמות האנדוקנבינואידים בגוף. תרכובות צמח רבות מכוונות חלבונים אלה כדי להשפיע על המערכת ECS.
- אלוורה, סויה, צמחים רבים אחרים מייצרים kaempferol, אשר חוסם ומעכב את ההתרוקנות של ה- anandamide מן הגוף.
- סויה, אספסת, בוטנים, צמחים אחרים מסנתזים biochanin A, אשר מסוגל גם לחסום את ריקון ה- anandamide על ידי FAAH.
- המרכיב Euphol, מן “קקטוס העיפרון” או בשמו המלא Euphorbia tirucalli, חוסם את התרוקנות הקנבינואידים 2-AG של הגוף עצמו על ידי Monoacylglycerol lipase. תמציות Euphol משמשות לטיפול בכאב.
- שני טרפנים – α ו- β-amyrin, מונעים שבירה של 2-AG והוכיחו השפעות מועילות במודל של הלבלב. ה- amyrins נמצאים במינים של פיקוס ואקליפטוס.
אגוניסטים CB2
CB2 הוא קולטן קנבינואידי שפעילותו היא מניעת נזק דלקתי. הפעלת CB2 יכולה לשפר את המחלות הנפוצות של דלקת כרונית כגון השמנה, ניוון מוחי, והפרעות אוטו-אימוניות.
- Celastrol מפעילה את קולטן CB2, מה שגורם להשפעה אנטי-דלקתית העלולה להסביר מדוע הוא משמש ברפואה הסינית המסורתית לטיפול בדלקת פרקים, טרשת עורקים וזאבת.
- חומצות שומן שמקורן באכינצאה מפעילות CB2 וקולטנים אנטי דלקתיים קשורים.
- קליפת מגנוליה (Magnolia) מכילה שני פוליפנולים (magnolol .(polyphenols ו- honokio המפעילים במתינות את הקולטן CB2.
קולטנים דו-קנבינואידים
קנבינואידים מסוימים אינם נקשרים לקולטן יחיד, אלא יש להם זיקה ל- CB1 ו- CB2 במקביל. לשניהם THC ו- 2-AG יש פעילות משמעותית על זוג זה של קולטנים. וכך גם לתרכובות בצמחים מסוימים אחרים.
- רוב פירות היער מכילים cyanidin, אשר נקשר לשני קולטני cannabinoid, המקנה אפקט נוירו-הגנתי (neuroprotective). עם זאת, כמה מטבוליטים של cyanidin חוסמים את קולטני ה- cannabinoid, הסברה היא כי פירות יער הם רגולטורים הומיאוסטטי המאזנים את רמת האנדוקנבינואידים בגוף.
- Anthocyanins נותן לפירות את הצבעים: סגול, שחור וכחול. מעבר ל-cyanidin בלבד, חומרים כמו peonidin ו- delphinidin נקשרים גם לרצפטורים קנבינואידים.
- Auroglaucin, מרכיב בפטריית אספרגילוס (aspergillus), נקשר לשני קולטני קנבינואידים, כמו גם קולטנים אופיואידים. בין אם זה מפעיל או מעכב את קולטני הקנבינואידים עדיין לא ברור.
CB1 אנתגוניסטים
(CB1 ANTAGONISTS) חסימת פעילות CB1 הראתה הבטחה לכמה תנאים מטבוליים. צמחי מרפא CB1 ותזונה עשויים להיות בעלי השפעות חיוביות על המעיים מבלי לגרום לתופעות לוואי של מערכת העצבים המרכזית.
- הרתחת עלי תה מפיקה catechin שהוא flavanol, שיכול לעכב איתות קולטן CB1 ועשוי להסדיר אינסולין, כולסטרול, ולחץ דם.
- גזר מייצר את המרכיב carotatoxin, שמו הרשמי בעבר היה falcarinol. זהו אגוניסט הפוך של CB1, כלומר, הוא לא רק חוסם פעילות CB1, אלא גם מפחית איתות ה- CB1 מתחת לרמה הרגילה.
- כמה מינים של ליקוריץ מייצרים 18β-glycyrrhetnic,חומצה אשר מעניקה השפעות נוגדות השמנת יתר על ידי צמצום האינטראקציה בין anandamide אנדוגני ו- CB1.
- עץ אפריקני קטן, Voacanga africana, מייצר שלושה antagonists CB1 מורכבים מאוד, הנקראים voacangines, אשר דומים מבחינה כימית למרכיב איבוגאין (Ibogaine). איבוגאין הוא מרכיב בצמח איבוגה, הצמח הפסיכדלי של מערב אפריקה.
CB1 אנטגוניסטים / CB2 אגוניסטים
ליגנדים (Ligands) המגבירים את פעילות CB2 תוך חסימת CB1 מבטיחים טיפול בהפרעות התמכרות ומטבוליות.
צמחים רבים ממשפחת ה- Zanthoxylum מייצרים מרכיב γ-sanshool, אשר מפעיל CB2 ובעת ובעונה אחת חוסם CB1. הקנאביס מייצר THCV, שהוא גם בעל פעולה כפולה. אם כי γ-sanshool הוא מולקולה ארוכה, גמישה, ושמנונית, מה שהופך אותו מבנית דומה יותר ל- anandamide ,endocannabinoid, מאשר THCV (phytocannabinoid).
מקורות: