חקלאות אורגנית היא שיטה המשתמשת בהדברה אקולוגית ודשנים ביולוגיים, הנגזרים בעיקר מפסולת טבעית של בעלי חיים וצמחים. מדובר בשיטה ידידותית לסביבה ולבריאות האדם. ועדיין, ידוע שעובדי משק וחקלאות רבים מתים, למעשה, בכל שנה בגלל שימוש וחשיפה לחומרי הדברה כימיים. במיוחד במדינות העולם השלישי.
למעשה, גם כיום, באזורים שבהם החקלאות היא מודרנית, וההבנה של החשיבות שבשימוש במוצרים אקולוגיים טבעיים קיימת. ובכל זאת, שיעור סוגים מסויימים של סרטן, בקרב החקלאים הוא גבוה בהרבה, מאשר באוכלוסייה הממוצעת. וזאת עקב שימוש בחומרי הדברה – שאינם אורגניים. מכיוון שעד כה לא נעשה מעבר-מלא וכלל עולמי לחקלאות אורגנית, בין השאר, בגלל העלויות הגבוהות הכרוכות בשימוש במוצרים אורגניים וצרכי האחסון הנדרשים.
\”על בסיס זה, אנו מעריכים שמידי שנה מתרחשים כ- 385 מיליון מקרים של הרעלת הדברה חריפה, שאינה מכוונת (UAPP או בשם המלא Acute Unintentional Pesticide Poisoning). כולל כ- 11,000 מתים. בהתבסס על העובדה שאוכלוסיית החקלאים העולמית מהווה כ-860 מיליון אנשים. המשמעות היא שכ- 44% מהחקלאים מורעלים מחומרי הדברה מדי שנה.\” – כך עולה מפי מחקר וסקר שנערך ע\”י ארגון הבריאות העולמי.
החקלאים שואפים לגידול אורגני, ויותר חקלאים עוברים לדשן והדברה אורגניים. והצרכנים, גם הם מעדיפים אורגני, יחד עם זאת, קיימים מכשולים, מהסוג ההוא של: לשים רגל לעצמך, בדרך לביצוע המעבר הגלובלי והמתבקש – לחקלאות אורגנית כלל עולמית.
מדוע חקלאות אורגנית ידידותית יותר
השיטה האורגנית המודרנית פותחה כמענה לפגיעה הסביבתית והבריאותית, שנגרמה מהשיטה הקונבנציונלית. חקלאות אורגנית היא שיטה חקלאית שבה נעשה שימוש בחומרים ותהליכים טבעיים לחלוטין על מנת לייצור מזון, צמחים, פרחים, פירות וירקות. בניגוד לחקלאות הקובנציונלית (זו המשתמשת בחומרי הדברה ודשן כימיים), חקלאות אורגנית מתאפיינת בהשפעתה החיובית על בריאות ופריות הקרקע, מה שתורם לשימור האיזון האקולוגי.
בנוסף לכך, חקלאות אורגנית תומכת בהגנה על המגוון הביולוגי ורווחת בעלי החיים, שכן, היא עובדת בשיתוף פעולה עם מערכות אקולוגיות. כלומר, היא אינה מפריעה לכל מיני תהליכים טבעיים שנעשים בטבע אלא היא מסייעת לקיים ולשמר אותם.
ישראל נחשבת למתקדמת ביותר בעולם בתחום הטכנולוגיה החקלאית
צפו בסרטון: שיטות פורצות דרך לשיפור איכות הסביבה
מדוע קיים ביקוש גבוהה למזון אורגני בשוק?
- צרכנים מעדיפים מזון המיוצר באופן אורגני, בגלל דאגותיהם לגבי בריאות, איכות הסביבה ורווחת בעלי חיים. והם מראים נכונות לשלם את המחיר שנקבע בשוק.
- המזון האורגני ברחבי העולם צבר פופולריות מכיוון שהוא מיוצר במערכת חקלאית, המספקת מזון נקי מחומרי הדברה רעילים, דשנים סינתטיים ואורגניזמים מהונדסים גנטית (GMO).
- הערך התזונתי העשיר של פירות וירקות אורגניים הוא הסיבה העיקרית לכך שהם מבוקשים בשוק המקומי והעולמי. פירות וירקות מכילים כמויות עשירות של ויטמינים, מינרלים, סיבים תזונתיים, פחמימות וסידן.
