myHerb

מדוע כדאי לוותר על מזון מעובד ולעבור למזונות עשירים וטבעיים (Whole Foods)

אכילת \”מזונות עשירים\” (באנגלית Whole Foods), במקום מזון מעובד נראית כמו בחירה מובנת מאליה עבור רוב הספורטאים והאתלטים, אך כמה קל לבצע את הבחירה בפועל? מדען הספורט והפעילות הגופנית ג\’ק ווילסון מסביר את ההבדלים בין שני המזונות ומספק עצות כיצד לבחור את המרכיבים של הארוחה הבאה שלך.

אסטרטגיית תזונה, שעובדת עבור אדם אחד, אינה בהכרח שתעבוד עבור אדם אחר. דרושה מידה מסויימת  של גמישות, כך, שניתן יהיה ליישם את השינוי על פי הצרכים האישיים הספציפיים, והעדפותיו של כל אדם.

אכלו מזונות-עשירים, במקום מזון מעובד במידת האפשר. בסך הכל, העניין נשמע די פשוט ומונחים כמו \’מזונות-עשירים\’ צוברים פופולריות יותר ויותר, בקרב אנשים שיש להם אפילו עניין הכי קל בתזונה. אך מהם מזונות-עשירים? ומה יש בהם שעושה אותם כל כך מעולים? – הם פשוט אינם מעובדים.

אחרי הכל, אם תבדקו, באופן קפדני יותר תגלו, שאפילו המזונות, שנראים כלל לא מעובדים הם כן עברו \’עיבוד\’ בדרך כלשהי (חלב מפוסטר, טונה משומרת וכו\’).

מזון מעובד

מזונות מעובדים מוגדרים ככאלה, שעברו שינוי ממצבם הטבעי, כתוצאה ממניפולציה כימית, ביולוגית ו/ או מכנית.

מזונות עשירים (Whole Foods)

מאכלים-עשירים, לעומת זאת, אינם עוברים תהליך כימי או מהונדס גנטית. הם אינם משתנים ונשארים במצבם הטבעי כמו שאמורים להיות בטבע. הם בנויים כך שהגוף שלנו בנוי אליהם והוא מצפה לקבל מזונות טבעיים, הוא אינו בנוי למניפולציה כימית או התערבות וסילוף כזה או אחר.

\"\"

מדוע בוחרים לעבד מזונות (ושמים את הבריאות בעדיפות התחתונה)?

באופן כללי, מזונות מעובדים בדרך כלל על מנת:

  • הארכת חיי המדף
  • \’משפר\’ את הטעם
  • שמירה על עקביות המוצר
  • לגרום להם להראות מושכים יותר
  • הגדלת או הפחתת ערכים תזונתיים מסוימים (למשל דל שומן)
  • להפוך אותם קלים יותר לאריזה, לחסוך בהובלה ואחסון
  • להפוך אותם למהירים יותר להכנה ואכילה

התוצאות שלעיל הן חדשות מעולות עבור יצרני המזון, אך גרועות עבורנו (כמה מפתיע כן? כשהאינטרס הוא רק כסף). פעולת עיבוד המזון מפחיתה את ערכו התזונתי  ומגדילה את הסבירות, שנרצה לצרוך יותר ויותר.

\”הם מעודד אותנו לרצות להמשיך לאכול, ע\”י השפעה בחלקים מסוימים במוח\”

במשך שנים חברות המזון והשתייה עובדות שעות נוספות ביצור חומרים סינתטיים במעבדות; על מנת לחקור בהרחבה את האיזון המדויק של המרכיבים \”שייגעו\” במרכזי התגמול במוחנו (תחושת רווחה, למשל ה- Dopamine), והם מעודד אותנו לרצות להמשיך לאכול, ע\”י השפעה בחלקים מסויימים במוח.

הבעיה העיקרית במזונות מעובדים

בהקשר לחומרים, שקשה לעמוד בפניהם – סוכר, מלח ושומן. מומחים רבים תייגו מזונות עם השלישייה המרתקת הזו כ\’סופר-טעימים\’ ומחקרים רבים בדקו האם אכן קיים צורך לסווג מזון זה, כממכר בדיוק כמו תרופות רבות ומוכרות.

מעניין, שבמזונות-עשירים, שילוב זה של (סוכר, מלח ושומן) קיים לעיתים נדירות; מזונות אלו נוטים להיות עשירים יותר בסוכר באופן טבעי (למשל פירות) או בשומן (למשל אגוזים), אך לא בשניהם יחדיו.

