מבנים ברי קיימא, הידועים גם כבניינים ירוקים או מבנים ידידותיים לסביבה, הם מבנים שתוכננו ונבנו תוך התמקדות במזעור השפעתם השלילית על הסביבה תוך קידום רווחת דייריהם. בניינים אלה משתמשים בטכנולוגיות חדשניות, בחומרים ובאסטרטגיות עיצוב על מנת לחסוך במשאבים, להפחית את צריכת האנרגיה וליצור מרחבי מחייה ועבודה בריאים יותר.

הכירו 5 מבנים “ירוקים” מרחבי העולם המשלבים טכנולוגיות חדשניות וידידותיות לסביבה. לפניכם כמה מהמבנים הירוקים (ברי קיימא) ביותר בעולם:

1. The Edge, אמסטרדם, הולנד

בניין משרדים זה מתוכנן בשיטה של “בניין מאופס אנרגיה” (Net-Zero Energy), כלומר הוא מייצר את כמות האנרגיה שהוא צורך. הוא כולל מספר מאפיינים ברי קיימא, כולל גג ירוק, יכולת אגירת מי גשמים ופאנלים סולאריים. The Edge הוא בניין משרדים בשטח של 40,000 מ”ר באמסטרדם, הולנד, הנחשב לאחד הבניינים ברי-הקיימא ביותר בעולם. הוא תוכנן על ידי PLP Architecture ונבנה בשנת 2014.

הוא כולל מספר תכונות ברות קיימא, כולל:

  1. גג ירוק: המסייע לבידוד המבנה ולהפחתת צריכת האנרגיה שלו.
  2. מערכת לאיסוף מי גשמים: האוגרת את מי הגשמים לשימוש בשירותים ובמערכת ההשקיה של הבניין.
  3. פאנלים סולאריים: המייצרים חשמל לבניין.
  4. אוורור טבעי: המסייע לקרר את המבנה בקיץ ולחמם אותו בחורף.
  5. שילוב טכנולוגיה חכמה: המאפשרת להתאים את המבנה לצרכי דייריו ולייעל את השימוש באנרגיה שלו.

ה- Edge זכה להצלחה רבה, בין השאר הוא זכה בפרסים רבים על קיימותו (Sustainability). זוהי דוגמה נהדרת למה שניתן להשיג כאשר נעשה שימוש בעיצוב ובטכנולוגיה ליצירת בניין בר-קיימא.

להלן כמה פרטים מעניינים נוספים על ה- The Edge:

  • זהו הבניין הראשון בעולם שקיבל דירוג BREEAM Outstanding של 98.36%.
  • על פי ההערכות הוא חוסך 60% בעלויות האנרגיה בהשוואה לבניין משרדים רגיל.
  • יש לו דירוג WELL של 5 כוכבים, שהוא הדירוג הגבוה ביותר האפשרי לבניין שמשפיע לטובה על הבריאות.

ה- Edge הוא בניין חדשני ומעורר השראה שמראה מה אפשרי ליישם כאשר הקיימות נלקחת ברצינות.

2. Bosco Verticale, מילאנו, איטליה

המגדלים תוכננו על ידי Stefano Boeri Architetti והושלמו בשנת 2014. גובהם 116 מטר ושל השני 84 מטר, והם מכילים בסך הכל 2,100 עצים וכ- 15,000 שיחים. העצים עוזרים לשפר את איכות האוויר, לצמצם את הזיהום ומעניקים צל. כמו כן, הם גם מסייעים לווסת את טמפרטורת המבנים, מה שיכול לחסוך באנרגיה.

מגדלי Bosco Verticale זכו במספר פרסים על הקיימות שלהם, כולל פרס Highrise International בשנת 2014.

לפניכם כמה פרטים מעניינים נוספים על מגדלי Bosco Verticale:

  1. אגירת מי גשמים: העצים מושקים באמצעות מערכת של איסוף מי גשמים המבוססת על מחזור מים.
  2. פאנלים סולאריים: הבניינים מצוידים בפאנלים סולאריים ובטורבינת רוח.
  3. חסכון בעלויות ובאנרגיה: על פי ההערכות, Bosco Verticale יחסוך 35% בעלויות האנרגיה בהשוואה לגורדי שחקים רגילים.

Bosco Verticale הוא דוגמה לציון דרך בארכיטקטורה ברת קיימא. הוא מראה לנו כיצד ניתן לתכנן מבנים לשיפור הסביבה ואיכות החיים של דייריו. המגדלים מהווים השראה לערים אחרות ברחבי העולם המחפשות דרכים לבנות סביבות עירוניות ירוקות ברות-מגורים ויותר.

3. One Central Park, סידני, אוסטרליה

4. The Crystal, לונדון, בריטניה

“הקריסטל” הוא מבנה לאירוח תערוכות ואירועים בשטח של 6,300 מ”ר הממוקם ב- Royal Docks במזרח לונדון. הוא תוכנן על ידי WilkinsonEyre Architects ונפתח ב-2012. הקריסטל נועד להוות חלון ראווה עבור טכנולוגיות ברות קיימא, והוא כולל מספר תכונות חדשניות, כגון:

  1. “קיר חי” Living wall: המסייע לשיפור איכות האוויר והפחתת הזיהום.
  2. מערכת לאיסוף מי גשמים: האוגרת מי גשמים לשימוש בשירותים ובמערכת ההשקיה של המבנה.
  3. דוד ביומסה Biomass Boiler: המספק חום למבנה.
  4. מערכת ניהול מבנה חכמה: המייעלת את השימוש באנרגיה של המבנה.

