תרבויות בסין, יפן ובמקומות אחרים באסיה השתמשו בפטריית ריישי (שם לטיני Ganoderma lucidum) במשך אלפי שנים כאמצעי לשיפור בריאות ואריכות ימים. ישנם למעלה מ-2,000 מינים ידועים של פטריות ריישי, וכולם משגשגים ביערות האפלים והלחים, שם הם ניזונים מעצים מיושנים.

לריישי היסטוריה עשירה ברפואה הסינית המסורתית. במסורת, פטריית הריישי נקראת lingzhi, כלומר “עוצמה רוחנית”. עמים עתיקים כיבדו מאוד את הפטרייה הקדושה הזו, והעניקו לה תארים יוקרתיים רבים אחרים. למשל, הם כינו אותה “רפואת המלכים” (Medicine of Kings) בגלל הרשימה הארוכה של תכונות הריפוי שלה. התייחסו אליה כ”פטריית האלמוות” בשל יכולתה להאריך את תוחלת החיים.

ההערצה לפטרייה הזו באה לידי ביטוי בסקריפטים טאואיסטים עתיקים. עם זאת, תיאורים של הפטרייה מופיעים גם מחוץ להקשר דתי בחפצים היסטוריים כולל רהיטים, גילופים ואביזרי נשים.

מערכת הרפואה הסינית המסורתית השתמשה בפטרייה למגוון רחב של שימושים. הפרמקופיה הסינית הראשונית מתעדת את התכונות הטיפוליות הבאות:

1. מגביר את היכולת האינטלקטואלית

2. משפר את הזיכרון

3. אפקטים מחזקים (Tonic)

4. מחזק את תפקוד הלב

5. תכונות אנטי אייג’ינג

מערכת זו (רפואה סינית עתיקה) מחזיקה בפרספקטיבה מעט שונה כלפי מחלות, מאשר הפרדיגמה המכנית של המערב. זה מדגיש את חשיבות הצ’י. כל חוסר איזון באנרגיית כוח החיים הזו עומד בבסיס מחלות ומחלות.

“צ’י הוא מושג מהתרבות הסינית המתאר את כוח החיוּת הטבוע בכל היצורים החיים והצמחים בתרבות זו. מילולית ניתן לתרגם את המושג גם ל”נשימה”, או “אוויר”. ניתן למצוא מושגים דומים בתרבויות אחרות, והוא דומה במידת מה לפראנה מהפילוסופיה הודית ולמושג “נפש” בקבלה.” –ויקיפדיה

הפרמקופיה הסינית המודרנית עדיין מתייחסת לחשיבותה של אנרגיה חיונית זו כאשר הם מפרטים על ההשפעות של פטריית הרישי:

1. ממלאת אנרגיית צ’י

2. מקלה על הנפש

3. מקלה על שיעול ואסטמה

4. מומלצת לסחרחורות, נדודי שינה ודפיקות לב

היכולת של ריישי לסייע במגוון כה רחב של מצבים נראית טובה מדי, מכדי להיות אמיתית. איך בדיוק פטרייה אחת, מחזיקה את המפתח לכל כך הרבה בעיות? בואו נצלול עמוק יותר כדי לגלות על הריישי.

כיצד ריישי מסייעת לנהל לחץ נפשי ופיזי

ריישי יושבת בפסגת הפירמידה של צמחי המרפא והפטריות האדפטוגניים. לצד ג’ינסנג, אסטרגלוס, רודיולה ורעמת אריה. בהגדרה, אדפטוגנים מסייעים לגוף להסתגל לכל צורות הלחץ. כדי להיכנס לקטגוריית עילית זו, על המרפא והפטריות לעמוד בשלושה קריטריונים:

1. עמידות ללחץ: אדפטוגנים חייבים לעזור לגוף להתנגד לרוב צורות הלחץ, כולל פיזי, כימי או ביולוגי. מקורות ללחץ מסוג זה כוללים זיהום, מחלות זיהומיות וחוסר הרמוניה בין-אישית.