מזונות מעובדים במיוחד, יחד עם המרכיבים המהונדסים שלהם, גורמים לכך שיש בהם פוטנציאל רב יותר לצריכת יתר. הבעיה מורכבת עוד יותר כאשר צריכת יתר זו באה על חשבון צריכת המזונות-העשירים והאיכותיים של הטבע.

דוגמאות למזונות עשירים ולא מעובדים

להלן מספר דוגמאות, למזונות בריאים (שאת חלקם ניתן לגדל בעצמכם).

דגנים

חיטה, אורז מלא, קינואה, חיטה, שיבולת שועל, פארו ושעורה.

שעועית וקטניות

עדשים, שעועית, שעועית לימה, אפונה, חומוס

אגוזים וזרעים (לא מלוחים)

בוטנים, שקדים, קשיו, גרעיני חמניות, זרעי פשתן, גרעיני דלעת

פירות וירקות – כולם!

[siteorigin_widget class=\”SiteOrigin_Widget_Headline_Widget\”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=\”WP_Widget_Media_Image\”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=\”SiteOrigin_Widget_Headline_Widget\”][/siteorigin_widget]

*הנחה של 5% לפחות ברכישה דרכינו

[siteorigin_widget class=\”SiteOrigin_Widget_Button_Widget\”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=\”WP_Widget_Media_Image\”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=\”SiteOrigin_Widget_Headline_Widget\”][/siteorigin_widget]

*הנחה של 5% לפחות ברכישה דרכינו

[siteorigin_widget class=\”SiteOrigin_Widget_Button_Widget\”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=\”WP_Widget_Media_Image\”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=\”SiteOrigin_Widget_Headline_Widget\”][/siteorigin_widget]

*הנחה של 5% לפחות ברכישה דרכינו

[siteorigin_widget class=\”SiteOrigin_Widget_Button_Widget\”][/siteorigin_widget]
מרבית המזונות המעובדים נוטים להיות עשירים בקלוריות ודלילים במרכיבים מזינים; זה מה שקורה לתזונה המערבית בימינו. לא רק שחסר בהם / או אין בכלל חומרים מזינים, מזונות מעובדים רבים מכילים כמות גדולה במיוחד של תוספים לא רצויים.

חומרים משמרים, חומרי טעם וריח מלאכותיים מסוימים המשמשים במזון מעובד נקשרו לתופעות לוואי שליליות החל מכאבי ראש ועד סרטן. בדרך כלל ניתן לזהות אותם כפריטים בלתי ניתנים לזיהוי וקשים לביטוי (למשל האות – E עם שלושה ספרות לאחר מכן או מילים לא מובנות) ברשימת המרכיבים של המוצר.

יתרה מכך, אפילו מאכלים שתויגו בגאון כ\”ללא מרכיבים מלאכותיים\” והמציאות היא שונה ממה שרשום על האריזה. שמנים מזוקקים, קמחים, עמילנים וסוכרים יכולים להיות מסווגים כטבעיים, אך כאשר מוסיפים אותם למאכלים ולשתייה הם עלולים להזיק לבריאותנו.

לפניכם רשימה ארוכה של חומרים, שכדאי להתרחק מהם, לכם ולקרוביכם. שימו לב, לנזק האפשרי:

מספר E שם קטגוריה נזק אפשרי / הערות
E100 Curcumin צבע מאכל צהוב וכתום רצוי להמעיט בצריכה.
E102 Tartrazine צבע מאכל צהוב וכתום עלול להחמיר היפראקטיביות בילדים; עלול לגרום להתקף באסתמטים; זהירות ברגישים לאספירין.

