גם אם כאב הגרון שלכם אינו רציני מספיק עבור ביקור אצל הרופא, הוא עדיין משדר כאבים ועלול למנוע מכם לישון טוב בלילה. למרבה המזל, ניתן להיעזר בפתרונות טבעיים. לפניכם 6 עזרים טבעיים שיסייעו להתמודד ולזרז את ריפוי הגירוי והכאב.
כאב גרון מתייחס לגירוד, כאב או גירוי של הגרון. הכאב הוא הסימפטום העיקרי במצב זה. הוא עלול להחמיר ולהקשות בבליעת מזונות ונוזלים.
הסיבות האפשריות לכאב גרון
וירוסים הגורמים להצטננות ולשפעת גורמים גם לרוב לכאבי הגרון. לעתים רחוקות יותר, זיהומים חיידקיים גורמים לכאבי גרון.
זיהום ויראלי
מחלות ויראליות הגורמות לכאב גרון כוללות:
- הצטננות
- שפעת (שפעת)
- מונו (מונונוקלאוזיס)
- חַצֶבֶת
- אבעבועות רוח
- מחלת הקורונה 2019 (COVID-19)
- קרופ – מחלת ילדות נפוצה המאופיינת בשיעול קשה
זיהומים חיידקיים
זיהומים חיידקיים רבים עלולים לגרום לכאב גרון. הנפוץ ביותר הוא Streptococcus pyogenes (סטרפטוקוקוס מקבוצה A) הגורם לדלקת גרון.
סיבות אחרות
גורמים נוספים לכאב גרון כוללים:
- אלרגיות. אלרגיות לפרווה של חיות מחמד, עובש, אבק ואבקה עלולים לגרום לכאב גרון.
- יוֹבֶשׁ. אוויר פנימי יבש יכול לגרום לגרון שלך להרגיש מחוספס ויבש. נשימה דרך הפה – לעתים קרובות בגלל גודש כרוני באף – יכולה גם לגרום ליובש וכאב גרון.
- גורמים מגרים. זיהום אוויר חיצוני וזיהום פנימי כמו עשן טבק או כימיקלים עלולים לגרום לכאב גרון כרוני. לעיסת טבק, שתיית אלכוהול ואכילת מזונות חריפים יכולים גם לגרות את הגרון.
- מתח שריר. לאמץ את השרירים בגרון על ידי צעקות, דיבור חזק או דיבור במשך תקופות ארוכות ללא הפסקה.
- מחלת ריפלוקס גסטרו-וופגיאלי (GERD). GERD היא הפרעה במערכת העיכול שבה חומצות הקיבה מתגבשות בצינור המזון (הוושט).
סימנים או תסמינים אחרים עשויים לכלול צרבת, צרידות, חזרת תוכן הקיבה ותחושת גוש בגרון.
גידולים. גידולים סרטניים של הגרון, הלשון או תיבת הקול (גרון) יכולים לגרום לכאב גרון. סימנים או תסמינים אחרים עשויים לכלול צרידות, קושי בבליעה, נשימה רועשת, גוש בצוואר ודם ברוק או ליחה.
לעיתים רחוקות, אזור נגוע של רקמה (מורסה) בגרון או נפיחות של “מכסה” הסחוס הקטן המכסה את קנה הנשימה (אפיגלוטיטיס) עלולים לגרום לכאב גרון. שניהם יכולים לחסום את דרכי הנשימה וליצור מצב חירום רפואי.
הפתרונות מהטבע
בני אדם אולי חקרו את רוב שטחו של כדור הארץ, אולם כ-86% מהמינים עדיין ממתינים להתגלות. מדענים סבורים כי עדיין ישנם לפחות 6 מיליון זני צמחים שעדיין לא התגלו. הכלים המצויים בטבע המופיעים בצורת צמחים, עלים, שורשים וגם פטריות, משמשים אנשים לריפוי מחלות לפחות אלפי שנים ממה שידוע עד כה. הניסיון העתיק שמגיע אלינו משבטים מבודדים מסיביר הקפואה ועד המסורות העתיקות של המזרח ודרום אמריקה עוד עשוי לשנות את פני הרפואה העתידית.
