ישראל היא אמנם מדינה קטנה מאוד, אך יש בה 3 סוגי אקלים שונים. כל אחד מסוגי האקלים מאפיין אזור אחר בארץ. בכל אחד מסוגי האקלים האלה מתפתחים תנאי חיים שונים. כך, למשל, מתפתח בכל אחד מהם מגוון שונה של פטריות.

את רובן של הפטריות תוכלו למצוא בצפון הארץ (הן אוהבות לחות), אם כי, ניתן להיתקל בהן אפילו במדבר יהודה ובנגב. יותר ויותר חובבי פטריות צצים בארץ, הם צצים כמו פטריות אחרי הגשם.

משהו זר, ש”הזרעים” שלו מסוגלים לשרוד בחלל הפתוח

אפשר להבין על מה הנהירה, מדובר במשהו מוזר שהוא לא צומח, לא בע”ח, לא דו חיים – משהו זר, שה”זרעים” שלו שנקראים נבגים, מסוגלים לשרוד בוואקום הקפוא, עם הקרינה הסולארית הקטלנית, בחלל הפתוח, על מטאור, למשל. המשיכה לפטריות היא גם בגלל המגוון הרחב של הצבעים, הצורות ותהליך החיפוש עצמו מאתגר ומספק.

 

פעילות מהנה בטבע לכל המשפחה

כיף לצלם אותן, ללמוד עליהן בעזרת ספר מדריך לזיהוי פטריות. זוהי פעילות לכל המשפחה, לטייל בחיק הטבע ולהכיר את הסביבה בה אנחנו חיים. איזה פטרייה תצוץ מאחורי העץ? אולי נמצא את אלה הזוהרות בחושך… אתם מבינים, יש כאן משהו מרתק. זה מתרחש באוויר הצח של היער, תחת כיפת השמיים. להתחבר לעצמכם וליער בשקט, כשהטבע מקיף אתכם.

ההתעניינות בפטריות בקרב ישראלים הולכת וגוברת

תחום הפטריות צובר עניין בארץ, אני רואה איך העניין מתבטא בסטטיסטיקה שלנו. מאמרים בנושא פטריות הפכו לפופולריים במיוחד במייהרב, במיוחד בתקופה האחרונה.

המלקטים הסדרתיים

כאשר תגיעו ליער לחפש אחריהן, יכול מאוד להיות שתגלו שמישהו כבר עבר כאן וליקט הכל לפני כולם. אם כי, תמיד אפשר למצוא מקומות \”סודיים\” ביער, שבהם לא דרכו עדיין, ולגלות אזור מנוקד בפטריות רבות.

ישנם מספר סוגי פטריות עיקריים

  • פטריות למאכל

  • פטריות למאכל עם השפעה פסיכודלית (תלוי במינון)

  • פטריות רעילות וקטלניות

  • טראפלס (פטריות שצומחות מתחת לאדמה – כמו פטריות הכמהין היוקרתיות)

להלן מספר מינים של פטריות המאכל הגדלות בישראל

אורנייה מצויה (Suillus granulatus)

עונה: נובמבר עד פברואר. פטריית המאכל השכיחה ביותר בישראל, חיה בסימביוזה עם עצי אורן ירושלים ונמצאת בעיקר ביערות אורן צעירים ברחבי הארץ. זו היא פטריה טובה למאכל ממשפחת הגושיתיים. האורנייה גדלה ביערות אורנים הכלל החשוב ביותר הוא לא להתבלבל בין פטריות שנראות כמו פטריות המאכל Suillus granulatus.

פטריית suillus granulatus אכילה הגדלה בישראל | צילום מתוך אתר מדריך הפטריות: http://bit.ly/3apI51q

אזהרה: ישנם כמה מינים של פטריות רעילות הגדלות ביערות עצי אלון והן דומות בצורתן ל- suillus granulatus. טעות בזיהוי עלולה לעלות בחיי אדם.

פטריית מלך היער (Pleurotus eryngii var)

עונה: דצמבר עד אמצע מרץ. משפחה זו כוללת את הפלאורוטוס אוסטראטוס, “פטריית מלך היער”, שנמכרת בישראל בשם פטריית ירדן, בין פטריות המרפא אשר מראות פעילות אנטיבקטריאלית נמנים הסוגים: פלאורוטוס אוסטראטוס עם פעילות נגד HIV וצהבת C (מקור). פלאורוטוס אוסטראטוס, פסטלוטיופסיס ומיקרוספורה – הוכחו כבעלות סגולות ריפוי ושיקום של בעיות אקולוגיות בפלנטה שלנו.

זו היא אחת פטריות המאכל היקרות ביותר. עם זנים מגוונים מאותה משפחה P. eryngii, P. eryngii var. eryngii הוא הנפוץ ביותר, עם תפוצה עולמית.

היכן? בעיקר אזור הרי הגלבוע בצפון הארץ הם השטחים המועדפים על מלקטי הפטריות. בוודאי שהן מפוזרות בעוד מקומות מעוירים ברחבי הצפון.