E103

Chrysoine Resorcinol צבע מאכל אסור לשימוש
E104 Quinoline Yellow צבע מאכל צהוב וכתום עלול להחמיר היפראקטיביות בילדים; זהירות באלרגים.
E105 Fast Yellow AB צבע מאכל צהוב אסור לשימוש
E110 Sunset Yellow FCF / Orange Yellow S צבע מאכל צהוב וכתום מסוכן, עלול להחמיר היפראקטיביות בילדים; זהירות ברגישים לאספירין.
E111 Orange GGN צבע מאכל כתום אסור לשימוש
E120 Cochineal / Carminic Acid צבע מאכל אדום מסוכן,  עלול להחמיר היפראקטיביות בילדים; זהירות באלרגים.
E121 Orcein, Orchil צבע מאכל אסור לשימוש
E122 Carmoisine / Azorubine צבע מאכל אדום מסרטן; עלול להחמיר היפראקטיביות בילדים; תגובות קשות באסתמטים ואלרגים וברגישים לאספירין.
E123 Amaranth צבע מאכל אדום מסוכן מאוד; מסרטן; אסור לשימוש; עלול להחמיר היפראקטיביות בילדים; תגובות קשות ברגישים לאספירין.
E124 Ponceau 4R / Cochineal Red A צבע מאכל אדום מסוכן; עלול להחמיר היפראקטיביות בילדים; תגובות קשות באסתמטים ואלרגים וברגישים לאספירין.
E125 Scarlet GN צבע מאכל אסור לשימוש
E126 Ponceau 6R צבע מאכל אסור לשימוש
E127 Erythrosine BS צבע מאכל אדום מסוכן; עלול להחמיר היפראקטיביות בילדים; זהירות באלרגים.
E130 Indanthrene blue RS צבע מאכל כחול אסור לשימוש
E131 Patent Blue V צבע מאכל כחול מסרטן; עלול להחמיר היפראקטיביות בילדים; תגובות קשות באסתמטים ואלרגים וברגישים לאספירין.
E132 Indigo Carmine / Idigotine צבע מאכל כחול מסרטן; עלול להחמיר היפראקטיביות בילדים; תגובות קשות באסתמטים ואלרגים וברגישים לאספירין.
E133 Brilliant Blue FCF, FD&C Blue 1 צבע מאכל גורם להיפראקטיביות.
E141 Copper Complex of Chlorophyll צבע מאכל ירוק חשוד
E142 Green S / Acid Brilliant Green BS צבע מאכל ירוק מסרטן
E150 Caramel צבע מאכל חום ושחור חשוד
E151 Black PN / Brilliant Black BN צבע מאכל חום ושחור עלול להחמיר היפראקטיביות בילדים.
E152 Black 7984 צבע מאכל שחור אסור לשימוש
E153 Carbon Black / Vegetable Carbon (Charcoal) צבע מאכל חום ושחור עלול להחמיר היפראקטיביות בילדים; תגובות קשות באסתמטים ואלרגים.
E160 Beta-apo-8\’-carotenal (C 30) צבע מאכל אלרגני
E170 Calcium carbonate, Chalk צבע מאכל להמעיט בצריכה
E171 Titanium dioxide צבע מאכל חשוד
E173 Aluminium צבע מאכל חשוד
E180 Pigment Rubine, Lithol Rubine BK צבע מאכל חשוד
E181 Tannin צבע מאכל חשוד
E200 Sorbic Acid חומר משמר: חומצה סורבית ומלחים שלה אלרגני; גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול.
E201 Sodium Sorbate חומר משמר: חומצה סורבית ומלחים שלה גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול.
E202 Potassium Sorbate חומר משמר: חומצה סורבית ומלחים שלה גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול.
E203 Calcium Sorbate חומר משמר: חומצה סורבית ומלחים שלה גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול.
E210 Benzoic Acid חומר משמר: חומצה בנזואית ומלחים שלה מסרטן; גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול; עלול להחמיר היפראקטיביות בילדים; תגובות קשות באסתמטים ואלרגים.
E211 Sodium Benzoate חומר משמר: חומצה בנזואית ומלחים שלה מסרטן; גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול; עלול להחמיר היפראקטיביות בילדים; תגובות קשות באסתמטים ואלרגים.
E212 Potassium Benzoate חומר משמר: חומצה בנזואית ומלחים שלה מסרטן; גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול; עלול להחמיר היפראקטיביות בילדים; תגובות קשות באסתמטים ואלרגים.
E213 Calcium Benzoate חומר משמר: חומצה בנזואית ומלחים שלה מסרטן; גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול; עלול להחמיר היפראקטיביות בילדים; תגובות קשות באסתמטים ואלרגים.
E214 Ethyl 4-hydroxybenzoate חומר משמר: חומצה בנזואית ומלחים שלה מסרטן; גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול; עלול להחמיר היפראקטיביות בילדים; תגובות קשות באסתמטים ואלרגים.
E215 Ethyl 4-hydroxybenzoate, Sodium Salt חומר משמר: חומצה בנזואית ומלחים שלה מסרטן; גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול; עלול להחמיר היפראקטיביות בילדים; תגובות קשות באסתמטים ואלרגים.
E216 Propyl 4-hydroxybenzoate חומר משמר: חומצה בנזואית ומלחים שלה גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול , עלול להחמיר היפראקטיביות בילדים; תגובות קשות באסתמטים ואלרגים.
E217 Propyl 4-hydroxybenzoate, Sodium Salt חומר משמר: חומצה בנזואית ומלחים שלה מסרטן; גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול; עלול להחמיר היפראקטיביות בילדים; תגובות קשות באסתמטים ואלרגים.
E218 Methyl 4-hydroxybenzoate חומר משמר: חומצה בנזואית ומלחים שלה גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול; עלול להחמיר היפראקטיביות בילדים; תגובות קשות באסתמטים ואלרגים.
E219 Methyl 4-hydroxybenzoate, Sodium Salt חומר משמר: חומצה בנזואית ומלחים שלה גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול; עלול להחמיר היפראקטיביות בילדים; תגובות קשות באסתמטים ואלרגים.
E220 Sulphur Dioxide חומר משמר – זרחן דו-חמצני ומלחים שלו מסרטן; גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול; בעיות עור; הורס ויטמין B12
