תמיד יש נציגים שמשוכנעים שכל מה שאנחנו צריכים זו אנרגיה סולארית. האנשים האלה כנראה לא עשו את החישוב. אנשים מספקים המון תגובות כמו “סולר זול יותר מכוח גרעיני” ומצטטים את קצב הצמיחה המדהים של אנרגיית השמש.
למעשה, סוכנות האנרגיה הבינלאומית יודעת זאת, וצופה כי נצטרך להכפיל את התפוקה הגרעינית של העולם עד 2050 כדי להגיע לאפס אנרגיה נטו (net zero energy) (אפס פליטות פחמן). זה ההבדל בין מישהו שבדק את המספרים לפרטי פרטים, לבין מישהו שלא. זו הסיבה שכל כך הרבה ארגונים ותומכים סביבתיים הגיעו למסקנה, שאם לא תהיה לנו עלייה מהירה יותר של אנרגיה גרעינית, העולם ימשיך לשרוף פחם.
NETZERO Energy פירושה שבניין מאזן את צרכי האנרגיה שלו עם אנרגיה המופקת ממקורות מתחדשים ללא פליטות.
סין הפעילה יותר חשמל סולארי בשנים האחרונות מכל מדינה אחרת
הלוואי ואנרגיה מתחדשת הייתה יכולה לפתור הכל. אבל השוק המתחדש הגדול בעולם בהחלט לא חושב כך. סין הפעילה יותר חשמל סולארי בשנים האחרונות מכל מדינה אחרת. בשנה שעברה התפוקה הסולארית של סין עלתה ב-66 טרה-וואט-שעה (TWh). מה שהיווה 35% מכלל הגידול העולמי באנרגיה סולארית. סך הייצור הסולארי של סין לשנה – 327 TWh – היה כפול מזה של ארה”ב, שנמצאת במקום השני בעולם.
אבל זה לא מנע מסין מלהמשיך לבנות גם תחנות כוח פחמניות וגם תחנות גרעיניות חדשות. צריכת הפחם של סין יותר מהכפילה את עצמה ב-20 השנים האחרונות. המדינה אחראית ל-53.8% מצריכת הפחם בעולם, ובשנה שעברה קבעה סין שיא חדש בצריכת פחם.
אנרגיה סולארית אינה מספקת
עם זאת, סין הכירה בכך שאנרגיה סולארית – מהר ככל שהם מוסיפים אותה – לא יכולה לעשות הכל. זו הסיבה שתפוקת הכוח הגרעינית של סין גדלה בהתמדה. בעשור האחרון, הצמיחה השנתית הממוצעת של סין בתפוקת הכוח הגרעיני הייתה 16.7% – הגבוהה ביותר בכל מדינה מלבד איראן. במהלך הזמן הזה, צריכת החשמל הגרעינית של סין גדלה ב-320 TWh, ועדיין יש להם 21 כורים גרעיניים בבנייה.

סך הצריכה הגרעינית העולמית גדלה ב-148 TWh בעשור האחרון, מה שאומר שמחוץ לסין, צריכת החשמל הגרעינית ירדה בעשור האחרון.
היכן יש עליה בשימוש באנרגיה גרעינית? להלן 10 המדינות עם שיעורי הצמיחה המהירים ביותר לאנרגיה גרעינית בעשור האחרון.
נתוני צמיחת אנרגיה גרעינית בעולם
איראן – צמיחה שנתית ממוצעת של 41.9% בין השנים 2011-2021. איראן היא האחרונה שדואגת לאיכות הסביבה ומייצרת אנרגיה גרעינית למטרות זדוניות, לייצור פצצות גרעין במסווה של “אנרגיה ירוקה”. כאשר היא עוקפת בהרבה אחוזים את שאר המדינות, באופן קיצוני כאילו שהיא שמה בראש סדר העדיפויות את איכות הסביבה.
