אכילת \”מזונות עשירים\” (באנגלית Whole Foods), במקום מזון מעובד נראית כמו בחירה מובנת מאליה עבור רוב הספורטאים והאתלטים, אך כמה קל לבצע את הבחירה בפועל? מדען הספורט והפעילות הגופנית ג\’ק ווילסון מסביר את ההבדלים בין שני המזונות ומספק עצות כיצד לבחור את המרכיבים של הארוחה הבאה שלך.
אסטרטגיית תזונה, שעובדת עבור אדם אחד, אינה בהכרח שתעבוד עבור אדם אחר. דרושה מידה מסויימת של גמישות, כך, שניתן יהיה ליישם את השינוי על פי הצרכים האישיים הספציפיים, והעדפותיו של כל אדם.
אכלו מזונות-עשירים, במקום מזון מעובד במידת האפשר. בסך הכל, העניין נשמע די פשוט ומונחים כמו \’מזונות-עשירים\’ צוברים פופולריות יותר ויותר, בקרב אנשים שיש להם אפילו עניין הכי קל בתזונה. אך מהם מזונות-עשירים? ומה יש בהם שעושה אותם כל כך מעולים? – הם פשוט אינם מעובדים.
אחרי הכל, אם תבדקו, באופן קפדני יותר תגלו, שאפילו המזונות, שנראים כלל לא מעובדים הם כן עברו \’עיבוד\’ בדרך כלשהי (חלב מפוסטר, טונה משומרת וכו\’).
מזון מעובד
מזונות מעובדים מוגדרים ככאלה, שעברו שינוי ממצבם הטבעי, כתוצאה ממניפולציה כימית, ביולוגית ו/ או מכנית.
מזונות עשירים (Whole Foods)
מאכלים-עשירים, לעומת זאת, אינם עוברים תהליך כימי או מהונדס גנטית. הם אינם משתנים ונשארים במצבם הטבעי כמו שאמורים להיות בטבע. הם בנויים כך שהגוף שלנו בנוי אליהם והוא מצפה לקבל מזונות טבעיים, הוא אינו בנוי למניפולציה כימית או התערבות וסילוף כזה או אחר.
מדוע בוחרים לעבד מזונות (ושמים את הבריאות בעדיפות התחתונה)?
באופן כללי, מזונות מעובדים בדרך כלל על מנת:
- הארכת חיי המדף
- \’משפר\’ את הטעם
- שמירה על עקביות המוצר
- לגרום להם להראות מושכים יותר
- הגדלת או הפחתת ערכים תזונתיים מסוימים (למשל דל שומן)
- להפוך אותם קלים יותר לאריזה, לחסוך בהובלה ואחסון
- להפוך אותם למהירים יותר להכנה ואכילה
התוצאות שלעיל הן חדשות מעולות עבור יצרני המזון, אך גרועות עבורנו (כמה מפתיע כן? כשהאינטרס הוא רק כסף). פעולת עיבוד המזון מפחיתה את ערכו התזונתי ומגדילה את הסבירות, שנרצה לצרוך יותר ויותר.
\”הם מעודד אותנו לרצות להמשיך לאכול, ע\”י השפעה בחלקים מסוימים במוח\”
במשך שנים חברות המזון והשתייה עובדות שעות נוספות ביצור חומרים סינתטיים במעבדות; על מנת לחקור בהרחבה את האיזון המדויק של המרכיבים \”שייגעו\” במרכזי התגמול במוחנו (תחושת רווחה, למשל ה- Dopamine), והם מעודד אותנו לרצות להמשיך לאכול, ע\”י השפעה בחלקים מסויימים במוח.
הבעיה העיקרית במזונות מעובדים
בהקשר לחומרים, שקשה לעמוד בפניהם – סוכר, מלח ושומן. מומחים רבים תייגו מזונות עם השלישייה המרתקת הזו כ\’סופר-טעימים\’ ומחקרים רבים בדקו האם אכן קיים צורך לסווג מזון זה, כממכר בדיוק כמו תרופות רבות ומוכרות.
מעניין, שבמזונות-עשירים, שילוב זה של (סוכר, מלח ושומן) קיים לעיתים נדירות; מזונות אלו נוטים להיות עשירים יותר בסוכר באופן טבעי (למשל פירות) או בשומן (למשל אגוזים), אך לא בשניהם יחדיו.