E221 Sodium Sulphite חומר משמר – זרחן דו-חמצני ומלחים שלו גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול; בעיות עור; הורס ויטמין B12
E222 Sodium Hydrogen Sulphite חומר משמר – זרחן דו-חמצני ומלחים שלו גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול; בעיות עור; הורס ויטמין B12
E223 Sodium Metabisulphite חומר משמר – זרחן דו-חמצני ומלחים שלו גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול; בעיות עור; הורס ויטמין B12
E224 Potassium Metabisulphite חומר משמר –זרחן
דו-חמצני ומלחים שלו
גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול; בעיות עור; הורס ויטמין B12
E226 Calcium Sulphite חומר משמר –זרחן
דו-חמצני ומלחים שלו
גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול; בעיות עור; הורס ויטמין B12
E227 Calcium Hydrogen Sulphite חומר משמר –זרחן
דו-חמצני ומלחים שלו
גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול; בעיות עור; הורס ויטמין B12
E230 Biphenyl / Diphenyl חומר משמר ונגזרות של Biphenyl מסוכן, גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול; בעיות עור.
E231 2-Hydroxybiphenyl חומר משמר ונגזרות של Biphenyl גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול; בעיות עור.
E232 Sodium Biphenyl-2-yl Oxide חומר משמר ונגזרות של Biphenyl מסוכן; גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול; בעיות עור.
E233 2-(Thiazol-4-yl) Benzimidazole חומר משמר – אחר מסוכן; גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול; בעיות עור.
E239 Hexamine חומר משמר – אחר מסרטן; גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול; בעיות עור.
E240 (Formaldehyde) פורמלין חומר משמר חשוד
E241 Gum guaicum חומר משמר חשוד
E249 Potassium Nitrate חומר משמר – משמש להחמצה גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול; בעיות עור.
E250 Sodium Nitrite חומר משמר – משמש להחמצה מסוכן; גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול; יתר לחץ דם; בעיות עור.
E251 Sodium Nitrate חומר משמר – משמש להחמצה מסוכן; גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול; יתר לחץ דם; בעיות עור.
E252 Potassium Nitrate(Saltpetre) חומר משמר – משמש להחמצה מסוכן; גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול; יתר לחץ דם; בעיות עור.
E260 ACETIC ACID חומצה אצטית – חומץ בשימוש סביר לא ידוע על בעיות בריאותיות.
E261 Potassium Acetate חומצות שונות והמלחים שלהן גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול; בעיות עור.
E262 Potassium Hydrogen Diacetate חומצות שונות והמלחים שלהן גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול; בעיות עור.
E290 Carbon Dioxide חומצות שונות והמלחים שלהן גורם הפרעות עיכול.
E320 Butylated Hydroxyanisole (BHA) נוגדי חמצון עלול להחמיר היפראקטיביות בילדים ולגרום להתקף באסתמטים; הפרעות כולסטרול; זהירות באלרגים; לא מתאים לתינוקות.
E321 Butylated Hydroxytoluene (BHT) נוגדי חמצון עלול להחמיר היפראקטיביות בילדים ולגרום להתקף באסתמטים; הפרעות כולסטרול; זהירות באלרגים, לא מתאים לתינוקות.
E330 CITRIC ACID חומצה ציטרית בשימוש סביר לא ידוע על בעיות בריאותיות.
E338 Phosphoric acid נוגד חמצון אולקוס והפרעות עיכול
E339 Sodium phosphates (i) Monosodium phosphate (ii) Disodium phosphate (iii) Trisodium phosphate נוגד חמצון אולקוס והפרעות עיכול
E340 Potassium phosphates (i) Monopotassium phosphate (ii) Dipotassium phosphate (iii) Tripotassium phosphate [Antioxidant] נוגד חמצון אולקוס והפרעות עיכול
E341 Calcium phosphates (i) Monocalcium phosphate (ii) Dicalcium phosphate (iii) Tricalcium phosphate חומר מייצב אולקוס והפרעות עיכול
E334 Tartaric Acid שונות- חומצה טרטרית ומלחים שלה גורם הפרעות עיכול
E407 Carrageenan חומר מעבה, מתחלב ומייצב אולקוס והפרעות עיכול
E413 Tragacanth חומר מתחלב ומייצב – אחר צמח גומי זהירות באלרגים
E450 Cellulose (i) Microcrystalline cellulose (ii) Powdered cellulose חומר מתחלב אולקוס והפרעות עיכול
E461 Methyl cellulose חומר מתחלב אולקוס והפרעות עיכול
E462 Ethyl cellulose חומר מתחלב אולקוס והפרעות עיכול
E463 Hydroxy propyl cellulose חומר מתחלב אולקוס והפרעות עיכול
E465 Ethyl methyl cellulose חומר מתחלב אולקוס והפרעות עיכול
E466 Carboxy methyl cellulose, Sodium carboxy methyl cellulose חומר מתחלב אולקוס והפרעות עיכול
E477 Propane-1, 2-diol esters of fatty acids, propylene glycol esters of fatty acids חומר מתחלב חשוד (ממקור בעלי חיים מהונדס גנטית)
128 Red 2G צבע מאכל אדום עלול להחמיר היפראקטיביות בילדים
133 Brilliant Blue FCF צבע מאכל כחול עלול להחמיר היפראקטיביות בילדים
155 Brown HT צבע מאכל חום ושחור עלול להחמיר היפראקטיביות בילדים ולגרום להתקף באסתמטים; זהירות ברגישים לאספירין ובאלרגים.
621 Monosodium Glutamate (MSG) מחזק טעם רעיל; גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול; בעיות עור.