אורגני מול קונבנציונלי
בהשוואה לחקלאות קונבנציונלית, החקלאות האורגנית:
- משתמשת בפחות חומרי הדברה
- מפחיתה את שחיקת הקרקע
- מפחיתה את ספיגת החנקן לקרקע ולמי התהום
- שומרת על טוהר מי השתייה
- שומרת על נהרות ונחלים נקיים
- מניבה פירות וירקות בריאים, טהורים וטבעיים לחלוטין
- שומרת על בני האדם מפני תופעות לוואי חמורות מחומרים מלאכותיים
- מונעת עיוות גנטי באדם (תוצרת טבעית, נטולת הנדסה גנטית)
- ממחזרת פסולת טבעית אשר, בתום השימוש חוזרת לטבע, משתלבת עימו ומתקלה ללא נזק סביבתי
- להיות בצד של הטבע, להיות בהרמוניה עם השורשים שלנו
- תוצרת אורגנית, אם תהפוך לשגרת חיים, תשפיע על המוח והתודעה האנושית לטובה בהשגת צלילות
האתגר של החקלאות האורגנית העתידית יהיה לשמור על היתרונות הסביבתיים שלה, להגדיל את התפוקה ולהפחית מחירים. כל זאת, תוך עמידה באתגרי שינויי האקלים ובעיית פיצוץ אוכלוסין לא-פרופורציונלי, שמחכה לנו מעבר לפינה. הפקקים הם רק הביטוי ההתחלתי לבעיה זו.
אולי יענייך אתכם לעיין במוצרים אורגניים
- Frontier Co-op, עלה מרווה אורגני גרוס (453 גרם)
- Sun Potion, אבקת פטריית קורדיספס אורגנית (100 גרם)
- California Gold Nutrition, זרעי המפ, פשתן וצ\’יה; תערובת אורגנית של 3 סוגי זרעים (340 גרם)
- California Gold Nutrition, ספירולינה אורגנית באישור ה-USDA, 500 מ\”ג, 60 טבליות
- Manitoba Harvest, זרעי קנאביס סאטיבה (המפ) אורגניים ללא קליפה ועם טעם נפלא (340 גרם)
- Frontier Co-op, פרחי קמומיל גרמני (בבונג דו גווני) מלאים אורגניים, (453 גרם; כחצי קילו)
כייצד בודקים אם המוצר מוסמך כאורגני?
על מנת לוודא שהספק ממנו אנחנו רוכשים הוא מוסמך על ידי גורם רישמי של ה- USDA (בעברית מחלקת החקלאות של ארצות הברית), עיין ברשימת האישורים המוסמכים באתר האינטרנט של התוכנית הלאומית אורגנית. תעודות התוכנית הלאומית אורגנית (NOP), חייבות לעמוד בדרישות הבאות: על התעודה לכלול את הביטוי: \”NOP\” או \”סטנדרטים אורגניים של USDA\”.
רשימת הגורמים אשר הוסמכו לאשר תו-תקן אורגני למוצרי מזון ותוספי תזונה, מפורסמת באופן חופשי. ניתן לחפש ולמיין בין כל הגורמים ברחבי העולם: באתר הספרייה למאשרי תו-תקן אורגני.
שמים רגל לטבע; אינטרסנטים מפריעים לשמור על הסביבה הירוקה
מדוע לא משתלם לגדל אורגני? כי מדובר בהשקעה אשר כרוכה בעלויות גבוהות. מדוע העלויות הן גבוהות? הרי, מדובר במרכיבים טבעיים, שאינם דורשים עיבוד רב או הוספת מרכיבים נוספים, שדורשים השקעה נוספת לייצרן. מדובר בחומרים העשויים מחומר אורגני ממוחזר, מה יותר זול מזה? המחיר רחוק מהמציאות, למעשה, הוא כמו עצם בגרון, לנו האנשים הפשוטים שבסך הכל רוצים לצרוך מזון אורגני ביום יום כדי לחיות בריא ולשמור על הסביבה. פשוט לאכול מזון שאינו מעובד ואינו מהונדס גנטית.
המוקשים נמצאים בכל מקום וקשה שלא ליפול על מזון מעובד, אשר בצורה כזו או אחרת, יאכזב את הגוף והמערכת הביולוגית כולה.
קיים שוק שלם וענק, של חברות גדולות ויצרנים המתמחים בהדברה ודשנים כימיים. והם אינם מתכוונים לוותר, ולזרוק לפח את כל הבקבוקים הרעילים שהם כבר ייצרו, ובטח שלא לעצור את הפס הנע במפעלים. החברות, התאגידים הגדולים, בשיתוף אנשים בעלי עמדות מפתח בשלטון – בעולם כולו, מעכבים, ככל יכולתם את ביצוע המעבר הדרוש לכל החיי כאן על פני כדור הארץ.
