בעיתון בלומברג נכתב על ידי מתיו בויל, שטען כי אנשים צעירים סייעו להחיות את \”שוק הצמחים הביתי שהיה פעם\” בארה\”ב, שם, על פי איגוד הגינון הלאומי, המכירות עלו ב -50% בין 2016 ל -2019. בבריטניה, המרכז המלכותי לחקלאות דיווח על עלייה של 65% במכירות צמחי הבית רק בשנת 2018.

השאלה, מדוע אנשים צעירים אוהבים כל כך צמחי בית הביאה הסברים רבים. כתבת סגנון החיים קייסי בונד טענה כי צמחי בית מאפשרים לטפח משהו, שהוא זול ואינו כרוך בתחזוקה רבה, עם קריצה ברורה לדור, שכניסתו לתהליך ההורות תלוי במחירי הדירות וחוסר היציבות הכלכלית. אנשים צעירים כיום נחשבים מודעים יותר גם לבריאות הנפשית ונוטים יותר לטיפול עצמי, והוכח על פי מחקרים כי צמחים מפחיתים את רמות הלחץ ומשפרים את מצב הרוח.

אולם המשיכה האוניברסאלית אל צמחי הבית, לדברי הסופרת אליס וינסנט, הוא שהם מספקים \”דרך מוחשית להתחבר לטבע, שנעדר מעולמנו, המבוסס יותר ויותר על ישיבה מול מסך\”. זה יכול להסביר מדוע המכירות של הצמחים הביתיים חווה עליה במהלך ההסגר, ולא רק בקרב לקוחות צעירים יותר.

עלייה של 500% במכירות במהלך הסגר

האנתרופולוג גדעון לאסקו תיאר את התופעה במולדתו בפיליפינים כ\”בום בוטני\” שתפס את העיר מנילה לא מוכנה. צמחים, הרבה יותר ניידים מבני אדם בסגר, הוזמנו ברשת במספרי שיא והועברו למשקי בית. \”Patch\”, חנות-מפעל מקוונת בריטית שהוקמה בשנת 2015, דיווחה על עלייה של במכירות 500% במהלך הסגר.

מאז יוני 2020, אני מדבר עם אנשים ברחבי העולם כדי להבין טוב יותר את התפקיד שממלאים הצמחים בזמנים אלו של בידוד וסגר. הפרויקט שלי, \”טיפול בצמחים\”, התחיל באיסוף תצלומים וסרטונים של אנשים המטפלים בצמחים שלהם וביקשתי מהם להסביר את משמעות הצמחים עבורם. בראיון עם כמה מהאנשים האלה למדתי כיצד צמחים אלה מטפלים בחבריהם האנושיים.

הזדמנות לפנאי וחינוך למשפחתם האנושית של הצמחים במהלך הסגר

צמחים הציעו לא רק קשר מיוחד, אלא הזדמנות לפנאי וחינוך למשפחתם האנושית של הצמחים במהלך הסגר. בריאן החל לגדל עגבניות עם ילדיו – ניסוי, בילוי משפחתי, פעילות מהנה.

המגיפה קרעה את תחושת הנורמליות המשותפת שלנו. בתוך המשבר, הטיפול בצמחים הזמין שגרה חדשה – השקיה, האכלה, גזירה, קטיף ושתילה. צמחים סיפקו בריחה מחרדות חיי היומיום, והציעו יופי והוכחה שהחיים עדיין יכולים לפרוח בתקופות חשוכות. צמחים נוספים גורמים למקום להרגיש מפואר. מעין מותרות תוך כדי סגר, כמו ליצור קן.

\”לורה הסבירה שהיא חשה אחריות חדשה כלפי הצמחים שלה משום שהיא מעריכה יותר את האפשרות להיות בחברתם\”

אבל אחד ההיבטים המעניינים ביותר במחקר שלי היה האזנה לסיפורים על איך אנשים גילו צורך להעריך צמחים. לורה הסבירה שהיא חשה אחריות חדשה כלפי הצמחים שלה משום שהיא מעריכה יותר את האפשרות להיות בחברתם. לוסיה, שחיי החברה התוססים שלה הפכו, לזמן פנוי לצמחים שלה, והיא הצליחה סוף סוף להחזיק אותם בחיים ורצתה ללמוד כיצד לגרום להם להרגיש מוערכים, כדרך להוקיר להם על שהעשירו את חייה בסגר.

אבל כשדיברתי עם בעלי צמחים שנמצאו בסגר, גיליתי רשת מחברת חדשה של טיפול וסולידריות בין בני אדם למינים אחרים. הכרת התודה שאנשים חשו כלפי חבריהם הפרחוניים ערערה את התפיסה, שהטבע קיים פשוט על מנת להיות מנוצל ע\”י בני אדם, וגרמה לרבים לראות לראשונה כיצד צמחים מעשירים את עולמנו החברתי.

\"\"

הסיפורים שאספתי מראים שנצטרך הבנה רחבה יותר על מערכות יחסים חברתיים וסולידריות; הבנה כזו שמעריכה את החשיבות של הצמחים בחייהם של בני האדם ובשגרה. רבים מקווים שהמגפה מסמנת נקודת מפנה באופן שבו בני אדם מתקשרים עם שאר העולם הטבעי. אולי ניתן להגיע לקו פרשת המים, על ידי הכרה בכך שהצמחים שאנו חולקים איתם את חיינו – הם שותפים שווים בבניית עתיד בר קיימא וצודק יותר.

מקורות:
https://theconversation.com/house-plants-were-our-link-with-nature-in-lockdown-now-they-could-change-how-we-relate-to-the-natural-world-147637