הטבלה מובאת מתוך: EatWell | הטבלה לעיל מופצת בהרבה אתרים נוספים ואנו ממליצים גם לכם להפיץ אותה.

איך להרגיש יותר טוב; לגרום לגוף שלכם לומר לכם \”תודה\”?

במידה ואתם מזהים כמות רבה של מרכיבים מלאכותיים ובלתי ניתנים לזיהוי, אשר מופיעים על תווית המזון או המשקה הנתון, במצב כזה, היינו ממליצים לכם, לחפש במקום זאת אלטרנטיבה של מזונות עשירים וטבעיים ב- 100%. מה שיגרום לכם להרגיש יותר טוב ובאופן כללי, הגוף שלכם יגיד לכם \”תודה\”.

רוב הבעיות הסובבות סביב המזון המעובד נוגעים במחסור הערך התזונתי שלהם, כמו כן, פוטנציאל לצריכת יתר במקום אפשרויות מזינות הרבה יותר ונוכחות מרכיבים נוספים שהולכים להזיק.

סיכום ודעה אישית

מה עומד מאחורי ההרעלה ההמונית? מדוע לדעתכם כל זה קורה? הרי, מהי הסיבה להחלטה תמוהה כזו לאשר שימוש בחומרים אלה כשיש להם השלכות כה קשות על הבריאות? אני לא יודע, כן… רק משאר, אבל, יש לי תחושה שמדובר כאן בכמה גורמים עקריים: עניין של רווח כספי ושחיטות בין ה\”מחליטים\” לבעלי ההון, בנוסף, להרעיל את האוכלוסיה – לא נראה כמו רעיון רע עבורם, כי בכל זאת, גם הנושא הזה קשור בהון, הרי מישהו צריך לצרוך / לקנות את כל התרופות המיוצרות, על מנת ל\”טפל\” בהשפעות המזעזעות של החומרים האלו.

מקורות:
https://www.precisionhydration.com/performance-advice/nutrition/why-you-should-eat-whole-foods-instead-of-processed-foods-whenever-possible/
עורך ראשי

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Click to access the login or register cheese
Scroll to Top