סין – 16.7%
פקיסטן – 14.9%
ארגנטינה – 5.4%
הודו – 3.1%
רוסיה – 2.5%
מקסיקו – 1.7%
צ’כיה – 0.8%
בלגיה – 0.5%
סלובקיה – 0.2%
תלות באנרגיה גרעינית
הצמיחה העולמית היא אנמית ברמה של 0.5%. בארה”ב, שהיא עדיין השוק הגדול בעולם לאנרגיה גרעינית עם נתח של 29% בעולם – תפוקת הגרעין ירדה ב-0.2% בממוצע בעשור האחרון. האיחוד האירופי הציג ירידה גדולה עוד יותר, ב-1.3% בשנה.
האיחוד האירופי בסך הכל תלוי באנרגיה גרעינית עבור 11% מצריכת האנרגיה העיקרית שלו. עבור ארה”ב המספר הזה הוא 8.0% (עבור כל צריכת האנרגיה). לעומת זאת, איזור אסיה פסיפיק, שהיא האזור שאחראי לרוב פליטת הפחמן בעולם, תלויה בכוח גרעיני בסך הכל ברמה של 2.4% מצריכת האנרגיה העיקרית שלו.
אנרגיה מתחדשת; האם אפשר לענות על הביקוש?
האם אזור אסיה פסיפיק יכול להמשיך להתפתח עם אנרגיה מתחדשת, המספקת את עיקר הביקוש לאנרגיה החדשה? בהתחשב בצמיחה המהירה של הביקוש הכולל לאנרגיה באזור, נראה מאוד לא סביר שאנרגיה מתחדשת לבדה יכולה לענות על הביקוש. בשנים האחרונות הנושא תורגם להתרחבות גדולה יותר של צריכת דלק מאובנים באזורים אלה, מה שהביא לזיהום רב יותר.
האם אנרגיה גרעינית יכולה להיות בטוחה?
אנרגיה גרעינית נוספת באזורים מתפתחים יכולה לעזור לספק את הדרישות הגוברת של אנרגיה, ללא שימוש מתמשך ומוגזם בפליטת הפחמן הדו-חמצני של האזור. עם זאת, העולם זקוק לתכנונים בטוחים של כורים גרעיניים, לפתרונות יעילים לסילוק פסולת גרעינית ולתמיכה פוליטית נוספת. כמו כן, דרוש מחקר נוסף כדי ללמוד להשתמש בטכנולוגיה זו באופן יעיל יותר ולמנוע שימוש לבניית פצצות גרעיניות ושימוש צבאי סמוי.
יש צורך בבקרה אחראית ובינלאומית בכל הנוגע לאנרגיה גרעינית. בין השאר על מנת למנוע זליגה של הטכנולוגיה והחומרים המסוכנים לשוק השחור. יש לאסור על מדינות דתיות משיחיות מסוכנות שמאיימות בהשמדת מדינה אחרת להשתמש באנרגיה גרעינית לכל מטרה כדוגמת איראן.
מכיוון שאנרגיה גרעינית משתמשת בדלק רדיואקטיבי, היא אינה נחשבת לאנרגיה מתחדשת. יחד עם זאת, אנרגיה גרעינית היא המקור השני בגודלו לחשמל דל פחמן בעולם אחרי האנרגיה ההידרומית. ישנם סוגים רבים של מתקני אנרגיה הידרומית, אם כי כולם מופעלים על ידי האנרגיה הקינטית של מים זורמים, כשהם נעים במורד הזרם. אנרגיית מים משתמשת בטורבינות ובגנרטורים כדי להמיר את האנרגיה הקינטית הזו לחשמל, המוזנת לרשת החשמל.
למרות שאנרגיה גרעינית אינה אנרגיה מתחדשת, היא עדיין ניתנת למחזור. הודות לטכנולוגיות של Orano, הייחודית בעולם בקנה מידה תעשייתי, 96% מהדלק הגרעיני המושקע בכורים ניתן למיחזור.