מי שתל את היער הכי גדול בעולם מעשה ידי-אדם? מהו תהליך המִדְבּוּר ומדוע הוא מדאיג את האנושות, שבונה “חומות ירוקות” של עצים, יערות כדי לבלום את התפשטותו? וגם: כיצד נראים הפרויקטים הגדולים לייעור – שממת המדבריות הצחיחות בארצות שונות ברחבי העולם.
כל אלו – ובנוסף, סרטונים נבחרים בהמשך המאמר.
מדבריות ברחבי העולם מתרחבות עם הדחף של הרוח
תהליך המִדְבּוּר הוא מצב שבו מדבריות מתרחבות עם הדחף של הרוח, שגורמת להן להתפשט בקצב מהיר לכיוונים שונים ברחבי העולם. והמדבריות מביאות איתן את האקלים המדברי הצחיח – והצחיח למחצה עם המאפיינים הייחודיים לו. המדבריות בעולם התרחבו מאוד בעשרות השנים האחרונות, כך, שמדינות בעולם החלו לפעול מבעוד מועד, כדי למנוע ולעצור את ההתפשטות, שמאיימת בעיקר על החקלאות העולמית.
החומה הירוקה של סין; הפרויקט העצום שהביא לשתילת היער הגדול ביותר בעולם שהוא מעשה ידי-אדם
סין למשל, בונה מחדש את “החומה הסינית” – רק שהפעם היא ירוקה. הם מבצעים פרוייקטים של ייעור, למעשה, הסינים שתלו את היערות הגדולים ביותר – שהם מעשה ידי אדם. כדי לבלום את התפשטות תהליך המִדְבּוּר. כעת הם לא בונים באבנים, טיט, חול והריסות, על מנת לעצור את המוני האויב.
המציאות מובילה את האנושות להתעסק עם צמחים מחוסר ברירה, כמה נורא… עסק ללא מטרות רווח, לא משתלם להם כלכלית, מצד שני, אין להם ברירה.
רואים איך המציאות מובילה אותנו בסופו של דבר להתעסק עם יערות, צמחים וחקלאות, וכו’? בלי להתייחס לסיבה אפילו. רוצים או לא, נאלץ לשתול כדי לשרוד להחזיר אהבה לסביבה ולהכין את הקרקע לדורות הבאים, כי העתיד הוא ירוק.
כיום החומה הסינית היא ירוקה. בניגוד לחומה הסינית המוכרת לשמצה באורכ וגודלה, העשויה מאבנים ובלוקים ענקיים, הפעם מדובר ביער הגדול ביותר בעולם – שהוא מעשה ידי אדם, שאמור לסייע לעצור את האויב שסין נלחמת בו שנים רבות, אשר מסוכן לא פחות מבעיית ילודת היתר, ופיצוץ האוכלוסין.
אויב זה הוא: תהליך המִדְבּוּר, שהוא תהליך טבעי והוא מתרחש בכל רחבי העולם, שבו, המדבר מתפשט בקצב מהיר ופוגע בחקלאות, באדם ובחי.
בסין מדובר על שטח מדברי גדול שתופס 27% מהשטח של סין. רובו של המדבר מרוכז במזרח המדינה והוא ממשיך להתרחב ללא הרף עד שנבלם באופן חלקי ע”י השתילה והייעור.
יערות, ג’ונגלים ושדות ירוקים, שהושקו על ידי גשמי המונסון העזים, ששררו בסעודיה לפני כ- 10,000 שנים
סעודיה גם היא מתמודדת עם התפשטות המדבר ומאמצת שיטות טכנולוגיות חדישות להתמודד עם המצב. כאשר רובנו חושבים על המזרח התיכון וסעודיה, מיד עולה בדעתינו שמש צורבת, אוקיינוס אינסופי של דיונות חול, ואחד מהאקלימים הבלתי-מסבירי פנים על פני כדור הארץ. כך לא היה המצב בעבר הלא-רחוק.
לפני כ- 10,000 שנה ולפני היה זה מקום של עשבאות, יערות, ג’ונגלים ושדות ירוקים,שהושקו על ידי גשמי המונסון העזים, ששררו בסעודיה באותה התקופה, ממש כמו האקלים של דרום מזרח אסיה הטרופית של היום.
הודות למשאבי מים עצומים עמוק מתחת לפני הקרקע, סעודיה תוכל להפוך את המדבר לאדמות חקלאיות, בסיוע טכנולוגיות חדשות, בין השאר בעזרת פיתוחים ישראליים בתחום ההשקייה, החקלאות והאנרגיה.
חומות העצים שנשתלים ברחבי אפריקה
ברחבי אפריקה, 11 מדינות שותלות חומות של עצים – ממזרח למערב היבשת, ממש מתחת לקצה הדרומי של מדבר הסהרה. על מנת להילחם בהשפעות של שינויי אקלים על ידי הִפּוּך תהליך המדבור.
בארץ ישראל שותלים כבר 100 שנה
קק”ל פועלת כ- 110 שנים, עוד מלפני הקמת המדינה לייעור הארץ. ולמעשה, לפני כן ישראל הייתה כולה שממה מדברית – עם ביצות וצמחייה דלילה מאוד. קק”ל הפכה את המדבר לגן עדן ירוק – ותמיד יש עבודה ושאיפות לפתח עוד. בכל אופן, גם ישראל מתמודדת עם תהליך המדבור וקק”ל מטפלת במצב בהצלחה, אם גם לקחת בחשבון גם את כל השריפות שהרסו עבודה של עשרות שנים, אם לא מאות. והמשימה עדיין לא הושלמה.
בשיתוף משרד החינוך שמשלב תוכניות לימוד בנושא חקלאות לילדים, כמו ימי נטיעות לילדים בבתי הספר (כך לפי זכרוני מבית הספר) כולל סיורים בסביבה צמחית ולמידה על זני צמחים, פרחים, שיחים ועצים שונים. בנוסף, ישנם ארגונים וקבוצות שהתאגדו ופועלות למען שימור היערות בארץ בעזרת שתילת עצים חדשים.
“על כל עץ 1 שיפול, נשתול 10 עצים חדשים”