2. הומאוסטזיס: מונח זה מתייחס לאיזון ביולוגי. אדפטוגנים חייבים לסייע בשמירה על הומאוסטזיס בבני אדם ולקזז מצבים בריאותיים הנגרמים מלחץ חיצוני.

3. לא מזיק: כדי להחשב לאדפטוגנים אסור להם לפגוע או להתערב בתפקוד הרגיל של הגוף.

ריישי מסמנת ‘וי’ בכל הקריטריונים האלו. על ידי שתיית תה ריישי או נטילת תמציות ותמיסות, תוכלו לעזור להגן על גופכם מפני ההשפעות המזיקות הרבות של מתח. במובנים רבים, החיים המודרניים מאתגרים את המנגנון האבולוציוני שלנו, וחושפים אותנו לרמות מתח, שלא באמת נועדנו להן.

עירנות יתר, ממהרים, לא מספיקים, כלכלה, תקשורת, מלחמות, הרס סביבתי, אורך חיים מלחיץ וכל האיומים הקיומיים, אלה מספיקים לנו כדי לגרום ללחץ פסיכולוגי משמעותי מדי יום.

בתור אדפטוגן, ריישי עשויה לסייע בהפחתת ייצור עודף הורמוני הלחץ

מתח כרוני יכול להתיש את הגוף, להשפיע על חסינות ולגרום למחלות. ריישי יכולה לעזור להרגיע את המצב המלחיץ שאליו נקלענו. בלוטות יותרת הכליה מכונה לעתים קרובות “בלוטות הסטרס” ומגיבות ביוכימית והורמונלית למצוקותינו. מתח רב מדי עלול לגרום לבלוטות האדרנל להתעייף ולהוביל לשחיקה. בתור אדפטוגן, ריישי עשויה לסייע בהפחתת ייצור עודף הורמוני הלחץ ולהחזיר תפקוד תקין של יותרת הכליה.

מה המשותף לריישי וקנאביס?

זה לא סוד שקנאביס מסייע ברשימה ארוכה של מצבים בריאותיים. הקנאביס מכיל מערך של כימיקלים טבעיים הנקראים קנבינואידים המתממשקים עם גוף האדם באופן אינטימי.

בדיוק כפי שלכולנו יש מערכת עצבים ומערכת עיכול, יש לנו גם מערכת אנדוקנבינואידית. חוקרים קראו לרשת זו של קולטנים ומולקולות בכל הגוף “הרגולטור האוניברסלי” שלנו. הוא מסייע לשמור על איזון בכל שאר המערכות ומנהל תהליכים כמו שיגור של נוירוטרנסמיטר במוח, צמיחת עצמות ותיאבון.

הגוף מייצר חומרים הנקראים אנדוקנבינואידים הפועלים כמולקולת איתות ברשת זו. במקרה זה, קנבינואידים מצמח הקנאביס מחקים את האנדוקנבינואידים שלנו ולכן מצליחים להיקשר לאותם קולטנים כדי לעשות שינויים חשובים בתאים שלנו.

אז מה הקשר בין פטריית הרישי לצמח המרפא ההוא (הקנאביס)? ובכן, מתברר שריישי משמשת גם כמקור לקנבינואידים. הפטרייה מכילה כימיקלים הנקשרים לקולטנים לקנבינואידים, משפיעים על הרגולטור האוניברסלי שלנו, ועוזרים למשוך את גופנו בחזרה למצב של איזון. למרות שהמחקר בתחום זה עדיין מוקדם, סביר להניח שהאינטראקציה של ריישי עם המערכת האנדוקנבינואידית קשורה להשפעות האדפטוגניות של הפטרייה.

פטריות הריישי הן ביו-מפעל של תרכובות חיוניות

פטריות ריישי מכילות למעלה מ-400 תרכובות ביו-אקטיביות. חוקרים הקדישו את מרבית תשומת הלב לפוליסכרידים (פחמימות מורכבות) ולטריטרפנואידים (תרכובות טיפוליות שנמצאות בכל רחבי הטבע) כמועמדים מבטיחים לשימוש ברפואה.

