כיום כ70% מכלל האוכלוסייה, נוטים לחוות מצבי סטרס וחרדה באופן יומיומי. קיימות שיטות רבות להפגת הלחץ- כמו תזונה מאוזנת, פעילות ספורטיבית כחלק מהשגרה, יוגה ומדיטציות. אם גם אתם ואתן כבר ניסיתן את כל זה או אולי, לא מצליחים להכניס זאת לשגרה שלכם- כדאי שתכירו את הצמחים, שלקיחת כמוסה ביום, שתייה בתה או שימוש כשמן אתרי, יוכלו לעזור במצבים לא נעימים אלה ואף לסייע בהגעה לאיזון ושקט נפשי ורגשי מתמשך.

רפואת הצמחים הינה הרפואה העתיקה ביותר, שלכל אורך ההיסטוריה עשה בה האדם שימוש, ולא סתם. בצמחים קיימים חומרים אשר יכולים לעזור לנו- לכן שיתוף פעולה הינו דבר מתבקש, שכן אנו לבדנו איננו יכולים לייצר את כל החומרים שבטבע, במיוחד כאשר הגוף שלנו לא באיזון (שמתבטא לרוב בלחץ וחרדה).

להלן שבעה צמחי מרפא בעלי איכויות מרגיעות, שמומלצים לטיפול טבעי במתח וחרדה:

Lavender – לבנדר

הלבנדר- הצמח שכולנו מכירים ואוהבים, צמח הנפוץ מאוד בקרב מטפלים וניתן למצוא אותו בתכשירים קוסמטים רבים, טבעיים ולא טבעיים כאחד. ריחו עדין ונעים ומשרה תחושת רוגע והרפיה, ומחקרים מדווחים כי נבדקים שנחשפו לניחוחו חוו שיפור משמעותי במצב הרוח, בחיוניות והיכולת הפיזית והנפשית לביצוע מטלות שונות.

צמח הלבנדר ידוע בסגולותיו לתמוך במצבים של חולשת מערכת בעצבים שיכולים להתבטא באי שקט, חרדות, נדודי שינה וכאבי ראש ושרירים על רקע מתח. מחקרים רבים הראו כי לשמנים המצויים בצמח יש השפעה חיובית נרחבת על התפקודים המנטליים והקוגניטיביים.

ללבנדר אין התוויות נגד ותמיד כדאי להחזיק בקבוק שמן אתרי של לבנדר בהישג יד- שאיפה קלה של ריח הלבנדר הסגלגל יכולה לשפר מיד את מצב הרוח ולהפיג מתח וסטרס מיותר.

קמומיל (בבונג) – Matricaria recutita

קמומיל נחשב לאחד מצמחי המרפא היעילים והשימושיים ביותר ברפואת הצמחים וכן ברפואה הקלינית, וניתן למצוא אותו כמעט בכל סופר. זהו צמח הגדל במגוון מקומות ברחבי העולם וגם בארץ- ולכן זוהי התרופה הטבעית והנגישה ביותר לטיפול במצבי מתח וחרדה:
לקמומיל תכונות מרגיעות חזקות והוא נועד לסייע במצבים של חוסר שקט, הפרעות שינה הנובעות מכך, וכן חרדות ולחצים. מחקרים רבים מצאו כי לבבונג השפעה אנטי-דכאונית וכן הוא מצויין למצבים מנטלים חריגים כמו לחץ, פאניקה ומתח גבוה.

לקמומיל עוד שימושים רבים ומגוונים כגון- כטיפול בצרבת, אולקוס וגסטריטיס, כמו כן הינו מסייע בהרגעת גזים וכאבי בטן, משמש לטיפול בעור מגורה, מסייע לאיחוי פצעים וחתכים, ומצויין לטיפול בבעיות קיבה.
ממצאים מהחברה האנגלו-סכסו מספרים כי האל וודן העניק את צמח הקמומיל לעולם כחלק מתשעת הצמחים הקדושים לאנושות.

מליסה

את המליסה ניתן למצוא גדלה בר בכל רחבי החבל הים תיכוני, מהרי יהודה ועד לגליל, במקומות לחים ומוצלים הקרובים למים, וכמובן גם באדניות חלונות הבתים ובחצרות. רבים מאיתנו שמענו את השם הזה כחלק מתערובת צמחים לחליטה, אך מה באמת ההשפעות הרפואיות של המליסה?
למען האמת, למליסה השפעות כה רבות ומגוונות, שמומלץ שלכל אחד ואחת תהיה גישה לפחות לשיח קטן של מליסה שתוכל לתבל איתו את הסלטים, החליטות והתבשילים.