הטכנולוגיה הביולוגית, כלומר מרכיבים צמחיים שיודעים לזהות איום ולהגיב – ועם נשלב זאת עם תחומי המדע של הביו ומקרו טכנולוגיה, נוכל לפתח תרופות “חכמות” מבוססות על מרכיב טבעי משודרג, בר קיימא בעל יתרון מובהק, ממה שאנחנו מכירים כיום.
הצמחים והפטריות שאנחנו ממליצים למניעה ושיכוך כאבי גרון:
1. שורש ג’ינג’ר
שמענו עליו כבר המון פעמים אבל, אין ספק – שהוא פשוט עוזר. שמו המדעי של הג’ינג’ר הוא זנגביל רפואי (Zingiber officinale), והשורש שלו ידוע כשורש זנגביל (zingiberis rhizoma). ג’ינג’ר הוא צמח פורח שמקורו מ דרום מזרח אסיה, אך שורשיו העבים שימשו גם בשיטות רפואיות מסורתיות של סין, הודו, פולינזיה ואפריקה. משתמשים בו גם כתבלין בישול פופולרי.
ברפואה האיורוודית וברפואה הסינית המסורתית (TCM), ג’ינג’ר ידוע היטב בתכונות המרפאות והרפואיות שלו. החומרים הפעילים שלו הם ג’ינג’רול ושוגאול.
ברפואה המסורתית, ג’ינג’ר הוא צמח מרפא חשוב בתחום הטיפול בזיהומים נגיפיים בדרכי הנשימה העליונות. מחקרים רבים הראו כי השורש הוא מעכב COX-2, ובכך הוא ממלא תפקיד דומה לזה של תרופות NSAID (איבופרופן, נפרוקסן, אינדומטצין) ויכול להפחית חום וגרון כאב.
בנוסף, ישנן הוכחות לכך שג’ינג’ר מייצר פעילות אנטיכולינרגית במערכת הנשימה. תכונה זו מסייעת להפחתת גודש רירי בחזה ומפחיתה תסמיני שיעול, ולפיכך ג’ינג’ר יכול בהחלט לסייע בטיפול בתסמינים של ברונכיט ושפעת. ג’ינג’ר עשוי גם להפחית כאבים הקשורים לגרון.
2. שורש ליקוריץ (שוש קירח)
שורש הליקוריץ נמצא בשימוש כבר זמן רב לטיפול בכאבי גרון. מחקרים עדכניים מראים כי הוא יעיל כאשר מערבבים אותו עם מים כדי ליצור פתרון לגרגור. עם זאת, נשים הרות ומניקות צריכות להימנע מתרופה זו, כך לפי המרכז הלאומי לבריאות משלימה ואינטגרטיבית.

במחקר בו השתתפו 236 מטופלים עם כאבי גרון. מחציתם גרגרו תמיסת מים עם מלח, ואילו המחצית השנייה גרגרה תמיסה שהכילה תמצית ליקוריץ ומים. מסקנת החוקרים הייתה כי “גרגור ליקוריץ הפחית ב-50% את השכיחות של כאבי הגרון.”
3. שורש ג’ינסנג
אם הצטננתם ואתם מעוניינים לקום על הרגליים ומהר, אולי כדאי לכם לנסות ג’ינסנג.
ג’ינסנג הוא סוג של צמח ששורשיו שימשו אנשים ברפואה הסינית המסורתית במשך עידנים, כמגביר אנרגיה שמקורו בטבע ולצרכים בריאותיים אחרים. התיעוד המוקדם ביותר של שימוש בג’ינסנג התרחש בשאנגדאנג, סין.