מזונות מעובדים במיוחד, יחד עם המרכיבים המהונדסים שלהם, גורמים לכך שיש בהם פוטנציאל רב יותר לצריכת יתר. הבעיה מורכבת עוד יותר כאשר צריכת יתר זו באה על חשבון צריכת המזונות-העשירים והאיכותיים של הטבע.
דוגמאות למזונות עשירים ולא מעובדים
להלן מספר דוגמאות, למזונות בריאים (שאת חלקם ניתן לגדל בעצמכם).
דגנים
חיטה, אורז מלא, קינואה, חיטה, שיבולת שועל, פארו ושעורה.
שעועית וקטניות
עדשים, שעועית, שעועית לימה, אפונה, חומוס
אגוזים וזרעים (לא מלוחים)
בוטנים, שקדים, קשיו, גרעיני חמניות, זרעי פשתן, גרעיני דלעת
פירות וירקות – כולם!
*הנחה של 5% לפחות ברכישה דרכינו
*הנחה של 5% לפחות ברכישה דרכינו
*הנחה של 5% לפחות ברכישה דרכינו
חומרים משמרים, חומרי טעם וריח מלאכותיים מסוימים המשמשים במזון מעובד נקשרו לתופעות לוואי שליליות החל מכאבי ראש ועד סרטן. בדרך כלל ניתן לזהות אותם כפריטים בלתי ניתנים לזיהוי וקשים לביטוי (למשל האות – E עם שלושה ספרות לאחר מכן או מילים לא מובנות) ברשימת המרכיבים של המוצר.
יתרה מכך, אפילו מאכלים שתויגו בגאון כ\”ללא מרכיבים מלאכותיים\” והמציאות היא שונה ממה שרשום על האריזה. שמנים מזוקקים, קמחים, עמילנים וסוכרים יכולים להיות מסווגים כטבעיים, אך כאשר מוסיפים אותם למאכלים ולשתייה הם עלולים להזיק לבריאותנו.
לפניכם רשימה ארוכה של חומרים, שכדאי להתרחק מהם, לכם ולקרוביכם. שימו לב, לנזק האפשרי:
מספר E | שם | קטגוריה | נזק אפשרי / הערות |
E100 | Curcumin | צבע מאכל צהוב וכתום | רצוי להמעיט בצריכה. |
E102 | Tartrazine | צבע מאכל צהוב וכתום | עלול להחמיר היפראקטיביות בילדים; עלול לגרום להתקף באסתמטים; זהירות ברגישים לאספירין. |
E103 |
Chrysoine Resorcinol | צבע מאכל | אסור לשימוש |
E104 | Quinoline Yellow | צבע מאכל צהוב וכתום | עלול להחמיר היפראקטיביות בילדים; זהירות באלרגים. |
E105 | Fast Yellow AB | צבע מאכל צהוב | אסור לשימוש |
E110 | Sunset Yellow FCF / Orange Yellow S | צבע מאכל צהוב וכתום | מסוכן, עלול להחמיר היפראקטיביות בילדים; זהירות ברגישים לאספירין. |
E111 | Orange GGN | צבע מאכל כתום | אסור לשימוש |
E120 | Cochineal / Carminic Acid | צבע מאכל אדום | מסוכן, עלול להחמיר היפראקטיביות בילדים; זהירות באלרגים. |
E121 | Orcein, Orchil | צבע מאכל | אסור לשימוש |
E122 | Carmoisine / Azorubine | צבע מאכל אדום | מסרטן; עלול להחמיר היפראקטיביות בילדים; תגובות קשות באסתמטים ואלרגים וברגישים לאספירין. |
E123 | Amaranth | צבע מאכל אדום | מסוכן מאוד; מסרטן; אסור לשימוש; עלול להחמיר היפראקטיביות בילדים; תגובות קשות ברגישים לאספירין. |
E124 | Ponceau 4R / Cochineal Red A | צבע מאכל אדום | מסוכן; עלול להחמיר היפראקטיביות בילדים; תגובות קשות באסתמטים ואלרגים וברגישים לאספירין. |
E125 | Scarlet GN | צבע מאכל | אסור לשימוש |
E126 | Ponceau 6R | צבע מאכל | אסור לשימוש |
E127 | Erythrosine BS | צבע מאכל אדום | מסוכן; עלול להחמיר היפראקטיביות בילדים; זהירות באלרגים. |
E130 | Indanthrene blue RS | צבע מאכל כחול | אסור לשימוש |
E131 | Patent Blue V | צבע מאכל כחול | מסרטן; עלול להחמיר היפראקטיביות בילדים; תגובות קשות באסתמטים ואלרגים וברגישים לאספירין. |
E132 | Indigo Carmine / Idigotine | צבע מאכל כחול | מסרטן; עלול להחמיר היפראקטיביות בילדים; תגובות קשות באסתמטים ואלרגים וברגישים לאספירין. |
E133 | Brilliant Blue FCF, FD&C Blue 1 | צבע מאכל | גורם להיפראקטיביות. |
E141 | Copper Complex of Chlorophyll | צבע מאכל ירוק | חשוד |
E142 | Green S / Acid Brilliant Green BS | צבע מאכל ירוק | מסרטן |
