מחקר מציג את הפוטנציאל של תמצית תה ירוק בהפחתת סיכונים לתסמונת מטבולית. מחקר חדש באנשים עם מקבץ של גורמי סיכון למחלות לב הראה כי צריכת תמצית תה ירוק, במשך ארבעה שבועות יכולה להפחית את רמות הסוכר בדם ולשפר את בריאות המעיים על ידי הפחתת דלקתיות.

חוקרים אמרו שזהו המחקר הראשון, שמעריך האם הסיכונים הבריאותיים, הקשורים למצב המכונה “תסמונת מטבולית“, המשפיע על כשליש מהאמריקאים. ומראה כי הם עשויים להיות מופחתים על ידי היתרונות האנטי דלקתיים של התה הירוק.

מהי תסמונת מטבולית? תסמונת מטבולית היא צבר של גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם, ונוכחותה מנבאת סוכרת ותמותה. דברים בולטים בתסמונת הם כרס, שמתבטאת בהיקף מותנים גדול, עלייה ברמת טריגליצרידים, לחץ דם גבוה מ־130/85, אי סבילות לסוכרים (טרום סוכרת).

“ישנן עדויות רבות לכך שצריכה מוגברת של תה ירוק קשורה לרמות טובות של כולסטרול, גלוקוז וטריגליצרידים, אך אין מחקרים שקישרו את היתרונות שלו במעיים, לגורמים בריאותיים אלה”. אמר ריצ’רד ברונו, מחבר מחקר בכיר ופרופסור למחקר תזונה אנושית באוניברסיטת מדינת אוהיו.

פעילות התה הירוק על פי המחקר

הצוות ערך את הניסוי הקליני ב- 40 אנשים כהמשך למחקר משנת 2019, שקשר השמנת יתר נמוכה יותר ופחות סיכונים בריאותיים בעכברים, שצרכו תוספי תה ירוק – עם שיפור בבריאות המעיים.

במחקר החדש, תמצית תה ירוק הורידה גם את רמת הסוכר בדם, או “הגלוקוז”, והפחיתה את הדלקת של המעיים אצל אנשים בריאים – ממצא בלתי צפוי. “מה שזה אומר לנו הוא שבתוך חודש אחד אנחנו מסוגלים להוריד את רמת הגלוקוז בדם גם אצל אנשים עם תסמונת מטבולית וגם אצל אנשים בריאים, ונראה שהירידה ברמת הגלוקוז בדם קשורה לירידה בתסמונת המעי הדליף והפחתת דלקת במעיים – ללא קשר למצב הבריאותי”, אמר ברונו.

תה ירוק
עלי תה ירוק

מאמרים על תוצאות רמת הגלוקוז, הפחתת חדירות המעיים והדלקת פורסמו לאחרונה ב- Current Developments in Nutrition.

40 משתתפים – 21 עם תסמונת מטבולית ו- 19 מבוגרים בריאים – צרכו תוספי גומי המכילים תמצית תה ירוק עשירה בתרכובות אנטי דלקתיות הנקראות קטצ’ינים במשך 28 ימים. המינון היומי היה שווה לחמש כוסות תה ירוק. בניסוי ההצלבה הכפול-סמיות האקראי, כל המשתתפים בילו עוד 28 ימים בנטילת פלצבו, עם חודש הפסקה מכל התוספים בין הטיפולים.

חוקרים אישרו כי המשתתפים, כפי שהומלץ, עקבו אחר דיאטה דלה בפוליפנולים – נוגדי חמצון המופיעים באופן טבעי בפירות, ירקות, תה ותבלינים. כך שניתן לייחס כל תוצאות להשפעות של התה הירוק בלבד.

מסקנות המחקר על השפעותיו של התה הירוק

התוצאות הראו כי רמות הגלוקוז בדם בצום עבור כל המשתתפים היו נמוכות משמעותית לאחר נטילת תמצית תה ירוק בהשוואה לרמות שלאחר נטילת הפלצבו. ירידה בדלקת במעיים עקב הטיפול בתה ירוק נצפתה בכל המשתתפים באמצעות ניתוח שהראה הפחתה בחלבונים פרו-דלקתיים בדגימות צואה. באמצעות טכניקה להערכת יחסי סוכר בדגימות שתן, חוקרים גם מצאו כי עם תה ירוק, “חדירות המעי הדק” של המשתתפים ירדה לטובה.

מעי דליף, מאפשר לחיידקי מעיים ותרכובות רעילות קשורות להיכנס לזרם הדם, ומעורר דלקת כרונית בדרגה נמוכה בגוף.

“הספיגה של רכיבים שמקורם במעיים נחשבת כגורם ראשוני להשמנה ועמידות לאינסולין, שהם מרכזיים בכל ההפרעות הקרדיו-מטבוליות”. אמר ברונו.

והוסיף “אם נוכל לשפר את שלמות המעיים ולהפחית את המעי הדולף, המסקנה היא שנוכל לא רק להקל על דלקת בדרגה נמוכה, שמתחילה בהפרעות קרדיו-מטבוליות, אלא, כמו כן להשיב את המצב לקדמותו.

“לא ניסינו לרפא את התסמונת המטבולית עם מחקר של חודש אחד”, אמר. “אבל בהתבסס על מה שאנחנו יודעים על הגורמים הסיבתיים מאחורי התסמונת המטבולית, קיים פוטנציאל לכך, שהתה הירוק יפעל, לפחות בחלקו ברמת המעיים, כדי להקל על הסיכון לפתח את התסמונת או להשיב את המצב לקדמותו, אם כבר יש לך תסמונת מטבולית.”

המעבדה של ברונו משלימה מחקרים נוספים על קהילות חיידקים במעיים במשתתפי המחקר ובודקת את רמות הרעלים הקשורים לחיידקים בדמם. עבודת מחקר זו נתמכה על ידי משרד החקלאות של ארה”ב והמרכז למחקר ופיתוח חקלאי של אוהיו במדינת אוהיו.