מחקרים עדכניים הראו התאמה חיובית בין הפחתת משך ההצטננות וצריכת הג’ינסנג. הנה כל מה שאתם צריכים לדעת על התמודדות עם הצטננות עם ג’ינסנג:
ג’ינסנג אמריקאי, המכונה בדרך כלל Panax quinquefolius L, הוא סוג פופולרי נוסף של ג’ינסנג שידוע כבעל יתרונות רבים לכל הגוף. החומרים הפעילים בו, הנקראים ג’ינסנוסידים (Ginsenoside), הוכחו כבעלי יתרונות רבים, אם כי לא כולם הוכחו באמצעות מחקר. חלק מהיתרונות של הג’ינסנג כוללים:
– חיזוק מערכת החיסון
– שיפור ביצועים נפשיים ופיזיים
– זירוז זמן ההחלמה ממחלות
– הגנה מפני השפעות הקרינה
– הרחבת כלי דם, המורידה את לחץ הדם

מיני הג’ינסנג הנפוצים
ג’ינסנג אסייתי (Panax Ginseng) – מקובל שימוש כממריץ ומעורר מינית.
ג’ינסנג סיבירי (ג’ינסנג סיבירי) – מכיל אליוטרוסידים במקום ג’ינסנוסידים. השפעתו המעוררת עדינה יותר מזו של הג’ינסנג הקוריאני.
ג’ינסנג אמריקאי (אמריקאי ג’ינסנג) – זן ג’ינסנג הגדל בצפון אמריקה. היות שעל פי הרפואה הסינית הוא מקדם את היסוד האין, הרי שהוא מקובל לשימוש על ידי נשים.
ג’ינסנג יפני (Nihon Ginseng)- זן ג’ינסנג האופייני ליפן. הרכבו מי מקנה לו עיקר המשפרת קרישת דם.
ג’ינסנג הודי (Withania somnifera) – ידוע בשם אשווגנדה. בשימוש להחלמה חידוש ולכלל מערכת מערכות.
השפעותיו של ג’ינסנג על ההצטננות
למרות שלג’ינסנג יש מספר יתרונות לבריאותו הכללית של אדם, היו מחקרים רבים המראים את ההשפעות החיוביות של ג’ינסנג על אדם עם הצטננות. במחקר הספציפי הזה, שתי כמוסות של ג’ינסנג צפון אמריקאי, הידוע גם בשם Panax quinquefolius, ניתנו מדי יום למשתתפים בקבוצה אחת, בעוד שהאחרות קיבלו פלצבו במשך תקופה של ארבעה חודשים. על פי הממצאים, החוקרים העריכו את הפחתת הסיכון המוחלט של הצטננות חוזרת ונמוכה בכ-12.8 אחוזים בעת נטילת ג’ינסנג.
יתרה מכך, במחקר דומה אחר, חומרת הסימפטומים הייתה פחות בולטת בקבוצת הג’ינסנג, והצטננות נמשכה בממוצע שישה ימים פחות ממשך אלו בקבוצת הפלצבו. מחקרים אלו מצביעים על כך שג’ינסנג יכול לעזור למערכת החיסונית תוך מאבק בהצטננות.
4. שורש אסטרגלוס
אסטרגלוס (Astragalus membranaceous) נמצא בשימוש ברפואה סינית מסורתית (TCM) במשך אלפי שנים. לעתים קרובות הוא היה משולב עם צמחי מרפא אחרים כדי לחזק את הגוף מפני מחלות. אסטרגלוס נקרא אדפטוגן, כלומר הוא מסייע בהגנה על הגוף מפני מתחים שונים, כולל מתח פיזי, נפשי או רגשי.