E150 | Caramel | צבע מאכל חום ושחור | חשוד |
E151 | Black PN / Brilliant Black BN | צבע מאכל חום ושחור | עלול להחמיר היפראקטיביות בילדים. |
E152 | Black 7984 | צבע מאכל שחור | אסור לשימוש |
E153 | Carbon Black / Vegetable Carbon (Charcoal) | צבע מאכל חום ושחור | עלול להחמיר היפראקטיביות בילדים; תגובות קשות באסתמטים ואלרגים. |
E160 | Beta-apo-8\’-carotenal (C 30) | צבע מאכל | אלרגני |
E170 | Calcium carbonate, Chalk | צבע מאכל | להמעיט בצריכה |
E171 | Titanium dioxide | צבע מאכל | חשוד |
E173 | Aluminium | צבע מאכל | חשוד |
E180 | Pigment Rubine, Lithol Rubine BK | צבע מאכל | חשוד |
E181 | Tannin | צבע מאכל | חשוד |
E200 | Sorbic Acid | חומר משמר: חומצה סורבית ומלחים שלה | אלרגני; גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול. |
E201 | Sodium Sorbate | חומר משמר: חומצה סורבית ומלחים שלה | גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול. |
E202 | Potassium Sorbate | חומר משמר: חומצה סורבית ומלחים שלה | גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול. |
E203 | Calcium Sorbate | חומר משמר: חומצה סורבית ומלחים שלה | גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול. |
E210 | Benzoic Acid | חומר משמר: חומצה בנזואית ומלחים שלה | מסרטן; גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול; עלול להחמיר היפראקטיביות בילדים; תגובות קשות באסתמטים ואלרגים. |
E211 | Sodium Benzoate | חומר משמר: חומצה בנזואית ומלחים שלה | מסרטן; גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול; עלול להחמיר היפראקטיביות בילדים; תגובות קשות באסתמטים ואלרגים. |
E212 | Potassium Benzoate | חומר משמר: חומצה בנזואית ומלחים שלה | מסרטן; גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול; עלול להחמיר היפראקטיביות בילדים; תגובות קשות באסתמטים ואלרגים. |
E213 | Calcium Benzoate | חומר משמר: חומצה בנזואית ומלחים שלה | מסרטן; גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול; עלול להחמיר היפראקטיביות בילדים; תגובות קשות באסתמטים ואלרגים. |
E214 | Ethyl 4-hydroxybenzoate | חומר משמר: חומצה בנזואית ומלחים שלה | מסרטן; גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול; עלול להחמיר היפראקטיביות בילדים; תגובות קשות באסתמטים ואלרגים. |
E215 | Ethyl 4-hydroxybenzoate, Sodium Salt | חומר משמר: חומצה בנזואית ומלחים שלה | מסרטן; גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול; עלול להחמיר היפראקטיביות בילדים; תגובות קשות באסתמטים ואלרגים. |
E216 | Propyl 4-hydroxybenzoate | חומר משמר: חומצה בנזואית ומלחים שלה | גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול , עלול להחמיר היפראקטיביות בילדים; תגובות קשות באסתמטים ואלרגים. |
E217 | Propyl 4-hydroxybenzoate, Sodium Salt | חומר משמר: חומצה בנזואית ומלחים שלה | מסרטן; גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול; עלול להחמיר היפראקטיביות בילדים; תגובות קשות באסתמטים ואלרגים. |
E218 | Methyl 4-hydroxybenzoate | חומר משמר: חומצה בנזואית ומלחים שלה | גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול; עלול להחמיר היפראקטיביות בילדים; תגובות קשות באסתמטים ואלרגים. |
E219 | Methyl 4-hydroxybenzoate, Sodium Salt | חומר משמר: חומצה בנזואית ומלחים שלה | גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול; עלול להחמיר היפראקטיביות בילדים; תגובות קשות באסתמטים ואלרגים. |
