\’גגות חיים\’ – המכונים גם גגות ירוקים או גגות צמחיים – אלו עיצובים אדריכליים אשר קיימים כבר מאות שנים וכיום, ברור שמדובר בעתיד הבנייה והסביבה האורבנית. זוהי בחירה ידידותית לסביבה שלא רק נראית ייחודית אלא גם מציעה יתרונות על פני חומרי בניין מסורתיים.
מטרת הבנייה הירוקה ליצור סביבת שהייה (מגורים וכו\’) בריאה ונוחה תוך הימנעות, ככל האפשר, מפגיעה במשאבים טבעיים מתכלים ובאיכות הסביבה. בנייה ירוקה באה לידי ביטוי בשימוש בחומרים ידידותיים לסביבה ובחומרים ממוחזרים ותכנון שיאפשר חיסכון מקסימלי באנרגיה.
בואו להנות ממראות היופי של \’גגות החיים\’ המגניבים ביותר על פני כדור הארץ:
1. בניין ה- ACROS שביפן הוא מבנה בצורת פירמידה עם גג ירוק שנטוע בעצים וצמחייה
הבניין כולל חזית מדורגת עם יותר מ- 50,000 צמחים. הגג הוא חלק מבניין ענק של מיליון רגל מרובע הכולל שטחי משרדים, חנויות, תיאטרון ומוזיאונים.
כעת, רבים מהצמחים כה גבוהים עד שהם מסתירים את מעקות המדרגות, שנראו בבירור רק לפני כמה שנים. למעשה, עליכם למתוח את צווארכם כדי לראות מעל העצים, כלומר – עדיף שתוותרו על הרעיון. כשאתם נמצאים בגובה מפלס העלים, התחושה היא כאילו אתם בעצם עומדים באמצע יער מיניאטורי.
כשהמבנה נבנה לראשונה הוא הכיל 76 זנים שונים של צמחים, כולל 23 סוגים שונים של עצים הנעים בין שזיף למייפל. על פי שלט המידע המופיע בכניסה, יותר מינים התחילו לשגשג על הגג הירוק וכעת ישנם 120 זנים שונים ו- 50,000 צמחים.
מתחת ליער האנכי של הבניין, מסתתרים כמעט מיליון מטרים רבועים מלאים באולמות תצוגה, מוזיאון, תיאטרון, מתקני כנסים, מגרשי חניה וחנויות. האטריום הראשי המצופה זכוכית מכניס את האור הטבעי של קרני השמש פנימה. מבקרים המגיעים לראש ה- ACROS (הקומה העליונה ביותר) יבחינו בפינת ישיבה בסגנון אצטדיון המספקת נוף מקסים של הצמחייה ההופכת את המבנה הזה ליחיד מסוגו בעולם.
2. הגג הירוק והשופע של בית הספר לאמנות ועיצוב באוניברסיטה הטכנולוגית נאניאנג, סינגפור
בית הספר לאמנות ועיצוב של אוניברסיטה הטכנולוגית נאניאנג בסינגפור הוא בניין מדהים בן 5 קומות, שמאכלס את מחלקת תלמידי האמנות של האוניברסיטה.
החזית העשויה מזכוכית מספקת מעטפת חיונית לבניין. היא בעלת ביצועים גבוהים המפחיתים את עומס החום הנגרם מקרני שמש ישירות שחודרות דרך הזכוכית, תוך שהיא מאפשרת למצות את היתרונות של מראה הנוף הטבעי ואור יום שחודר פנימה לתוך חללים יצירתיים.
קירות הזכוכית מאופיינים ביכולתם לייצר השתקפות ויזואלית בין פנים וחוץ. התלמידים והמורים חווים את הבניין, את הנוף שמסביב ואת רחבת הפנים כלומר אור יום מפוזר טבעי נמצא בשפע בכל האולפנים והכיתות, ומסונן דרך העלווה וכל הצמחייה שמסביב.