לפטרייה חיי מדף ארוכים. שיטת הגידול האפקטיבית נוצרה ביפן ב-1993. הפטריות הפכו לפופולריות בכל רחבי העולם. פטריית מלך היער עשויה להכיל חומרים המעוררים את המערכת החיסונית. כמו חלק מהמינים האחרים בסוג Pleurotus, פטריית מלך היער תוקפות תולעים נימיות ועשויות לשמש כאמצעי הגנה נגד טפילים אלה, אותם טפילים שכלבים וחתולים נדבקים בהן.

מורל / גמצוץ (Morchella conica ו- Morchella esculenta)

עונה: מפברואר עד מאי ומדצמבר עד ינואר. פטריות מורל גדלות באדמה לחה ובאדמה שרופה.

גַּמְצוּץ (שם מדעי: Morchella מוכר בשם האנגלי Morel) הוא סוג של פטריית מאכל במערכת פטריות השק. הגמצוץ מורכבת מרגל ומגוף שעליו נאדיות, ונקרא כך בשל צורתן השקועה (גומץ = שקע, חור).

הפטרייה גדלה בקרקעות לחות ובאדמות שנשרפו בעבר, והיא נחשבת לפטרייה נדירה שאופן גידולה עדיין נחקר ומנסים לביית אותה. הפטרייה נמכרת לרוב כשהיא מיובשת, מחירה הוא גבוה. בנסיבות מסוימות היא עשויה להיות רעילה, בגלל הימצאות הידרזין בפטריה, אשר נהרס במהלך בישול. בשל כך אין לאכול אותה כשהיא לא מבושלת.

מינים בארץ

  • גמצוץ חרוטי (Morchella conica), מין הגדל באדמות חול וכורכר. לשק הנאדיות צבע שחור.
  • גמצוץ נאכל (Morchella esculenta), מין הגדל לרוב בגינות.

גביעונית נאכלת (Cantharellus cibarius)

עונה: דצמבר עד ינואר. פטריית הקנטרלה היוקרתית מצויה בישראל, בעיקר ביערות עצי האלון בצפון, אך רק לעיתים נדירות, ובכמויות קטנות. איסוף הקנטרלה דורש זהירות יתרה מכיוון שהיא דומה בצבעה ובצורתה ל- Omphalotus olearius שזוהי פטרייה רעילה. אבל ניתן להבחין בהבדל, זה לא שהם כמו תאומים, אבל דרושה רמה של זהירות יתרה.

הפטריה קרויה גם שנטרל מוזהבת ומצויה במיוחד באירופה. היא אחת מפטריות הבר הנאכלות הפופולריות ביותר, שייכת למשפחת הגבעוניתיים המתאפיינים בגופי רבייה דמויי משפך, בעלי גוף בשרני וקפלים דמויים זימים מצויים לכל אורך גוף הרבייה. אין במשפחה מינים רעילים, אמנם רק חלקם נחשבים טובים למאכל וטעימים.

הפטריה נוטה לגדול ביערות מחט, ביערות ליבנה הרריים ולעיתים ביערות אשור. בישראל נחשבת נדירה וידועה בעיקר בין עצי אלון מצוי בצפון הארץ. בצפון אירופה מופיעה לרוב בין החודשים יולי לאוקטובר.

ייתכן שהפטריה מכילה חומר קוטל חרקים, ואכן הפטריה על פי רוב נקייה מחרקים, רימות ומזיקים שונים.

מלבד היותה טעימה יחסית ונחשקת בקרב חובבי פטריות, גביעונית נאכלת עשירה בוויטמינים ומינרלים ובעיקר בוויטמין C ואשלגן. הפטרייה נחשבת למקור טוב במיוחד לוויטמין D. רוב הטעם העשיר והמורכב של הפטריה מתגלה בבישול ולכן לא נהוג לאכול אותה חיה. רוב תרכובות הגביעונית מסיסות בשומן ולכן נוהגים לטגן את הפטריה בשמן, חמאה או שמנת ולא במים.

נרתיקנית נאה דביקה (ננד) (Volvopluteus gloiocephalus)

עונה: דצמבר עד פברואר ולפעמים עד יוני. זוהי אחת הפטריות הפופולריות ביותר בקרב לקטי פטריות בזכות טעמה הטוב.

היכן בארץ? מודיעין מכבים-רעות, הר הרצל, וביערות הסמוכים לקרית גת ובין בית שמש לקרית גת. היא גדלה בפרדסים, בגנים ובשדות מעובדים ונמצאת בשפע באזור השרון ובעמק חפר.

בעולם נמצאת בכמויות באזורים הסוב-טרופיים והטרופיים, נאכלת בעיקר באסיה. זיהוי נכון ימנע נסיעה לבית חולים. נאספת בין ינואר ליוני. השם שלה השתנה מ- Volvariella speciosa ל- Volvopluteus gloiocephalus נפוצה יותר באזורים ממוזגים. יש להיזהר במיוחד לא להתבלבל עם “אמנית המוות (Amanita phalloides) שתוביל למוות שמאופיין בסבל רב. אם אדם לא מיומן ואינו בטוח בזיהוי הפטרייה, שעשויה להיות אמניטה, עדיף להימנע ממין זה.

