חקלאות אנכית כוללת גידול צמחים בתוך הבית בשכבות באמצעות תאורת LED ומערכות גידול והזנה מבוקרות. היתרונות של סוג זה של חקלאות כוללים גידול יותר מזון בפחות מקום והימנעות מחומרי הדברה.

החווה האנכית הגדולה ביותר באירופה מגדלת 1,000 טון מזון בשנה. עם זאת, עלות הנדל”ן והטכנולוגיה, כמו גם חוות הפועלות על דלק מאובנים, הן חלק מהסיבות אשר מונעות אימוץ נרחב יותר של השיטה.

מנהרות תת קרקעיות ופירי מכרות נטושים אינם בדיוק המקומות המקובלים לגידול מזון. עם זאת, חללים רבים שכאלה הופכים לחוות אנכיות. אם כך מה הם בעצם חוות אנכיות?, וכיצד חקלאות אנכית יכולה לשנות את החקלאות המסורתית?

מהי חקלאות אנכית?

חקלאות אנכית היא שיטה לגידול צמחים בשכבות מוערמות במאונך, תוך שימוש בתאורה מלאכותית וטכנולוגיית חקלאות בסביבה מבוקרת. שיטה זו מאפשרת גידול של יבולים בסביבה פנימית (Indoor farming), ללא צורך באדמה, באור טבעי או בשיטות חקלאות מסורתיות.

ניתן לאחסן חוות אנכיות במגוון מבנים, ממחסנים מחודשים ועד גורדי שחקים ייעודיים, ובדרך כלל משתמשים במערכות הידרופוניות או אירופוניות לגידול יבולים בשיטה אנכית. מערכות הידרופוניות משתמשות במים עשירים בחומרים מזינים כדי לגדל צמחים, בעוד שמערכות אווירופוניות משתמשות בערפל של מים עשירים בחומרים מזינים כדי להזין את שורשי הצמחים.

החווה האנכית הגדולה ביותר באירופה

לדוגמה, החווה האנכית הגדולה ביותר באירופה מפותחת מחוץ לקופנהגן בדנמרק על ידי הסטארט-אפ הדני Nordic Harvest. זהו מתקן דמוי מחסן בשטח של 75,000 רגל מרובע שבו מגדלים צמחים ב-14 שכבות מוערמות, לפי Free Think. כאשר היא תושלם במלואה, “Nordic Harvest” טוענת שהחווה האנכית שלה תספק 1,000 טון מזון בשנה.

מהם היתרונות של חקלאות אנכית?

  1. חקלאות אנכית נחשבת לדרך יעילה וברת קיימא ביותר להפקת מזון. לדוגמה, Nordic Harvest אומרת שהיא משתמשת בפי 250 פחות מים ממה שחווה מסורתית תצטרך. אוטומציה היא המפתח ליעילות זו. תוכנה, רובוטיקה ומדעי נתונים הם חלק מהטכנולוגיות המשמשות בחוות אנכיות לניטור יבולים וליצירת תנאי גידול אופטימליים. זה כולל שליטה בטמפרטורה, לחות, CO2 ואור.
  2. אוטומציה היא המפתח ליעילות זו. תוכנה, רובוטיקה ומדעי נתונים הם חלק מהטכנולוגיות המשמשות בחוות אנכיות, לניטור יבולים וליצירת תנאי גידול אופטימליים. כולל שליטה בטמפרטורה, לחות, CO2 ואור.
  3. חקלאות סביבה מבוקרת כמו זו עוזרת להפחית את ההשפעה הסביבתית של החווה האנכית, ומבטלת את הצורך בחומרי הדברה למשל.
  4. חוות אנכיות גם אינן תלויות במזג האוויר, כך שניתן לגדל תוצרת טרייה כל השנה.
  5. חיסכון בשטח, כאשר המקום הולך ומצטמצם חקלאות אנכית משתמשת בגובה על מנת להתמודד עם המחסור במקום מספיק.

כיצד חקלאות אנכית תשנה את פני החקלאות?

במקום לגדל פירות וירקות בחוות גדולות ואז להעביר אותם למרחקים ארוכים במשאיות ומטוסים, חקלאות אנכית יכולה לספק תוצרת מקומית ממבנים שכונתיים. המשמעות היא שנעשה שימוש מופחת יותר בדלק והמזון מגיע מהר יותר וכך גם טרי יותר.

חקלאות אנכית
Bright Agrotech, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

חוות אנכיות גם נוטות לייצר יותר סחורה מחוות קונבנציונליות. לדברי Nordic Harvest, ניתן לקצור צמחים 15 פעמים בשנה. בשדה קונבנציונלי, הקציר הוא פעמיים בשנה.

על ידי שליטה ובקרה מדויקת בסביבת הגידול, המוצרים יכולים להחזיק מעמד בין 13 ל-14 ימים, לעומת שלושה עד ארבעה ימים למוצרים המקבילים מחקלאות קונבנציונלית, לפי The Choice.

מדוע חקלאות אנכית אינה משמשת כפתרון עולמי?

העלות מהווה מכשול גדול עבור חקלאות אנכית. השמש והגשם הם בחינם. נורות LED, תוכנות ומערכות גידול מתוחכמות עולות כסף לא דל. בעוד שחלק מהמתקנים פועלים על חשמל מטורבינות רוח, חוות אנכיות הפועלות על דלק מאובנים עשויות להוסיף לבעיית שינויי האקלים במקום לשפר אותה.

רכישת נדל”ן עירוני לבניית חווה אנכית יכולה להיות גם יקרה. באוסטרליה, למשל, מטר מרובע ממוצע של קרקע במרכז העיר במלבורן עולה כמעט 3,500 דולר, לפי אוניברסיטת Duke בארה”ב.

השוק החדש צובר תאוצה בהתמדה

עם זאת, שוק החקלאות האנכית העולמי גדל בהתמדה, וצפוי לזנק מ- 5.5 מיליארד דולר ב- 2020 לכ- 20 מיליארד דולר עד 2025.