אסטרגלוס עשוי לעזור להגן על הגוף מפני מחלות כמו סרטן וסוכרת. הוא מכיל נוגדי חמצון, המגנים על התאים מפני נזק. אסטרגלוס משמש להגנה ותמיכה במערכת החיסון, מניעת הצטננות ודלקות בדרכי הנשימה העליונות, הורדת לחץ דם, טיפול בסוכרת והגנה על הכבד.
5. פטריית צ’אגה למניעת סרטן
מספר מחקרים מצאו כי חומרים המצויים בצ’אגה עשויים למנוע ביעילות סרטן ולהאט את צמיחת הגידול. מחקר אחד הראה שתמצית מים חמים של פטריית הצ’אגה עיכבה את צמיחתם וקידמה את מותם של התאים הסרטניים במעי הגס. מחקר אחר מצביע על כך שפטריות צ’אגה עשויות להועיל בפיתוח תרופות אנטי סרטניות. למרות שמחקרים אלו מראים תוצאות מבטיחות, יש צורך במחקר אנושי נוסף כדי לקבוע את יעילות השימוש בצ’אגה למלחמה בסרטן או למניעתו.

חיזוק מערכת החיסון
בטא-D-גלוקנים המצויים בפטריות צ’אגה מסייעים באיזון המערכת החיסונית שלך. זה אומר שהם יכולים לעורר את מערכת החיסון שלך כאשר אתה זקוק לחיזוק ולמתן אותה כאשר היא פעילה יתר על המידה.
אולי גם אלו עשויים לעניין אתכם:
- צ’אגה: פטרייה המספקת הגנה על ה-DNA ונחשבת לנוגדת החמצון החזקה בעולם
- פטריית צ’אגה: עובדות מרתקות שלא ידעתם
- צ’אגה: פטריית הכוח
הפחתת דלקת
ציטוקינים בגוף שלך אחראים לדלקת. חומצה Betulinic, Inotodial, ו- ergosterol peroxide הם תרכובות בצ’אגה המסייעות בהפחתת דלקת על ידי עיכוב ייצור ציטוקינים.
הגנה על הכבד
החלק החיצוני של פטריית הצ’אגה (סקלרוטיום) מכיל כמויות גבוהות של פוליפנולים, הפועלים כנוגדי חמצון. הם מגנים מפני רדיקלים חופשיים שעלולים להוביל לפגיעה בכבד ובאיברים אחרים. אלו נתונים מעודדים, אבל נדרש מחקר נוסף כדי לאשר את היעילות של פטריות צ’אגה בהגנה על הכבד.
6. תה צמחים
תה ירוק הוא משקה התה הנצרך ביותר בעולם אחרי מים. לא רק שמשקה מאצ’ה חם יעזור להרגיע את כאב הגרון שלכם, הוא יספק לכם שורה של נוגדי חמצון טבעיים שיעזרו להגביר את מערכת החיסון הפגיעה שלכם. חוקרים מאמינים כי ההשפעות האנטי דלקתיות של התה הירוק מסייעים להפחתת כאבי הגרון. מספר מחקרים שונים שנערכו הציגו תוצאות דומות.
תה המאצ’ה חזק פי 137 מאשר תה רגיל אחר. הוא סוג “יוקרתי” יותר של תה ירוק ובעל מסורת ארוכת שנים של שימוש. הוא עשיר יותר בקטצ’ינים מתה ירוק רגיל, סוג של נוגדי חמצון המצויים בעליו. מכינים אותו מעלי תה ירוק שלמים טחונים דק, מה שהופך אותו לעוצמתי יותר מאשר תה אחר. כשאתם שותים מאצ’ה, אתם מקבלים 100% מהרכיבים התזונתיים, כולל ויטמינים, סיבים, ופי 137 יותר נוגדי החמצון מאשר בכוס תה ירוק שנצרך באופן קבוע.
המאמר הנ”ל איננו מהווה תחליף לייעוץ או טיפול רפואי מוסמך. במקרה של כאב גרון או צינון יש לפנות לגורם רפואי מקצועי ומוסמך.