כמהין בודיירי וכמהין אפריקאיות (Tirmania Africana)

עונה: סוף פברואר עד מאי. מין זה, השייך למשפחת הכמהין המפוארת, צומח בדרום הארץ, בסדקים באדמה. החיפוש אחריהם, כמו שיעיד כל מי שנכשל, יעיד שהוא קשה ומסובך, אך מדי פעם ניתן למצוא אותם בעונה בשוק באר שבע.

היכן? מספר מינים של כמהין ניתן למצוא בדרום הארץ, ואף במדבר, באזור חולות הנגב, היכן שגדל צמח השמשון, בקו רוחב מדימונה עד רביבים, צאלים וגבול רצועת עזה. לכוון דרום עד ניצנה.

למשל כמהין אפריקאיות (לבנות) ולכמהית שמשון (שחורה מבחוץ וורודה מבפנים). למשל, בקע  באדמה עשוי להעיד על המצאות של כמהין בקרקע. הן גדלות בסמוך לצמח “שמשון”. הן די נדירות, כי קשה למצואן בטבע. בעולם הן נפוצות בארצות צפון אפריקה, ערב הסעודית, עיראק אירן ישראל ושכנותיה.

גושית הנאכלת (Boletus edulis / Boletus aereus)

עונה: סוף נובמבר עד אמצע ינואר.

היכן? בישראל היא נדירה וגדלה ביערות וחורשות אלונים בצפון. יש לזהותה אותה בזהירות רבה מכיוון שהיא גדלה בחברת בני משפחתה הדומות והרעילות.

בארץ היא קרויה בשם המדעי: Boletus aereus. ובעברית: הגושית הנאכלת. באנגלית מכנים אותה גם כ- cep, penny bun, porcino or porcini.

הגושית הנאכלת, הגדלה בארצנו היא זן קרוב מאוד של גושית נאכלת המוכרת לנו מחו”ל (Boletus edulis), והשם המדוייק של גושית נאכלת ארצישראלית הוא כנראה Boletus aereus או Boletus edulis f. aereus. בחלק מהספרות המיקולוגית היא נחשבת לשם נרדף של גושית נאכלת, ובחלק מהמקורות מופיעה כמין נפרד. פירושו של שם הגושית הזאת הוא “גושית ארד (ברונזה)”, מפני שגווני הצבע של הגושית הזו מזכירים את צבע הארד.

הפטריה נחשבת לנדירה והופעתה תלויה בטמפרטורות וכמות הגשמים באותה העונה בתקופה שמתאימה להיווצרות גופי הרבייה שלה. זוהי פטריה טובה למאכל. אוהבים אותה בארצות אירופה, במיוחד באיטליה, שם היא ידועה בשם עממי “פורצ’יני”.

פטריות קסם (פסיכודליות) בישראל

לא מצאנו מידע כלשהו על אילו סוגים נפוצים הגדלים בטבע הארץ (נשמח לשמוע ממי שיודע). אולם, הן בוודאי גדלות בטבע בארץ, לא פופולריות במיוחד והן מאוד דומות לפטריות רעילות אחרות שגדלות בארץ בשפע.

מידע לגבי מצב חוקיותן בישראל

ויקיפדיה: על פי חוקי הסמים בישראל פסילוסיבין ופסילוסין אינם חוקיים לשימוש אישי, אך פטריות המכילות פסילוסיבין הן חוקיות להחזקה, טיפוח ומכירה כל עוד הם אינם משמשים לשימוש אישי. יש תיעוד של אנשים שנעצרו בעקבות גידול ומכירת כמויות גדולות של פטריות קסם במדינה (מקור: ויקיפדיה)

“ישראל הפכה בשקט לאחת המובילות בעולם בתחום המחקר והשימוש בפסיכדלים לצרכים רפואיים”

PsyTech הינה קבוצה של כ- 500 משתתפים – רופאים, אחיות, אקדמאים, משקיעים וכו’ – המעוניינים כיצד חומרים כגון פסילוסיבין (פטריות קסם) יכולים לטפל במצבים פסיכיאטריים עמידים, כולל הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD), דיכאון כרוני ועבור חולי סרטן סופניים.

הערה חשובה: המידע המופיע במאמר הנ”ל והתמונות המופיעות בו איננו נועדו לסייע לכם לזהות ולאסוף פטריות. אנו ממליצים לכם לרכוש ספרים של מדריכים על פטריות, על מנת ללמוד ביסודיות, במדריכים רציניים מופיעות תמונות עם פירוט רב וכולל תמונות של הפטריות מכל הכיוונים. נשמע כמו תחביב מעניין, אבל, הוא לא שווה משחק ברולטה רוסית, עם פטריות שעשויות להיות רעילות ודומות לפטריות מאכל. הסתמכו על אנשים עם וותק של עשרות שנים בתחום ויודעים בוודאות, הם יסכימו לאכול את הפטרייה לפניכם, כדי להמחיש שהכל בסדר.

ספרי מדריך פטריות

לפניכם רשימה של ספרים, שהם מדריכים מעמיקים ופופולריים בתחום: