טלפתיה, היכולת לכאורה לתקשר עם אחרים באמצעות מחשבות או תהליכים נפשיים, היא הייתה חלק מתרבויות עתיקות רבות וממסורות רוחניות רבות. 

בתרבויות עתיקות, טלפתיה הייתה קשורה לעתים קרובות לשמאניזם, רוחניות ומיסטיקה. לדוגמה, כמה תרבויות אינדיאניות האמינו ביכולתם של אנשים מסוימים, כמו אנשי ונשות רפואה, לתקשר טלפתיה עם חיות ורוחות. ביוון העתיקה, הפילוסוף אפלטון תיאר צורה של טלפתיה המכונה “זיכרון נשמה” (soul-recollection), שבה אנשים יכלו לזכור ידע מחיים קודמים.

הביולוג רופרט שלדרייק, מחברם של שני ספרים בנושא זה, עשה יותר מכל אחד כדי לאמת סוג זה של טלפתיה באופן מדעי. בספרו Sense of Being Stared At and Other Aspects of the Extended Mind, הוא מסכם את מחקריו בנושא זה. הוא גם מאמין שסוג זה של תקשורת טלפתית הוא אינסטינקטיבי, ומכנה אותו חלק מה”מורשת האבולוציונית שלנו, היבט של הטבע הביולוגי, החייתי שלנו.

שלדרייק גם אסף סיפורים על אנשים שידעו מיד (באמצעות טלפתיה) שאדם אהוב מת. חבר אחד שיתף אותי בסיפור הזה:

“אמי נפטרה מסרטן רירית הרחם. כשקיבלתי את השיחה שהסוף קרוב, טסתי מקליפורניה לוויסקונסין כדי להיפרד. תוך כדי הטיסה נרדמתי במטוס. כשהתעוררתי, דמעות זלגו על לחיי וידעתי, באותו הרגע, שאמא שלי בדיוק מתה. כשהגעתי לשיקגו להחליף מטוס, אחי חיכה בשדה התעופה. לפני שהספיק לדבר, אמרתי, “אני כבר יודע שאמא מתה.” מאוחר יותר ראיתי שבתעודת הפטירה שלה נרשמה השעה המדויקת שבה התעוררתי במטוס הזה.”

טלפתיה, היכולת כביכול לתקשר עם אחרים באמצעות מחשבות או תהליכים נפשיים, הייתה חלק מכמה תרבויות אמריקאיות עתיקות, במיוחד במסו-אמריקה ובאזור האנדים.

  1. במסו-אמריקה, תרבות המאיה האמינה בכוחה של תקשורת מנטלית ושליטה נפשית. הם האמינו שאנשים מסוימים, כמו שמאנים, יכולים לתקשר עם רוחות וישויות נשגבות באמצעות יכולות מנטליות, ואף יכולים לשלוט במחשבות ובפעולות של אנשים אחרים.
  2. באזור האנדים, תרבות האינקה האמינה גם בכוחה של תקשורת מחשבתית ושליטה מחשבתית. הם תרגלו צורת ניחוש המכונה “קריאת קוקה”, שבה היו משתמשים בעלי קוקה כדי לפרש את המחשבות והכוונות של אחרים.

כמו כן, לטלפתיה יש היסטוריה ארוכה בהודו העתיקה והיא חלק ממסורות רוחניות ודתיות רבות באזור.

  1. בהינדואיזם, טלפתיה מכונה “mano-vigyan”, שמתורגם ל”מדע הנפש”. מאמינים שאנשים מסוימים, כמו יוגים וחכמים, יכולים לתקשר באופן טלפתי זה עם זה ועם המקודש. אומרים שאנשים אלה פיתחו את היכולת באמצעות תרגולים רוחניים קפדניים כמו מדיטציה ומשמעת עצמית.
  2. בבודהיזם, טלפתיה ידועה בשם “abhijna” והיא נחשבת לאחת מ”ששת התובנות הגבוהות” שניתן לפתח באמצעות מדיטציה ותרגולים רוחניים אחרים. אומרים שהבודה עצמו היה בעל יכולת זו, ורבים מתלמידיו נחשבו כמי שפיתחו אותה גם כן.
  3. בג’יניזם (Jainism), באופן דומה, מאמינים כי טלפתיה היא אחד מ”כוחות ראיית הראייה” שניתן לפתח באמצעות מדיטציה ותרגול רוחני.

“טלפתיה מתייחסת ליכולת לתקשר ישירות עם אחרים תוך שימוש במוחו של האדם בלבד, ללא צורך בתקשורת פיזית כגון דיבור או כתיבה.”

טלפתיה בין בעלי חיים לבני אדם

ניכרת גם טלפתיה אינסטינקטיבית בין בעלי חיים לבני אדם. שוב, מגע זה תלוי ביחסים הקרובים. שלדרייק חקר סוג זה של טלפתיה בספרו “כלבים שיודעים מתי הבעלים שלהם חוזרים הביתה” ועוד כוחות בלתי מוסברים של בעלי חיים. בספר זה, שלדרייק מספק את תוצאות מחקריו על כושר התפיסה של כלבים, חתולים, תוכים, סוסים ובעלי חיים אחרים.

המחקר שלו כלל סקרים אקראיים של יותר מאלף בעלי חיות מחמד וראיונות עם מאות אנשים שעובדים עם בעלי חיים, כמו כלבים, וטרינרים, בעלי מלונות ואורוות, מאלפי סוסים ורוכבים. הוא גילה שכלבים ובעלי חיים אחרים צופים לעתים קרובות את הגעתם של בעליהם, גם כאשר הבעלים חוזרים הביתה בזמנים אקראיים או בכלי רכב לא מוכרים.

טלפתיה ושמאניזם

טלפתיה ושמאניזם הם שני מושגים שנחקרו בתרבויות ומסורות שונות לאורך ההיסטוריה. שמאניזם, הוא תרגול הכולל שימוש במצבי תודעה משתנים כדי לגשת למחוזות רוחניים ולתקשר עם ישויות על טבעיות. שמאנים משתמשים במגוון טכניקות, כולל מדיטציה, מזמורים ושימוש בצמחי הזיה, כדי להיכנס למצבי תודעה אלו.

בתרבויות מסוימות, טלפתיה ושמאניזם קשורים קשר הדוק. לדוגמה, בקרב העמים הילידים ביבשת אמריקה, מאמינים שהשמאנים הם בעלי יכולת לתקשר באופן טלפתי עם חיות ורוחות אחרות. באופן דומה, בחלק מהתרבויות האפריקאיות והאסייתיות, מאמינים שתקשורת טלפתית היא חלק מהותי מהתרגול השמאני.

ישנם כמה צמחים ופטריות אשר מאמינים כי הם בעלי תכונות פסיכואקטיביות ומשמשים תרבויות מסוימות בשל יכולתם כביכול לשפר תקשורת טלפתית וחוויות רוחניות.

פטריות קסם וטלפתיה

דוגמה אחת היא פטריית הפסילוסיבין, המכונה גם “פטריות קסם”. פסילוסיבין הוא תרכובת המצוי במינים מסוימים של פטריות, הידוע כמייצר מצבי הכרה משתנים, כולל הזיות ותחושות אופוריה. יש אנשים המאמינים שפסילוסיבין יכול גם לשפר תקשורת טלפתית ולאפשר הבנה עמוקה יותר של עצמך ושל אחרים.

ישנן עדויות מדעיות מוגבלות המצביעות על כך שפסילוסיבין, התרכובת הפעילה במינים מסוימים של פטריות, יכולה לשפר תקשורת טלפתית.

כמה מחקרים הראו כי פסילוסיבין יכול להגביר את תחושות האמפתיה והקשר עם אחרים, מה שעלול להתפרש כפונקציה שמגבירה תקשורת טלפתית. בנוסף, חלק מהאנשים שצרכו פסילוסיבין דיווחו על תחושה של קשר טלפתי עם הסובבים אותם.

עם זאת, חשוב לציין שההשפעות של פסילוסיבין יכולות להשתנות מאוד בין אנשים, ויש צורך במחקר נוסף כדי להבין טוב יותר את ההשפעות הפוטנציאליות שלו על תקשורת טלפתית.

צמחים פסיכואקטיביים וטלפתיה

ישנה אמונה בקרב אנשים מסוימים שצמחים פסיכדליים יכולים לשפר תקשורת טלפתית ולהקל על חוויות רוחניות.

דוגמה לכך היא איוואסקה (Ayahuasca), חליטה פסיכדלית עוצמתית העשויה משילוב של צמחים הנמצאים באגן האמזונס. Ayahuasca משמשת בתרגולים שמאניים כדי לעורר חזיונות ולתקשר עם רוחות. יש אנשים המאמינים שאיוואסקה יכולה גם לשפר תקשורת טלפתית ולקדם ריפוי רגשי.

לדוגמה, בתרבויות מסורתיות מסוימות, משתמשים בצמחים כמו איוואסקה, קקטוס פיוטה ושורש איבוגה בטקסים שמאניים כדי לגרום למצבי תודעה משתנים ולהקל על תקשורת עם רוחות. יש אנשים המאמינים שצמחים אלה יכולים גם לשפר תקשורת טלפתית ולקדם הבנה עמוקה יותר של עצמך ושל אחרים.