מדענים עשו מאמצים רבים כדי לחקור את התרכובות הללו בבידוד. אחרי הכל, הפרדיגמה הפרמצבטית הנוכחית עוקבת לעתים קרובות אחר המנטרה של “מולקולה אחת, מטרה אחת”. עם זאת, הטבע מספק את כל תרכובות הריישי בחבילה פטרייתית אחת, והן עשויות לעבוד טוב יותר בצורה זו.

חוקרי קנאביס טבעו את המונח “אפקט הפמליה” בשנת 1998. מנגנון זה מתאר כיצד קנבינואידים וטרפנים – שתיים מהמשפחות העיקריות בצמח – פועלים טוב יותר כאשר הם מנוהלים בסינרגיה, בהשוואה לאופן מבודד. אותו היגיון עשוי לחול על פטריות ריישי. נטילת תמציות רחבות-ספקטרום של פטריות, ושילוב מינים, יכול לעזור להנגיש לך מגוון של מולקולות מועילות, שעשויות לפעול בהרמוניה כדי לייצר אפקטים משופרים יותר.

מחקרי ריישי מראים הבטחה נגד מצבים ומחלות נפוצות

ריישי היא אחת התרופות הטבעיות הנחקרות ביותר כיום. מחקר הביא תוצאות מעניינות בעת בדיקת הפטרייה מול מצבים ומחלות רבות. אבל אתה לא צריך לשמור את הפטרייה לכשתהיה חולה. אתה יכול גם להשתמש בריישי כדי לשמור על בריאות אופטימלית ולמנוע מחלות מבעוד מועד. עיינו בכמה מן הממצאים העיקריים:

1. סרטן: מחקרים במבחנה גילו שתמציות ריישי מסוגלות להרוג תאים סרטניים מסוימים. גם מחקרים על בני אדם מראים הבטחה גדולה. מחקר שנערך בסין מצא קשר בין ריישי לעלייה בשיעור ההישרדות מסרטן השד. סקירת מחקר גדולה בדקה גם כיצד ריישי יכולה לעזור לחולי סרטן והצביעה על פעילות מוגברת של תאי דם לבנים ושיפורים באיכות החיים.

2. חסינות: פטריות ריישי עשויות לסייע בחיזוק המערכת החיסונית על ידי חיזוק תאי הורגים טבעיים, שינוי מסלולי דלקת והגדלת מספר לימפוציטים.

3. עייפות ודיכאון: מחקרים על בני אדם מצאו שפטריות ריישי יכולות להפחית עייפות תוך הגברת תחושות הרווחה. ההשפעות האדפטוגניות של הפטרייה גם עוזרות להפחית את תחושות החרדה והדיכאון.

4. בריאות הלב: כמה מחקרים הראו שריישי מגביר את הכולסטרול ה”טוב” HDL ומפחית טריגליצרידים המעבים את העורקים. עם זאת, מחקרים אחרים סתרו ממצאים אלה.

כיצד להשתמש בפטריות ריישי

יש מספר אפשרויות כשמדובר בפטריות ריישי. אין הנחיות קפדניות לגבי מינון, אך רוב המוצרים מגיעים עם כמות יומית מומלצת המֻתְוֶת על התווית. המינון יכול להיות תלוי גם בסיבה שאתם לוקחים ריישי. לדוגמה, אפשר לבחור מבין הסוגים הבאים:

  • פטריות מיובשות: השתמשו להכנת תה, קפה, מרק או תמציות משלכם
  • אבקות: מוצרים אלה משתנים בעוצמתם ומציעים צורה מרוכזת יותר של ריישי.
  • תמציות: ניתן להוסיף תמציות ריישי כמעט לכל דבר, ממתכוני אוכל ועד משקאות. הפרמקופיה הסינית ממליצה על מינון יומי של 6-12 גרם.

רכישת פטריית ריישי