גגות ירוקים מפותלים מבדילים את המבנה בין שאר המבנים בקמפוס. הגגות יוצרים שטח ירוק פתוח, הוא מבודד את הבניין, מקרר את האוויר שמסביב ואוגר מי גשמים להשקיית הרחבה. צמחים נטועים מתערבבים עם צמחים מקומיים כדי לקשר את המבנה לנוף הסובב.
גימורים גולמיים שימשו באופן מכוון כתפאורה לפרויקטים האמנותיים, המדיה והעיצוב באוניברסיטה. קירות ועמודי בטון, רצפות מגוהצים בחול מלט, מעקות עץ ופלטה ניטרלית הם אלו שמגדירים את החללים הפנימיים והם שונים בצורתם ובגודלם. נראה כי העיצוב המדהים הזה מציע חוויה חדשה בכל קנה מידה או פרספקטיבה, והוא מגשים את הכוונה של בית הספר לאמנות לעורר יצירתיות.
פרויקט עדן; הגנים הבוטניים באנגליה, מהווים מערכת אקולוגית סגורה ויחידה במינה
פרויקט עדן, הוא הישג פנטסטי של הנדסה ביולוגית בזכות המבנה העגול והלבן הייחודי לו. באנגלית: The Eden Project מדובר במתחם בקורנוול, אנגליה הכולל קומפלקס גנים בוטניים ומבנים המהווים מערכת אקולוגית סגורה.
פרויקט עדן הוא פרויקט של תיירות אקולוגית בקנה מידה עולמי, שנבנה במטרה לשמר מיני צמחים ויצירת מודעות אקולוגית. האתר משמש כאטרקציה תיירותית הפתוחה לקהל הרחב ובמקביל נערכים בו מחקרים בתחום הבוטניקה. האתר כולל גנים פתוחים עם צמחייה המתאימה לאקלים המקומי וכן שתי ביומות הבנויות מכיפות גאודזיות המשכיות בהם מטופחים גנים בוטנים המתאימים לסוגי אקלים שונים. למשל, בביומה הראשונה מתקיים אקלים טרופי ובשנייה אקלים ים תיכוני.
הכיפה השקופה פועלת כחממה אשר אוגרת את אנרגיית השמש במהלך היום. הצמידות של הכיפות לצלע ההר מאפשרת לנצל אנרגיה תרמית הנאגרת במסת האדמה וכן להשתמש בטופוגרפיה הטבעית שבתוך הביומה כדי להזרים מים וליצור מפלי מים המעשירים את האוויר בלחות.
שילובו של הקומפלקס בתוואי השטח יחד עם אופן בנייתו המהווה דוגמה לבנייה ירוקה ברת-קיימא, זכו לביקורות חיוביות רבות בקרב אדריכלים ואנשי איכות הסביבה.
באתר נערכים סיורים לקהל המבקרים בנושא הצמחייה והאקלים אך בעיקר מחנך לשמירת הסביבה, שימוש באנרגיה מתחדשת, חיסכון באנרגיה ומחזור. מלבד תוכנו החינוכי של האתר, בנויים בו המבנים עצמם בטכנולוגיה סביבתית מתקדמת והם מנצלים באופן מרבי את משאבי הטבע, לטובת ויסות מערכות האקלים ותפעול הביומות.
המסר המרכזי של פרויקט עדן הוא היחסים בין אנשים לצמחים – ולחזק את המודעות והחיבור לטבע.
\”בתי כדור הארץ\” (Earth Houses) בדיאטיקון, שוויץ, עוצב ע\”י הארכיטקט פיטר וטש
פיטר וטש (Peter Vetsch) הוא אדריכל יליד שוויץ שהוא מעצב בעל שם עולמי של בתים בר קיימא עם \’גגות חיים\’. הנה כמה מיצירותיו:
\’בתי כדור הארץ\’ נחשבים לידידותיים ביותר לסביבה וחסכוניים באנרגיה. שכבת האדמה הטבעית מגנה על הבניין מפני הקור והשפעות סביבתיות לא רצויות אחרות, אפילו מפני סערות חזקות. במקרה של רעידות אדמה אפשריות, בניית הכיפה בשיתוף עם חיזוק הרשת מהווה יתרונות מבניים משמעותיים.