עם זאת, חשוב לציין שכרגע אין ראיות מדעיות התומכות בטענות אלו. בעוד שמחקרים מסוימים הראו כי חומרים פסיכדליים יכולים לייצר חוויות עמוקות ובעלי פוטנציאל טיפולי, יכולתם לשפר תקשורת טלפתית נותרה בלתי מוכחת. והיא אינה יכולה להיות מוכחת עם הכלים המדעיים העומדים לרשותינו.

יתר על כן, צריכת צמחים פסיכדליים עלולה להיות מסוכנת אם לא נעשית בהדרכת איש מקצוע מיומן בסביבה בטוחה ומבוקרת. עוצמת החוויה יכולה להיות בלתי צפויה ויכולה להיות בעלת השפעות פסיכולוגיות שליליות, במיוחד אצל אנשים שיש להם היסטוריה של מחלת נפש. לכן, חשוב לגשת בזהירות לשימוש בצמחים פסיכדליים ולבקש הכוונה מקצועית לפני התנסות כזו.

טלפתיה בעולם המודרני

כיום, אנשים ממשיכים לדווח באופן קבוע על חוויות חריגות או פרנולרמליות בזמן שהם נוטלים מרכיבים פסיכדליים. דיוויד לוק, פסיכולוג מאוניברסיטת גריניץ’, בחן סקרים של אלה שהשתמשו בפסיכדליים, ומצא שאחוז האנשים שאמרו שהם חוו תופעת טלפתיה נע בין 18 ל-83 אחוז. תופעת הטלפתיה הייתה הנפוצה ביותר, אך גם תחושה מוקדמת, או ידע על אירוע לפני שהוא מתרחש, דווח באופן נרחב.

המדע מתקשה לעכל את הטלפתיה

אמנם ישנן כמה ראיות אנקדוטליות התומכות בטענות אלו, אך כיום אין ראיות מדעיות המצביעות על כך שלפסילוסיבין או איוואסקה יש יכולת ספציפית ליצור טלפתיה. יתר על כן, חומרים אלו עלולים להיות מסוכנים אם משתמשים בהם בצורה לא נכונה ויש לצרוך אותם רק בהנחיית איש מקצוע מיומן בסביבה בטוחה ומבוקרת.

לאמונות ולפרקטיקות (תרגולים או שיטות) הרוחניות הללו הייתה אולי משמעות בהקשרים התרבותיים שלהן, אולם, חשוב לגשת אליהן עם חשיבה ביקורתית וספקנית בעידן המודרני. טענות על טלפתיה או יכולות פרנורמליות (Paranormal) אחרות צריכות להיות נתונות לחקירה מדעית ולבדיקות קפדניות לפני שיתקבלו כנכונות.

המושג “פרנורמלי” (Paranormal) מתייחס לאירועים, חוויות או תופעות שהם מעבר לטווח ההסבר המדעי או ההבנה הנוכחית. אירועים על-נורמליים מתוארים לעתים קרובות כעל טבעיים או בלתי מוסברים, ועשויים לכלול דברים כגון יכולות נפשיות, טלקינזיס או תופעות אחרות שאינן מהחוויות הרגילות שלנו. בעוד שחלק מהאנשים מאמינים בקיומם של אירועים על-נורמליים, אחרים ספקנים ומאמינים שיש הסבר מדעי לכל דבר. חקר התופעות הפרנורמליות ידוע כפאראפסיכולוגיה.

יחד עם זאת, חשוב לציין שגם טלפתיה וגם שמאניזם הם נושאים שנויים במחלוקת שאינם מקובלים במדע המודרני. בעוד כמה מחקרים העלו כי טלפתיה עשויה להיות תופעה אמיתית, העדויות רחוקות מלהיות חד משמעיות. באופן דומה, בעוד שאנשים רבים מוצאים ערך בפרקטיקות שמאניות, יש מעט ראיות מדעיות התומכות ביעילותן.

לסיכום, בעוד שטלפתיה אולי הייתה חלק מתרבויות עתיקות וממסורות רוחניות, עם זאת, אין ראיות מדעיות התומכות בקיומה של טלפתיה כתופעה אמיתית. ונשאלת השאלה מה נחשב ליותר אמיתי: התנסות וחוויה של אדם או בדיקה בעזרת כלים מדעיים? אני נוטה להאמין יותר לאנשים הרבים שמתארים את אותה התופעה, שמתרחשת עד היום והיא בעלת היסטוריה רחבה ובעצם מהווה חלק בלתי נפרד מהתרבות האנושית מזה אלפי שנים.

הטלפתיה שוללת את המדע מכיוון שהוא מאמין שהתודעה נמצאת התוך המוח – ואם היא נמצאת בתוך המוח היא מוגבלת ואינה יכולה לצאת משם. מצד שני, תרבויות רבות ברחבי העולם ואנשים רבים חוו תופעות של טלפתיה והם חשים כי התודעה יכולה להתרחב מעבר לגבולות המוח הפיזי.