E220 | Sulphur Dioxide | חומר משמר – זרחן דו-חמצני ומלחים שלו | מסרטן; גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול; בעיות עור; הורס ויטמין B12 |
E221 | Sodium Sulphite | חומר משמר – זרחן דו-חמצני ומלחים שלו | גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול; בעיות עור; הורס ויטמין B12 |
E222 | Sodium Hydrogen Sulphite | חומר משמר – זרחן דו-חמצני ומלחים שלו | גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול; בעיות עור; הורס ויטמין B12 |
E223 | Sodium Metabisulphite | חומר משמר – זרחן דו-חמצני ומלחים שלו | גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול; בעיות עור; הורס ויטמין B12 |
E224 | Potassium Metabisulphite | חומר משמר –זרחן דו-חמצני ומלחים שלו |
גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול; בעיות עור; הורס ויטמין B12 |
E226 | Calcium Sulphite | חומר משמר –זרחן דו-חמצני ומלחים שלו |
גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול; בעיות עור; הורס ויטמין B12 |
E227 | Calcium Hydrogen Sulphite | חומר משמר –זרחן דו-חמצני ומלחים שלו |
גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול; בעיות עור; הורס ויטמין B12 |
E230 | Biphenyl / Diphenyl | חומר משמר ונגזרות של Biphenyl | מסוכן, גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול; בעיות עור. |
E231 | 2-Hydroxybiphenyl | חומר משמר ונגזרות של Biphenyl | גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול; בעיות עור. |
E232 | Sodium Biphenyl-2-yl Oxide | חומר משמר ונגזרות של Biphenyl | מסוכן; גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול; בעיות עור. |
E233 | 2-(Thiazol-4-yl) Benzimidazole | חומר משמר – אחר | מסוכן; גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול; בעיות עור. |
E239 | Hexamine | חומר משמר – אחר | מסרטן; גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול; בעיות עור. |
E240 | (Formaldehyde) פורמלין | חומר משמר | חשוד |
E241 | Gum guaicum | חומר משמר | חשוד |
E249 | Potassium Nitrate | חומר משמר – משמש להחמצה | גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול; בעיות עור. |
E250 | Sodium Nitrite | חומר משמר – משמש להחמצה | מסוכן; גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול; יתר לחץ דם; בעיות עור. |
E251 | Sodium Nitrate | חומר משמר – משמש להחמצה | מסוכן; גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול; יתר לחץ דם; בעיות עור. |
E252 | Potassium Nitrate(Saltpetre) | חומר משמר – משמש להחמצה | מסוכן; גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול; יתר לחץ דם; בעיות עור. |
E260 | ACETIC ACID | חומצה אצטית – חומץ | בשימוש סביר לא ידוע על בעיות בריאותיות. |
E261 | Potassium Acetate | חומצות שונות והמלחים שלהן | גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול; בעיות עור. |
E262 | Potassium Hydrogen Diacetate | חומצות שונות והמלחים שלהן | גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול; בעיות עור. |
E290 | Carbon Dioxide | חומצות שונות והמלחים שלהן | גורם הפרעות עיכול. |
E320 | Butylated Hydroxyanisole (BHA) | נוגדי חמצון | עלול להחמיר היפראקטיביות בילדים ולגרום להתקף באסתמטים; הפרעות כולסטרול; זהירות באלרגים; לא מתאים לתינוקות. |