בניין “הקריסטל” (The Crystal)  זכה במספר פרסים על הקיימות שלו, כולל BREEAM Outstanding ו- LEED Platinum. ההערכה היא שה- The Crystal יחסוך 60% בעלויות האנרגיה בהשוואה לבניין קונבנציונלי בגודלו.  הקריסטל הוא דוגמה בולטת לארכיטקטורה ברת קיימא מוצלחת בבריטניה.

  • הבניין עשוי ממגוון חומרים ברי קיימא, כולל פלדה, עץ וזכוכית ממוחזרים.
  • למבנה מספר תכונות של חיסכון באנרגיה, כגון אוורור טבעי, תאורה באנרגיה נמוכה ובידוד.
  • הבניין הוא גם מקום לאירוח של מספר תערוכות חינוכיות בנושא קיימות.
  • The Crystal הוא יעד תיירותי פופולרי, והוא משמש גם למגוון אירועים, כגון כנסים, תערוכות וקונצרטים.

אחת מתכונות הקיימות הספציפיות של הקריסטל היא ה”קיר החי”: קיר המגורים מורכב מלמעלה מ-10,000 צמחים, והוא עוזר לשפר את איכות האוויר, להפחית את הזיהום הנלווה ולהעניק צל. זהו משאב רב ערך ללמידה על אורך חיים ברי-קיימא ולהצגה של הטכנולוגיות העדכניות ביותר.

5. Bullitt Center, סיאטל, וושינגטון, ארה”ב

מרכז Bullitt הוא בניין משרדים בשטח של 52,000 רגל מרובע הממוקם בסיאטל, וושינגטון. הוא עוצב על ידי Miller Hull Partnership ונפתח ב-2012. מרכז Bullitt מתוכנן להיות הבניין המסחרי הירוק ביותר בעולם, והוא מוסמך ע”י Living Building Challenge, תקן הבנייה הירוקה המחמיר ביותר בעולם.

להלן כמה ממאפייני הקיימות של מרכז Bullitt:

  1. נטו אפס אנרגיה: מרכז Bullitt מייצר את כמות האנרגיה שהוא צורך, על בסיס שנתי. הדבר מושג באמצעות שילוב של ייצור אנרגיה מתחדשת באתר (פאנלים סולאריים), אמצעי יעילות אנרגטית (בידוד בעל ביצועים גבוהים, תאורה באנרגיה נמוכה וכו’), ניהול ובקרה (בקרות בנייה באמצעות מערכות חכמות).
  2. מים נטו אפס: מרכז Bullitt אוגר ומטפל בכל המים שלו באתר. מה שכולל מי גשמים, מים “אפורים” ומים “שחורים”. מי הגשמים משמשים לניקיון, שטיפת אסלות והשקיה, המים האפורים מטופלים ומשמשים לשימושים שאינם ראויים לשתייה, והמים השחורים מטופלים ומושלכים למערכת ספיגה.
  3. חומרים מתחדשים: מרכז בוליט עשוי ממגוון חומרים ברי קיימא, כולל פלדה, עץ ובטון ממוחזרים. העץ מוסמך ל- Forest Stewardship Council (FSC), המבטיחה כי נקטף באופן בר קיימא.
  4. איכות אוויר פנימית: למרכז Bullitt יש איכות אוויר פנימית מצוינת. הדבר מושג באמצעות שילוב של אוורור בעל ביצועים גבוהים, חומרים בעלי פליטה נמוכה וגג ירוק.
  5. תחבורה בת קיימא: מרכז בוליט ממוקם בשכונה נוחה להליכה, והוא נמצא בקרבת תחבורה ציבורית. מה שמקל על העובדים להגיע לעבודה ללא רכב.

מרכז בוליט הוא בניין חדשני ומעורר השראה באמת שמראה מה אפשרי כשלוקחים ברצינות את הקיימות. הוא מהווה מודל למבנים אחרים ברחבי העולם, והוא עוזר לסלול את הדרך לעתיד בר-קיימא יותר.

עתיד בר קיימא - בנייה ירוקה
עתיד בר קיימא – ארכיטקטורה ירוקה

הנה מספר פרטים מעניינים נוספים על מרכז Bullitt:

  • זהו הבניין המסחרי הראשון בעולם שהוסמך ע”י Living Building Challenge.
  • על פי ההערכות הוא חוסך 70% בעלויות האנרגיה בהשוואה לבניין משרדים רגיל.
  • הוא צפוי להפחית את אפקט אי החום העירוני ב- 2 מעלות צלזיוס.
  • מרכז Bullitt זכה בפרסים רבים על קיימותו, כולל הכבוד הגבוה ביותר של Living Building Challenge פלטינום.

אלו הן רק כמה דוגמאות למבנים ברי קיימא רבים שנבנים ברחבי העולם. ככל שיותר ויותר אנשים נעשים מודעים לחשיבות הקיימות, אנו יכולים לצפות לראות יותר ויותר מבנים חדשניים וידידותיים לסביבה נבנים בעתיד.