המליסה נחשבת לצמח מרפא נעים ועדין, בעל טעם מתקתק וריח לימוני, ובעל תכונות רפואה נרחבות: קודם כל, והסיבה שהוא ברשימה זו, הוא מצוין להרגעה במצבי לחץ, ומשפר כליל את מצב הרוח. רבים משתמשים בצמח זה לטיפול בדיכאון ומלנכוליה, וכן להרגעת מערכת העצבים במצבי סטרס. בנוסף הצמח ידוע בשל יכולתו לשיפור הזיכרון, נוגד חמצון טבעי, וכן אנטי ויראלי- לכן מצוין לשימוש בעת צינון ושפעת.
תכונה חשובה נוספת של המליסה היא הפחתת פעילות בלוטת התריס, ולכן תסייע במצב של פעילות יתר של הבלוטה, שמתבטא בהזעת יתר, נדודי שינה והיפראקטיביות קלה. עם זאת חשוב להבין כי בעת מצב של תת פעילות בלוטת התריס יש להימנע מצריכת הצמח.

מרווה רפואית

את המרווה, כמו את הקמומיל והמליסה, ניתן להשיג כמעט בכל מקום כיום בארץ, אם כעלים לחליטה ואם כצמח לגידול ביתי. המרווה ידועה כצמח מרפא יעיל מזה כאלפי שנים, ובה השתמשו המרפאים הקדומים, הרופאים העכשוויים, וכמובן הסבתות שלנו.
המרווה ידועה בשלל סגולותיה המרפאות והמרגיעות: איזון מערכת העצבים -והפחתת לחץ ומתח כתוצאה מזה, הגברת האנרגיה ושיפור מצב הרוח (המרווה נחשבת לצמח אנטי-דכאוני), בנוסף מסייעת בטיפול בנדודי שינה (שתיית תה מרווה לפני השינה יכול להועיל בהירדמות קלה ונינוחה), סיוע לבעיות עיכול כגון עצירות, גזים ונפיחות. כמו כן למרווה תכונות המאזנות את המערכת ההורמונלית ולכן תוכל להקל על כאבים ומצבי רוח ווסתיים וטרום ווסתיים.
שתיית תה מרווה הינו הפיתרון הקל והזמין ביותר לסיוע במצבי לחץ וחרדה, ומומלץ מאוד להוסיף את צמח המרפא המצוי הזה לשגרת היומיום, במיוחד אם היא עמוסה ומלחיצה.

*יש לשים לב כי המרווה אינה מתאימה לנשים בהריון או מניקות.

קערורית אירופאית \\ סקוטלריה (Skullcap)

צמח מרפא הידוע בסגולותיו המיוחדות לטיפול בחרדה, חוסר שקט, חולשה מנטלית ועצבנות, וכן בכאבי וסת וPMS, כאבי גרון, עוויתות וכיווץ שרירים, בעיות עיכול, התקפים אפילפטיים, ובעצם- כל סימפטום הנובע ממתח, לחץ וחרדה.
התכונה העיקרית של הקערורית היא חיזוק והרגעת מערכת העצבים וכן הרפיית השרירים, ולכן כאשר תחוו לחץ וחרדה, שיכולים לבוא לידי ביטוי במאפיינים פיזיים כמו בעיות מעיים, כיווצי שרירים, פלפיטציות (דופק מהיר), הפרעות שינה ועוד, נטילת צמח זה תוכל בהחלט לעזור ולהכניס אתכם למצב של רגיעה פיזית ונפשית.
בנוסף לכל זה הקערורית גם בעלת תכונות אנטי-אוקסידנטיות (נוגדי חמצון), אנטי-דלקתיות ואנטי-אלרגניות, ומוריד לחץ דם וכן בעל השפעה מעולה על מערכת העיכול- מצוין לניקוי רעלים מהכבד והמעיים, ומזרז תהליכי עיכול וספיגה. קיימות עדויות על כך שבמאה ה19 השתמשו בו המרפאים האקלקטיים לשלל פתולוגיות ובעיקר לטיפול באינסומניה, יתר לחץ דם וכחומר אנטי-עוויתי.
ניתן לצרוך את הצמח כחליטה, בכמוסה וכטינקטורה.