E321 | Butylated Hydroxytoluene (BHT) | נוגדי חמצון | עלול להחמיר היפראקטיביות בילדים ולגרום להתקף באסתמטים; הפרעות כולסטרול; זהירות באלרגים, לא מתאים לתינוקות. |
E330 | CITRIC ACID | חומצה ציטרית | בשימוש סביר לא ידוע על בעיות בריאותיות. |
E338 | Phosphoric acid | נוגד חמצון | אולקוס והפרעות עיכול |
E339 | Sodium phosphates (i) Monosodium phosphate (ii) Disodium phosphate (iii) Trisodium phosphate | נוגד חמצון | אולקוס והפרעות עיכול |
E340 | Potassium phosphates (i) Monopotassium phosphate (ii) Dipotassium phosphate (iii) Tripotassium phosphate [Antioxidant] | נוגד חמצון | אולקוס והפרעות עיכול |
E341 | Calcium phosphates (i) Monocalcium phosphate (ii) Dicalcium phosphate (iii) Tricalcium phosphate | חומר מייצב | אולקוס והפרעות עיכול |
E334 | Tartaric Acid | שונות- חומצה טרטרית ומלחים שלה | גורם הפרעות עיכול |
E407 | Carrageenan | חומר מעבה, מתחלב ומייצב | אולקוס והפרעות עיכול |
E413 | Tragacanth | חומר מתחלב ומייצב – אחר צמח גומי | זהירות באלרגים |
E450 | Cellulose (i) Microcrystalline cellulose (ii) Powdered cellulose | חומר מתחלב | אולקוס והפרעות עיכול |
E461 | Methyl cellulose | חומר מתחלב | אולקוס והפרעות עיכול |
E462 | Ethyl cellulose | חומר מתחלב | אולקוס והפרעות עיכול |
E463 | Hydroxy propyl cellulose | חומר מתחלב | אולקוס והפרעות עיכול |
E465 | Ethyl methyl cellulose | חומר מתחלב | אולקוס והפרעות עיכול |
E466 | Carboxy methyl cellulose, Sodium carboxy methyl cellulose | חומר מתחלב | אולקוס והפרעות עיכול |
E477 | Propane-1, 2-diol esters of fatty acids, propylene glycol esters of fatty acids | חומר מתחלב | חשוד (ממקור בעלי חיים מהונדס גנטית) |
128 | Red 2G | צבע מאכל אדום | עלול להחמיר היפראקטיביות בילדים |
133 | Brilliant Blue FCF | צבע מאכל כחול | עלול להחמיר היפראקטיביות בילדים |
155 | Brown HT | צבע מאכל חום ושחור | עלול להחמיר היפראקטיביות בילדים ולגרום להתקף באסתמטים; זהירות ברגישים לאספירין ובאלרגים. |
621 | Monosodium Glutamate (MSG) | מחזק טעם | רעיל; גורם לכאבי ראש והפרעות עיכול; בעיות עור. |
הטבלה מובאת מתוך: EatWell | הטבלה לעיל מופצת בהרבה אתרים נוספים ואנו ממליצים גם לכם להפיץ אותה.
איך להרגיש יותר טוב; לגרום לגוף שלכם לומר לכם \”תודה\”?
במידה ואתם מזהים כמות רבה של מרכיבים מלאכותיים ובלתי ניתנים לזיהוי, אשר מופיעים על תווית המזון או המשקה הנתון, במצב כזה, היינו ממליצים לכם, לחפש במקום זאת אלטרנטיבה של מזונות עשירים וטבעיים ב- 100%. מה שיגרום לכם להרגיש יותר טוב ובאופן כללי, הגוף שלכם יגיד לכם \”תודה\”.
רוב הבעיות הסובבות סביב המזון המעובד נוגעים במחסור הערך התזונתי שלהם, כמו כן, פוטנציאל לצריכת יתר במקום אפשרויות מזינות הרבה יותר ונוכחות מרכיבים נוספים שהולכים להזיק.
סיכום ודעה אישית
מה עומד מאחורי ההרעלה ההמונית? מדוע לדעתכם כל זה קורה? הרי, מהי הסיבה להחלטה תמוהה כזו לאשר שימוש בחומרים אלה כשיש להם השלכות כה קשות על הבריאות? אני לא יודע, כן… רק משאר, אבל, יש לי תחושה שמדובר כאן בכמה גורמים עקריים: עניין של רווח כספי ושחיטות בין ה\”מחליטים\” לבעלי ההון, בנוסף, להרעיל את האוכלוסיה – לא נראה כמו רעיון רע עבורם, כי בכל זאת, גם הנושא הזה קשור בהון, הרי מישהו צריך לצרוך / לקנות את כל התרופות המיוצרות, על מנת ל\”טפל\” בהשפעות המזעזעות של החומרים האלו.
מקורות:
https://www.precisionhydration.com/performance-advice/nutrition/why-you-should-eat-whole-foods-instead-of-processed-foods-whenever-possible/
עורך ראשי