פאנלים סולאריים בחקלאות
גם את הפאנלים הסולאריים ניתן לשלב בחקלאות, ולעיתים חקלאים משתמשים בהם, למטרות ייצור חשמל להשקייה, בקרה ותחזוקה. האנרגיה הסולארית אינה דורשת משאבים מרובים. היא נוצרת ישירות מן קרני השמש, קלה לשימוש ומאפשרת עצמאות אנרגטית מתאגידי החשמל והמדינה. אבל, משום מה, הם יקרים במידה מוגזמת ביחס לעלות הייצור והחומרים מהם עשויים.
למשל, סין החלה ייצור המוני של פאנלים סולריים כדי להתמודד עם הזיהום והפגיעה הסביבתית-העולמית, מה שעצבן את המערב – \”איך זה כשאתם שוברים ככה את השוק, וחושפים את העובדה שמדובר בפריט זול.\” בישראל, אם תרצו לכסות את גג ביתכם בפאנלים סולאריים (תלוי בשטח הכיסוי), אך בממוצע, תאלצו להיפרד מ- 40,000 ש\”ח. מה אתם חושבים על המחיר, האם הוא הגיוני?
שיטות מניפולטיביות של עיוות השוק ויצירת מכשולים כלכליים
קבוצה אנטי-סביבתית, אשר מונעת מצרכי הון בלבד, תוקעת את התהליך הכל חשוב הזה. והיא פועלת בעזרת שיטות מניפולטיביות של עיוות השוק ויצירת מכשולים כלכליים. מכשול לתהליך חיובי לעולם ולחי כולו, אשר מטיב עם בריאות האדם, שומר על הסביבה ומבטיח את עתידם את הדורות הבאים. אנחנו לא מעוניינים להשאיר כאן אדמה חרוכה, לבאים בתור – ואז הם ישאלו למה עשיתם כך? ונאמר להם: בגלל הנייר, הכסף.
חקלאות אורגנית מאפשרת לקיים מגוון ביולוגי רחב יותר
השימוש בחומרי הדברה מהווה איום הן לצמחים, לחרקים והן לחיים גבוהים. חומרי ההדברה מאיימים על הישרדותם של כמה מיני עשבים שוטים, אך אף יותר מכך, הם מגבילים את המגוון הביולוגי הכללי בשדות ובסביבה כולה. למשל, מזון הציפורים וכו\’ מצטמצמים משמעותית, בעקבות השימוש בחומרים מלאכותיים אלה. נעשו תצפיות רבות, שהראו כי מספר הציפורים, כמו גם מגוון המינים גדל והתרחב בחוות המנוהלות באופן אורגני וידידותי לאקולוגיה.
חקלאות פרו-אקולוגית, בשילוב אנרגיה ירוקה, יתרמו ישירות לנוף מגוון יותר, ויאפשרו את המשך קיומו של המגוון הביולוגי. ואם נלך בדרך הטבע, ונגיע למצב של טיפוח, כבוד ולמידה מהאדמה, החייה והנושמת, שהולידה אותנו. והיא מצפה שנחזיר לה אהבה או לכל הפחות כבוד מינימלי, על-מנת להחיל הרמוניה בין האדם לסביבה. והדרך תסלל בפנינו באופן בריא ואותנטי, ללא מאבק – לקראת העתיד הירוק, ואל מה שמעבר לו.
העתיד הוא אורגני
מחקר וחדשנות בתחום האורגני מעבירים את הסקטור של המזון האורגני, מנישה – למודל, הזוכה להתייחסות גלובלית.
בהסתכלות על הנתונים הסטטיסטיים והעובדות מהאינפוגרפיקה המרהיבה שהרכיבה צוות העורכים מ-HealthCareers, שוק התוצרת האורגנית צפוי להגיע ל-63 מיליארד דולר. אם נביט עוד יותר לכיוון העתיד, שוק המזון האורגני צפוי להגיע ל-375,98 מיליארד דולר עד 2025.
נחוצים יזמים ומשקעים נוספים שיקדמו את התחום, על מנת לענות על הביקוש ההולך וגדל למוצרים האורגניים. יש לתת יותר תשומת לב לשיטה האורגנית, בדגש לכך שהמחיר יהיה תקין לצרכן ולחקלאים. אתם יודעים, האדם הוא בעצמו יצור אורגני, שנמצא בסביבה אורגנית – ומומלץ שיצרוך אורגני. זהו חלק מהתהליך של החזרה לדרך הטבע. להשתלב איתו ולא לעוות את התוצרת הטבעית שלו – של האדמה. עדיף שנרד מהעניין לשפר את הטבע, לשדרג אותו עם רעלים.
7 טכנולוגיות ישראליות חדישות בתחום החקלאות