פיילוט למערכת חדשה וידידותית לסביבה יוצא לדרך בתל אביב. מערכת זו המבוססת על אנרגיה סולארית, נועדה לספק צל בשעות היום ולהאיר מרגע שקיעת השמש. היריעה הותקנה לתקופת ניסוי בפארק עתידים בעיר תל אביב.
העיר תל אביב-יפו הטמיעה מרקם חדש המבוסס על אנרגיה ירוקה (מתחדשת) לרחובות העיר. המספק את שניהם – ללא הצורך בחשמל.
המערכת קלת המשקל ובעלת גמישות מיטבית ממותגת תחת השם “Lumiweave“, ופותחה על ידי מעצבת התעשייה והמוצר הישראלית אנאי גרין. אנאי נבחרה לאחת מארבעת המובילים בתחום החדשנות והיזמות. וכמו כן, היא זכתה באתגר הבינלאומי השני “C40 Women4Climate Tech Challenge” בשנת 2020.
“האתגר, בשנתו השנייה, אורגן על ידי Women4Climate. בו משתתפים קבוצה של ראשי ערים, יזמים, חדשנים, סטודנטים, מדענים ופעילים ומטרתו להגביר את השתתפותן ומנהיגותן של נשים בבניית עתיד בר קיימא (אנרגיה מתחדשת “ירוקה“).”
Lumiweave הוא חומר עשוי בד, ובשכבתו החיצונית מוטבעים תאים פוטו-וולטאיים סולאריים ואורגניים (PV), אשר אוגרים אנרגיית שמש במהלך שעות היום. “הוא מספק הצללה, בזמן שהוא רותם את אנרגיית השמש, מתארת גרין”. ליתר דיוק, היריעה עשויה מרצועות פולימר עם לדים, הפולטים אור לאחר קבלת האנרגיה ממערכת ה- PV המחוברת אליה במהלך היום.
“המערכת אינה תלויה בשום תשתית נוספת או קיימת, מה שהופך אותה לחדשנית במיוחד.” מסבירה גרין.
“אין פליטת פחמן בכלל”, היא אומרת, “אנחנו משתמשים בו כדי להאיר את המרחב הציבורי, מבלי להפיץ זיהום אור – כי האור נמצא מתחת לחופה”. (זיהום אור מתייחס להשפעות של תאורה מלאכותית לא רצויה, מוגזמת או מיושמת בצורה גרועה).
“אנחנו מפיצים אור באזור הספציפי שאנחנו מעוניינים להעיר בלבד”, היא מוסיפה.
הפתרון של גרין משלב “גישה ישימה” לשינויי האקלים והאתגר ההולך וגובר של הצללה באזורים עירוניים, עם פתרון הפועל על בסיס אנרגיה מתחדשת ונקייה, המאפשר תאורה ללא שימוש בדלקים מזהמים.
בשל תכונותיה, מערכת ה- Lumiweave חוסכת לפחות 50 אחוז מעלות התקנת תשתית התאורה הרגילה ו- 100 אחוז מעלות החשמל, נאמר בהצהרה מטעם החברה. כמו כן, Lumiweave מאפשרת ללקוחתיה לשלוט בתזמון ובעוצמת התאורה.
המערכת תוכננה לעמוד בכל תנאי מזג האוויר, ואף יכולה להמשיך לספק תאורה גם לאחר שלושה ימים ברצף – ללא שמש.
על פי החברה, פיתוח פרויקט LumiWeave הוא יוזמה המשלבת היבטים חיוניים רבים של קיימות, לרבות הצללה, אנרגיה ירוקה, הפחתת הזיהום, הפחתת עלויות תוך תרומה לשימור וקיימות הסביבה הטבעית. ובאופן כללי – שיפור איכות החיים של כולנו.
אנאי גרין (Anai Green) היא מעצבת תעשייתית ומעצבת מוצר, שגדלה בישראל ולמדה באקדמיה לאמנות ועיצוב בבצלאל, בירושלים. היא עבדה ביפן, לפני שפתחה סטודיו לעיצוב משלה בישראל. תחומי העניין של אנאי כללו תאורה, ריהוט, עיצוב חפצים מרחביים והקשר בין חומרים, צורה וטכנולוגיות “כדי להביא את העיצובים שלה להשפיע על חיי היומיום בסביבה עירונית”. לפי הפרופיל שלה באתר Women4Climate. לפני עבודתה ב- Lumiweave, גרין הייתה משתפת פעולה ב-Megama, משרד לעיצוב אסטרטגי, עבור הביאנלה ל-Landscape Urbanism” הנקראת “32N Urban Shade”. הפרויקט התמקד במשמעות של הצל הטבעי ויישומו בעיר החוף בת ים, ישראל.