לוטוס כחול (נימפאה כחולה) Blue Lotus

פרח הלוטוס הכחול ידוע לאנושות מזה אלפי שנים. מחקרים מראים כי הרבו להשתמש בצמח זה במצרים העתיקה לצורך טקסים ופולחנים דתיים, כמו כן היה נפוץ בתרבויות המזרח העתיקות- בודהיזם, הינדוהיזם וכן בסין ובאירופה. הצמח נחשב קדוש ובעל סגולות רפואיות נרחבות, ובאופן מיצוי מסוים יכול לכלול השפעות פסיכו-אקטיביות. נהוג להאמין כי הפרח שימש להתחברות לרמות תודעה גבוהות ולאיחוד עם האלוהות.
הלוטוס הכחול הינו פרח יפהפה הפורח בסך הכל שלושה ימים בשנה, וגדל רק בביצות, ככל שמי הביצה עכורים יותר- כך יהיה צבעו של הפרח חזק ומרהיב יותר. על כן מסמל הפרח קדושה והארה- שכן מתוך הבוץ צומח היופי האלוהי.

הצמח למעשה הינו תרופת הרגעה טבעית מכיוון שמכיל בתוכו כמויות קטנות של אלקלואידים- המשמשים לאלחוש ולהרפיית השרירים. בעבר השתמשו בו לצורכי מניעת מחלות לב, ריפוי בעיות קיבה, חום וצהבת, ואפילו לעיכוב נזקי זקנה והתבגרות.
הפרח מכיל חומרים כמו נוקיפראן (nucifran) ואפרופין (aprophine) אשר ידועים ביכולתם להעניק תחושת אופוריה מרגיעה וכך לשכך תחושות של סטרס וחרדות. מחקרים רבים מראים כי הצמח יכול ואף שימש את הקדמונים לטיפול בבעיות שינה ובבעיות עיכול למיניהן.

בנוסף הצמח ידוע בסגולותיו להקל על דיכאון- וזאת מהסיבה כי הצמח “מרפה” גם את שרירי המוח ומנקה מחשבות טורדניות, דבר המאפשר לאדם להכנס לעמקי נפשו ולקבל תובנות משמעותיות על מה שהוביל אותו לדיכאון. בדת הבודהיסטית מייחסים לפרח זה את ההארה הרוחנית של הבודהה- שמונת עלי הכותרת שלו מסמלים את הנתיב הנכון לשלמות ולאחדות, שבסופה ייגמר הסבל ותגיע ההארה העצמית. כמו כן מזוהה הפרח עם שליטה עצמית של האדם על הרוח והמחשבה שלו- כך יוכל לשחרר דפוסים ומחשבות חומריות ולהתמסר לרוחניות. הקדמונים המצרים, ההינדים והסינים האמינו כי נטילת הפרח תעזור בשחרור פחד ותוביל למצב של חיבור וצמיחה של הנשמה למימדים גבוהים.

את הפרח ניתן לצרוך בחליטה, בעישון או כטנקטורה, ואין ממצאים לגבי צריכת יתר או הרעלה.

אשווגנדה Ashwagandha

האשווגנדה הינו צמח הגדל בחלק נרחב של יבשות כדור הארץ, ומוכר בעיקר כצמח המשמש את הרפואה האיורוודית כבר מאות ואלפי שנים למצבי סטרס, דיכאון וחולשה. לא הרבה יודעים כי את הצמח ניתן למצוא בחלקים גדולים של הארץ כאן בישראל, תחת השם “ויתניה משכרת”.
האשווגנדה הינו צמח בעל תכונות המגבירות את יכולות ההתמודדות עם מצבי לחץ נפשי ופיזי, ומסייע להשגת איזון הורמונלי ונפשי. באיורוודה ההודית משתמשים בצמח מרפא זה לטיפול בבעיות זיכרון, הפחתת החרדה, שיפור מצב הרוח וכן בעיות במיניות.
בשנים האחרונות מתפתח תחום המחקר על צמח זה ותוצאותיו מראות כי בצמח מספר רב של מרכיבים המסייעים בהפחתת רמות הקורטיזול- ההורמון האחראי על הלחץ והחרדה (ידוע בכינויו “הורמון הדחק”) ומסייע בנטרול השפעותיו של ההורמון כגון חרדה, נדודי שינה, דיכאון וקושי בתפקוד העצבי, וכך משרה רוגע והרפייה.
שימושים נוספים של הצמח ברפואה הטבעית כוללים הוספת הצמח כחלק מטיפול נוגד סרטן וגידולים ממאירים, חיזוק מערכת העצבים, נוגד דלקות ומשפר תפקוד קוגניטיבי והורמונלי.
יש לשים לב שאנו צורכים אך ורק את שורשו של הצמח, שכן שאר חלקי הצמח יכולים להיות רעילים ומסוכנים לצריכה. ניתן לצרוך בטינקטורה, כמוסות וכצמח יבש.