תושבי בתים אלה מעריכים גם את האקלים הנעים והמאוזן בחדרים. על ידי סיוד הקירות הפנימיים בחימר, במרחב הפנימי ישנה לחות בריאה לאדם של כ- 50 אחוז. בעבודות בנייה קונבנציונליים מנסים להימנע מבעיות עתידיות בעזרת המון טכנולוגיה והשקעה מרובה. לעומת זאת, \’בבתי כדוה\”א\’ בעיות אלו אינן קיימות. כמו כן הם גם שומרים על הדיירים מפני אלרגנים ומזהמים אחרים שמצויים באוויר שבחוץ.
בית הספר התיכון מרסל סמבט בצרפת
הוא פשוט יכול להיות בית הספר הכי מגניב בעולם. בית הספר התיכון מרסל סמבט הוא מתחם בן 6 בניינים הממוקם בסמוך לפארק ובמהלך השנים הפך לכאורה לחלק ממנו. בית הספר נבנה במקור בשנות השלושים ועבר מאז מספר שדרוגים \”ירוקים\”. התכנון שכלל מודעות אקולוגית בוצע על ידי משרד האדריכלים Archi5.
יתרונותיהם של הגגות הירוקים
1. הגנה מפני סערות, רוחות ורעידות אדמה
הארכיטקטורה הייחודית של בתי האדמה מגנה עליהם מפני סופות רוח קשות. הם לא יכולים להיקרע או להתהפך ברוחות חזקות.
2. שמירה על הנוף ושימוש יעיל בקרקע
יתרון נוסף של מקלט תת קרקעי הוא שימוש יעיל בקרקע.
בהשוואה לבניינים קונבנציונליים, בתי אדמה משתלבים בצורה מושלמת בסביבתם. הגגות המכוסים באדמה מסייעים בשילוב הסביבה, בהגנה על הנוף הטבעי ותורמים למאזן החמצן-חנקן של האדמה, שאחרת היה מכוסה על ידי יסוד בית מסורתי, ומעכב את קיבוע החנקן ואוורור האדמה. בניגוד לגגות קונבנציונליים, גגות בית האדמה מחזירים את השטח השימושי לסביבה. יתר על כן, ניתן לבנות \’מבני גגות ירוקים\’ בשטח הררי בקלות, בניגוד לבתים קונבנציונליים, שידרשו קרקע שטוחה.
3. הגנה מפני שריפות
בהשוואה לחומרי בניין אחרים, כגון עצים, בתי אדמה הכוללים הגנה יעילה כנגד שריפות בזכות הבידוד שמספק הגג.
4. שתילת צמחים על הגגות
חיפוי גגות נעשה באמצעות חומר חפירה המאפשר שתילת צמחים שימושיים.
5. אוֹר
ניתן לבנות בתי אדמה באמצעות חזיתות זכוכית רחבות ואורות דרך הכיפה, המאפשרים לחדרים להיות מוארים וספוגים באור. אורות כיפה מספקים אור טבעי לחדרי אמבטיה וחדרים משניים.
6. גמישות ושרידות מבניים
בשל מסת האדמה שבין אזור המגורים של בית אדמה לדרגת השטח, בית אדמה מציע הגנה משמעותית מפני נזקים של פגיעה / פיצוץ, או נשורת של פצצה גרעינית. עמיד בפני רעידות אדמה, מבנה שמשתלב עם הקרקע והסביבה אינו נתון לעיקום או קריסה בעקבות רעידת אדמה כמו שיקרה למבנה מסורתי עשוי מבטון וגבס.