עדויות מאובנות מצביעות גם על כך שכמה פטריות פרהיסטוריות, כגון פרוטוטקסיטס (Prototaxites), שחיו לפני כ-420 מיליון שנים, יכולות היו להגיע לגובה של עד 8 מטרים.

לפני הצמחים… פטריות בגובה שמונה מטר שלטו בכדור הארץ. יצורים אלה נקראו פרוטוטקסיטים (Prototaxites). הממצאים הראשונים בוצעו על ידי הבוטנאי ג’ון וויליאם דוסון ב- 1859. אחר כך הוא מצא פרוטוטקסיטים דבוניים (מהתקופה ה- Devonian), אבל העתיק שבהם מתוארך לכ-470 מיליון שנה. לשם השוואה, צמח האדמה העתיק ביותר, קוקסוניה (Cooksonia), הופיע לפני 433 מיליון שנים.

קוקסוניה היא קבוצה נכחדת של צמחי אדמה פרימיטיביים. הקבוצה המשיכה להיות מרכיב חשוב בפלורה עד סוף תקופת הדבון הקדומה, טווח זמן כולל של 433 עד 393 מיליון שנים.
By Matteo De קוקסוניה היא קבוצה נכחדת של צמחי אדמה פרימיטיביים. הקבוצה המשיכה להיות מרכיב חשוב בפלורה עד סוף תקופת הדבון הקדומה, טווח זמן כולל של 433 עד 393 מיליון שנים | Stefano/MUSEThis file was uploaded by MUSE – Science Museum of Trento in cooperation with Wikimedia Italia., CC BY-SA 3.0, Link

פטריות דמויות עצים

Prototaxites הוא סוג של פטריות נכחדות דמויות עצים שחיו בתקופות ה- Silurian המאוחרות עד תקופת ה- Middle Devonian, לפני כ-420 עד 370 מיליון שנים. הן מוכרות ממאובנים שנמצאו באזורים שונים בעולם, כולל צפון אמריקה, אירופה, אסיה ואפריקה.

 

פרוטוטאקסיטים גדלו עד 8 מטרים והיה להם גזע בקוטר של עד מטר אחד. הגזע שלהן הורכב מצינורות או חוטים מקבילים צפופים היטב, שקוטרם נע בין מילימטרים בודדים ועד למעלה מסנטימטר. הצינורות הללו היו עשויים מכיטין, אותו חומר המרכיב את השלדים החיצוניים של חרקים וסרטנים, והיו מסודרים בתבנית ספירלית סביב הגזע.

“תחילה חוקרים האמינו כי מדובר בצמח פרהיסטורי מסוג כלשהו אולם מאוחר יותר התגלה כי מדובר בפטריות בלתי רגילות.”

הפרוטוטקסיטים היו אבותיהם של עצי המחט המודרניים. יתרה מכך, כלפי חוץ, השרידים שלהם באמת נראו כמו עצי מחט, והיה להם גם מבנה צינורי, שעל חלקיו ניתן לצפות בטבעות הדומות לטבעות הצמיחה של העצים. עם זאת, פרנסיס הובר שיער מאוחר יותר שפרוטוטקסיטים הן למעשה פטריות.

עדות לחיים מורכבים ביבשה בשלבים הראשונים של ההיסטוריה של כדור הארץ

במהלך “תקופת הפחמן” (Carboniferous period), שהתרחשה לפני 359 מיליון עד 299 מיליון שנים, היה באטמוספירה ריכוז גבוה הרבה יותר של חמצן, מאשר בתקופה הנוכחית. מה שהיה יכול לאפשר לפטריות להגיע לממדים ענקיים.

טבען המדויק של ה- Prototaxites ויחסם לפטריות מודרניות היו נושא לוויכוח בין מדענים. בתחילה חשבו שזהו עץ פרימיטיבי, אך מחקרים מאוחרים יותר הראו שאין לו את התכונות האופייניות לעצים, כמו טבעות צמיחה ורקמות מיוחדות להולכת מים וחומרי הזנה. כיום מקובל באופן כללי שפרוטוטקסיטס (Prototaxites) הייתה פטריית ענק שחיה ביבשה, אולי כמפרקת (Decomposer) או כטפיל צמחים.

“Decomposer – כלומר פטריות שמקבלות את החומרים המזינים שלהן על ידי עיכול חומרים אורגניים מתים או מתפוררים. כגון, עלים, עצים ובע”ח והופכות אותם לחומרים מזינים באקולוגיה, ובכך מעשירות את הקרקע”.

גילוי הפרוטוטקסיטים היה משמעותי מכיוון שהוא סיפק עדות לחיים מורכבים ביבשה בשלבים הראשונים של ההיסטוריה של כדור הארץ. מה שגם המחיש שפטריות, שלעתים קרובות מתעלמים מהן בתיעוד המאובנים, מילאו תפקיד חשוב בעיצוב התפתחות החיים על פני כדור הארץ.

מאובן סימביוטי נוסף אולי מהדבון, בגודל מרהיב יותר, הוא פרוטוטקסיטס. המאובן הזה הגיע לגובה של עד 8 מטר וניתן למצוא אותו כמעט בכל רחבי העולם.
מאובן סימביוטי נוסף אולי מהדבון, בגודל מרהיב יותר, הוא פרוטוטקסיטס. המאובן הזה הגיע לגובה של עד 8 מטר וניתן למצוא אותו כמעט בכל רחבי העולם.

פטריות אינן נשמרות היטב כמאובנים

פטריות קיימות כבר מיליוני שנים, וככל הנראה הן קיימות משחר החיים על פני כדור הארץ. עם זאת, מכיוון שפטריות מורכבות מרקמות רכות שאינן נשמרות היטב בתיעוד המאובנים, קיימות עדויות ישירות אך מוגבלות לקיומן בתקופה הפרהיסטורית.

פטריות ממחזרות חומרים מזינים בחזרה למערכת האקולוגית

מדענים מאמינים כי הן מילאו תפקיד חשוב בהתפתחות החיים על פני כדור הארץ. פטריות, הן מפרקות (Decomposer) חשובות, מפרקות חומר צמחי מת ובעלי חיים מתים והן ממחזרות חומרים מזינים בחזרה למערכת האקולוגית. ייתכן שהן מילאו תפקיד מכריע בפיתוח קרקעות, שאפשרו, מאוחר יותר לצמחים להתיישב בקרקע.

פטריות גם יוצרות יחסים סימביוטיים עם צמחים, ומחליפות איתם חומרי הזנה ומים בתמורה לפחמימות. שותפות זו, הידועה בשם מיקוריזה, הייתה חשובה לפיתוח מערכות אקולוגיות יבשתיות ולהתפתחות הצמחים. מדענים מאמינים כי הם מילאו תפקיד חשוב בעיצוב התפתחות החיים על פני כדור הארץ.