שיטה נוספת להרגעת הסטרס

אז אם הגעתן עד לכאן, ועדיין לא מצאתם את הפתרון היעיל בש  בילכם להרגעת מצבי לחץ, מתח, סטרס וחרדה, צירפנו תרגיל נשימה קל ופשוט שיכול להיעשות מכל מקום, בכל זמן. מחקרים רבים מראים כי כמה דקות קצרות של נשימה עמוקה וטובה יכולות בקלות להפיג מתח על ידי הזרמת החמצן לרחבי הגוף. לכן, עוד לפני תרופות, צמחי מרפא וטיפולים למיניהם, השיטה המומלצת ביותר הינה פשוט- לנשום.

תרגיל נשימה לשחרור מתח וחרדה

כל מה שדרוש לתרגיל זה הוא מקום שקט בו נוכל לשבת בנוחות.

הפעולה הראשונה היא לשים לב- איך אנחנו נושמים כרגע?

בשלב הבא, נקדיש דקה להרפיה מלאה של הגוף. ננסה לשים לב איפה בגוף אנחנו קצת מכווצים, ואיפה ניתן יותר להרפות לתוך הישיבה או השכיבה. אפשר לעשות זאת באופן ליניארי ולשחרר את השרירים מהראש ועד לאצבעות כפות הרגליים.

לאחר מכן, נתרגל נשימות עמוקות ככל האפשר- נכניס כמה שיותר אוויר לריאות, נראה כיצד הבטן שלנו מתנפחת, ובהוצאה- נוציא את כל האוויר עד שנרגיש שאנחנו מרוקנים לגמרי מאוויר. נעשה את זה במשך כחמש נשימות.

אחרי שהבנו כמה אוויר אנחנו באמת יכולים להכניס לגוף, וכמה אוויר אנו יכולים להוציא, ניתן לדמיין אור לבן בוהק שנכנס לגוף שלנו בכל נשימה ומנקה את כל התאים שלנו. האור מכיל בתוכו טוהר, אהבה ושלווה.
בהוצאה ניתן לדמיין שאנו נושפים את כל בעיות היומיום שלנו וכל מה שלא דרוש לנו להמשך היום יוצא ומתנקה ביחד עם האוויר שאנו נושפים.
נמשיך בנשימות אלה במשך שלוש דקות, עם תשומת לב מלאה לאוויר הנכנס והיוצא מגופנו. אם קשה להתרכז והמחשבה נודדת, אפשר להתמקד בתחושת הנחיריים שלנו, שדרכן עובר האוויר, ולעקוב אחר השאיפה והנשיפה.

לאחר שלוש דקות של נשימות עמוקות ומטהרות- אפשר לשים לב לגוף שלנו, ולראות אילו תחושות עולות בו? עם אילו רגשות והרגשות אנחנו יוצאים מהתרגיל וחוזרים ליום שלנו?
לבסוף נצמיד את כפות הידיים שלנו אל מול החזה ונודה על התרגול, ועל כל הדברים הקיימים בחיינו.

בתרגיל זה ובוריאציות שלו משתמשים אנשים ונשים בכל רחבי העולם לצורך הרגעה ואיזון רגשי, והינו הבסיס לתרגולי נשימה יוגית, מדיטציות ניו-אייג’ וכן בודיהזם והינדואיזם.

אנו חיים בעולם שקורה בו כל כך הרבה, כל הזמן. מאוד קל להישאב ללחץ הזה שקיים סביבנו. לכן כדאי לפעמים לעצור, ולראות- אולי אני יכול לעזור לעצמי, אולי הטבע יכול לעזור לי, ואולי פשוט האוויר והמודעות שלי אליו. מקווים שהמאמר תרם לכם ולכן אפילו במקצת, בתודה ובברכת רוגע, שלווה ונחת.

*אין האמור לעיל מהווה תחליף לייעוץ רפואי מקצועי ומטרת מאמר זה הינו להעניק מידע אודות צמחי המרפא ותפקידם ותו לא.